Στην εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» μίλησε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης όπου εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τους πελάτες της υπεραγοράς Alpha Mega στην οποία εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού.
 
Επανέλαβε ότι για να μεταδοθεί ο ιός από κάποιον ασθενή θα πρέπει να υπάρχει συναναστροφή με κάποιον άλλον για διάστημα πέραν των 15 λεπτών και πως για τη συγκεκριμένη υπεραγορά η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης έκανε έλεγχο και έκρινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Κωστρίκης μιλώντας για την μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης είπε ότι «υπάρχει μία πολύ αυστηρή διαδικασία που ακολουθεί η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και αυτή την αυστηρή διαδικασία την ακολουθεί σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλα τα άτομα, σε όλους τους χώρους όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση». Ως προς τη μετάδοση του ιού πρόσθεσε ότι «για να μεταδοθεί κάποιο κρούσμα ή να υπάρξει αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης πρέπει ένα άτομο να έχει συναναστραφεί με κάποιον άλλον για διάστημα πέραν των 15 λεπτών. Αυτό είναι καταγεγραμμένο στις οδηγίες των ανθρώπων που κάνουν την επιτήρηση, είναι καταγεγραμμένο στην επιστήμη και αυτό ισχύει γενικά».
 
 
Σε σχέση με το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδόθηκε εξαιτίας βήχα είπε «το να βήξει κάποιος είναι εντελώς διαφορετικό από το να μιλήσει με κάποιον. Αυτά τα άτομα που ήταν θετικά αξιολογήθηκαν από την ομάδα επιδημιολογικής επιτήρησης και διαπίστωσαν ότι δεν έβηξαν. Το κατάστημα έχει αντικαταστήσει το προσωπικό, απολύμανε τους χώρους και κατά την επιτήρηση που έγινε φάνηκε ότι δεν είχε κίνδυνο κανένας από τους πελάτες».
 
Στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» μίλησε και ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης προχωρώντας σε διευκρινήσεις σε σχέση με τη χθεσινή του δήλωση στο ΚΥΠΕ στην οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι πελάτες της υπεραγοράς όπου βρέθηκαν περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό. Ο κ. Βονιάτης είπε ότι η δήλωση έγινε χωρίς να έχει ενημερωθεί πλήρως και πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν όσοι επισκέφτηκαν την υπεραγορά Alpha Mega το τελευταίο διάστημα είναι να αυτοπαρακολουθούνται για πιθανόν συμπτώματα.
 
Πηγή: philenews