Ουρές οχημάτων σχηματίσθηκαν χθες το πρωί έξω από την Οικία Επάρχου και από το Παφιακό Στάδιο, όπου εκατοντάδες πολίτες ανέμεναν για ώρες, προκειμένου να υποβληθούν στη σχετική δειγματοληψία.

Η διαδικασία διακόπηκε ωστόσο δύο ώρες από την έναρξη της, αφού όπως ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της δειγματοληψίας τους εκνευρισμένους πολίτες είχαν τελειώσει τα τεστ.  

Το γεγονός αυτό, αλλά κυρίως οι ουρές εκατοντάδων μέτρων που είχαν σχηματισθεί και η οχληρία που προκλήθηκε, συνέτεινε στο να «αστράψει και να βροντήξει» κατά των ιδιωτών επιχειρηματιών του κλάδου των κλινικών εργαστηρίων ο δήμαρχος Πάφου. Αντίστοιχα προβλήματα και καταγγελίες καταγράφηκαν και στην περίπτωση της δειγματοληψίας στο Παφιακό Στάδιο όπου η κοινότητα Κουκλιών επιδότησε τον έλεγχο όλων των κατοίκων, με τον κοινοτάρχη Κουκλιών να καταγγέλλει απίστευτες καταστάσεις και δυσλειτουργία στη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαυραγορίτικες πρακτικές εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει ο Φαίδωνας

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος μετέβη επιτόπου, κατήγγειλε ως απαράδεκτο και κερδοσκοπικό το φαινόμενο, επισημαίνοντας ότι για εκατοντάδες πολίτες που ήταν επί ώρες στην ουρά, οι επιχειρηματίες είχαν εργοδοτήσει μόλις μια νοσοκόμα για εξυπηρέτηση τους.

Ο Δήμαρχος Πάφου επανέλαβε επίσης τις καταγγελίες του για αδιανόητα υψηλές χρεώσεις, τη στιγμή, τόνισε, που η ποιότητα των υπηρεσιών τους ελάχιστη σχέση έχει με την αντίστοιχη εργασία που επιτελεί το Ινστιτούτο Γενετικής.

«Το Ινστιτούτο Γενετικής έδωσε μεν μια τιμή 100 ευρώ, αλλά τηρεί πολύ διαφορετικούς κανόνες ποιότητας και κατά κάποιο τρόπο ανεβαίνει και το κόστος» υποστήριξε. «Όχι όμως για μαζικές δειγματοληψίες με αντίστοιχες διαδικασίες ελέγχων να χρεώνουν οι ιδιώτες 110 ευρώ για μαζικά δείγματα και 150 ευρώ την εξέταση για μεμονωμένους πολίτες». 

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος προκάλεσε εκ νέου τα ιδιωτικά εργαστήρια να δώσουν στη δημοσιότητα την κοστολόγηση για αναλώσιμα, εργαστηριακή διαδικασία και δειγματοληψία και κάλεσε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να παρουσιάσει τα τιμολόγια της εξέτασης, αλλά και τον υπουργό Υγείας να επέμβει άμεσα και να βάλει πλαφόν στην τιμή. Ανακοίνωσε δε, ότι μετά τις κερδοσκοπικές πρακτικές που παρατηρήθηκαν και τη χείριστη εξυπηρέτηση του κοινού, ο Δήμος Πάφου σταματά να εκχωρεί στις ιδιωτικές εταιρείες δωρεάν τις υποδομές του.

Επιφυλάσσεται των νομικών της δικαιωμάτων η NIPD Genetics

Ενώπιον των νομικών της συμβούλων έχει θέσει η εταιρεία NIPD Genetics «τις παραπλανητικές και συκοφαντικές», όπως αναφέρει δηλώσεις του δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για τον γενικό διευθυντή της, Φίλιππο Πατσαλή, «ώστε να προβούν στους ανάλογους χειρισμούς», ενώ «για σκοπούς προστασίας του ονόματος και της φήμης της ιδίας και των συνεργατών της, επιφυλάσσεται των νομικών της δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή της η NIPD Genetics αναφέρει, επίσης, ότι «με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε πως ο δήμαρχος Πάφου έχει εξαπολύσει εναντίον της εταιρείας μας εκστρατεία συκοφάντησης, προχωρώντας σε ανακριβείς ισχυρισμούς και αφήνοντας αιχμές για αισχροκέρδεια όσον αφορά το ύψος της χρέωσης των εξετάσεων που διενεργούμε για τον κορωνοϊό».

Προσθέτει ότι «ο ίδιος ο δήμαρχος Πάφου ήταν ενήμερος για το κόστος των εξετάσεων, το οποίο είχε εξαρχής συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας και το εν λόγω κόστος ισχύει για όλες τις εταιρείες και τα κλινικά εργαστήρια».