Το πακέτο μέτρων στήριξης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση καλύπτει περίπου 280 χιλ. εργαζομένους και 60 χιλ. επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά εγείρονται σοβαρές ανησυχίες από επιχειρήσεις που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στον τουρισμό. Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία που θα αντιμετωπίσει μεγάλες συνέπειες τους επόμενους μήνες. Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας που είναι περιορισμένη καθότι υπάρχουν λιγοστές πτήσεις και έτσι, τα λαχανικά που θα έπρεπε να πάνε στο εξωτερικό δεν εξάγονται.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Εργασίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν ομάδες που έμειναν εκτός στήριξης και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εξετάζονται τρόποι στήριξής τους, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται σταδιακά. Στο τραπέζι θα μπουν και πιο εξειδικευμένες καταστάσεις, ενώ στο μικροσκόπιο θα τεθούν και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (π.χ. περιοχή Πρωταρά- Αγίας Νάπας).
 
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα, δεν δύνανται να αιτηθούν για το Ειδικό Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης υπεραγορές και οποιεσδήποτε επιχειρήσεις προμηθεύουν τρόφιμα, εμπόριο φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και ψαριών.
 
Σε αυτό το σημείο εγέρθηκαν ενστάσεις: τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που προμήθευαν με τρόφιμα, κρέατα ή ψάρια τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια; 
 
Όπως μας λέχθηκε από πλευράς υπουργείου Εργασίας, ήδη το υπουργείο έχει λάβει υπόψη του το ζήτημα σε κάποιο βαθμό και εκδόθηκε συμπληρωματική απόφαση, με βάση την οποία υπάρχει η δυνατότητα στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης να περιληφθούν και επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες είναι άμεσα συνδεμένες με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών σύμφωνα με τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Προϋπόθεση, ωστόσο, για τη συμπερίληψη των πιο πάνω επιχειρήσεων στο Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης είναι να υφίσταται μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης πέραν του 80%, όπως η μείωση του κύκλου εργασιών υπολογίζεται με βάση τις σχετικές Αποφάσεις.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα σκαριά σχέδιο με Voucher
 
Επομένως, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τον ξενοδοχειακό κλάδο με τρόφιμα ή κλάδοι που σχετίζονται με τον τουρισμό δύναται να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο «Φ», το υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα θα βλέπει εξειδικευμένους κλάδους και θα λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, αλλά και τις ιδιαίτερες κατηγορίες επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των καταστημάτων/ επιχειρήσεων στον Πρωταρά ή Αγία Νάπα που βασίζονται εξ ολοκλήρου στον τουρισμό. Όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις που βλέπει ξεχωριστά η υπουργός, καθώς ο κάθε κλάδος έχει τη δική του ιδιαιτερότητα.