Για τα μικρά παιδάκια που πήραν χθες παιχνίδια, για μια 92χρονη χωρίς κανένα στον κόσμο και για 200 περίπου ανθρώπους που ζουν στη Λάρνακα, η ζωή τους στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας θα ήταν πολύ χειρότερη, αν δεν λειτουργούσε το Πρόγραμμα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων και Ηλικιωμένων του Δήμου Λάρνακας. Ο Ηλίας, ο Κυριάκος, ο Φώτης και η Γιάννα, όλοι υπάλληλοι του δήμου, δεν θα φαντάζονταν ότι μέσα από τον ένα μήνα που ανέλαβαν και εφαρμόζουν το πρόγραμμα που τους ανέθεσε με δική του πρωτοβουλία ο δήμαρχος, Αντρέας Βύρας, θα άλλαζε η ζωή τους. Θα αναθεωρούσαν οι ίδιοι, τις προτεραιότητες και τις πανανθρώπινες αξίες στη ζωή τους. «Όταν μια 92χρονη κατάκοιτη στο κρεβάτι χωρίς κανένα στον κόσμο σου λέει όταν την επισκέπτεσαι “ήρθατε παιθκιά μου, να σας έχει ο Θεός καλά”, όταν παππούδες και γιαγιάδες χωρίς παιδιά ή που λείπουν πολύ μακριά τους, σου λένε “έχουμε φαγητό από εκείνα που μας φέρατε, αλλά ευχαριστούμε για το τηλεφώνημα για να ρωτήσετε αν είμαστε καλά και να μας πείτε Χριστός Ανέστη”, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναθεωρήσεις πράγματα στη ζωή σου», μας είπαν με μια φωνή ο Φώτης, η Γιάννα, ο Ηλίας και ο Κυριάκος. 
 
Χθες, στο μικρό βαν με το οποίο καθημερινά στηρίζονται αυτές οι 200 οικογένειες και άνθρωποι στη Λάρνακα (πέραν των 170 οικογενειών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο), φορτώθηκαν σε μια τσάντα και καμιά δεκαριά μπουλουκάκια και άλλα μικρά παιχνιδάκια. Οι τέσσερις υπάλληλοι του Δήμου Λάρνακας, τα τοποθέτησαν προσεκτικά και απαλά. Όλα αυτά έφτασαν κοντά στον δήμο, για να δοθούν σε παιδάκια που οι γονείς τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, από άλλα παιδάκια. Παιδάκια που δεν έμειναν ασυγκίνητα, αδιάφορα, όταν οι γονείς τους, τους εξήγησαν ότι για κάποια παιδάκια δεν θα υπήρχαν δώρα το Πάσχα και το επόμενο διάστημα. «Δεν έχεις λόγια να περιγράψεις τα συναισθήματα σου όταν έρχονται απλοί άνθρωποι, συνταξιούχοι και μεροκαματιάρηδες και σου δίνουν από το υστέρημα τους, για να αγοράσει ο δήμος πασχαλινά αυγά για τα άπορα μωρά», συμπληρώνει η Γιάννα. «Μα και μεγάλες εταιρείες και υπεραγορές. Έρχονται και μας βρίσκουν προϊόντα και λεφτά, εκεί που νομίζουμε πως δεν θα τα καταφέρουμε. Μεγάλο πράγμα το φιλότιμο του Κύπριου, φίλε μου», τονίζει ο Φώτης.
 
 
Η Γιάννα Νικολάου, υπεύθυνη του προγράμματος, μας πληροφορεί επίσης ότι τις μέρες που προηγήθηκαν, άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Άλλοι δεν πρόλαβαν να λάβουν επιδόματα. Άλλοι δεν είχαν πλέον πρόσβαση σε φροντίστριες που τους βοηθούσαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία. Ο Δήμος Λάρνακας, σε αυτή τη μεγάλη του προσπάθεια που θα συνεχιστεί για όσο το απαιτούν οι συνθήκες, συνεργάζεται με το Γραφείο Ευημερίας και τον επίτροπο Εθελοντισμού. Μέχρι και φάρμακα σε συνανθρώπους μας που τα χρειάζονταν, έφτασαν κοντά τους μέσω του προγράμματος. Όπως έφτασαν χθες και τα μπουλουκάκια σε κάποια παιδάκια που σίγουρα απόλαυσαν τη μεγάλη έκπληξη. «Όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει, θα μας μείνουν οι εμπειρίες και οι γλυκές αναμνήσεις. Η αίσθηση ότι μέσα από αυτό το ταξίδι ανθρωπιάς και στοργής σε 200 περίπου συνανθρώπους μας, που φροντίζαμε καθημερινά, γίναμε και εμείς καλύτεροι άνθρωποι», μας είπαν ακόμη η Γιάννα, ο Φώτης, ο Ηλίας και ο Κυριάκος.