To Top
04:39 Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Νέα σύγκρουση για τα «θέλω» του Βοηθού Γ. Ελεγκτή
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Νέα σύγκρουση για τα «θέλω» του Βοηθού Γ. Ελεγκτή
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Νοεμβρίου 2019, 2:45 μμ

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη. Αιτία αποτέλεσε, αυτή τη φορά, η απόφαση της Επιτρόπου να διερευνήσει το παράπονο του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου, με το οποίο ζητά, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Φ», να αμείβεται το ίδιο με τον Γενικό Ελεγκτή, καθώς και να απολαύει των ίδιων επιδομάτων και ωφελημάτων.

Συγκεκριμένα, ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, με μεικτές απολαβές που ανέρχονται στις €86.624 ετησίως, ζητά αύξηση μισθού κατά 42%, καθώς οι ετήσιες μεικτές απολαβές του Γενικού Ελεγκτή ανέρχονται στις €123.088. Απαιτεί, επίσης, υπηρεσιακή λιμουζίνα για αποκλειστική χρήση, δηλαδή επί 24ώρου βάσεως, ωφέλημα το οποίο έχει αποποιηθεί οικειοθελώς ο κ. Μιχαηλίδης, αλλά το διεκδικεί ο βοηθός του! 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένας έγραφε την επιστολή, πέντε την ήλεγχαν

Ο Γενικός Ελεγκτής με επιστολή του προς την κ. Λοττίδη, ημερ. 14/11/2019, την οποία κοινοποίησε στον Γενικό Εισαγγελέα, στον υπουργό Οικονομικών και στη Βουλή, την καλεί να σταματήσει πάραυτα την εξέταση του παραπόνου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και να περιοριστεί στα καθήκοντά της. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, η απόφαση της Επιτρόπου να εξετάσει το εν λόγω παράπονο συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία και υπέρβαση εξουσίας. Επί τούτου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει στην επιστολή του τα εξής:

1. Ο Γενικός Ελεγκτής, για ενέργειές του που αφορούν την άσκηση των καθοριζομένων από το Σύνταγμα αρμοδιοτήτων του, εκφεύγει των υπηρεσιών επί των οποίων έχει αρμοδιότητα η Επίτροπος Διοικήσεως. Στην προκειμένη περίπτωση, το παράπονο του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή σχετίζεται με τις συνταγματικές αρμοδιότητες του ίδιου και του Γενικού Ελεγκτή, θέμα για το οποίο δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει η Επίτροπος Διοικήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητά αύξηση μισθού και λιμουζίνα ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή

2. Με βάση τον περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμο, το παράπονο υποβάλλεται στην Επίτροπο μέσα σε 12 μήνες αφότου ο ενδιαφερόμενος έλαβε γνώση των ενεργειών ή παραλείψεων για τις οποίες προσφεύγει στον Επίτροπο. Το παράπονο του κ. Κυριάκου υποβλήθηκε έξι χρόνια μετά που διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή! 

3. Το παράπονο του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή δεν αφορά οποιαδήποτε ενέργεια που ασκήθηκε κατά παράβαση νόμων, αλλά, αντίθετα, με αυτό ζητείται εκ μέρους του παραπονούμενου από τον υπουργό Οικονομικών να παραβιάσει τον περί Προϋπολογισμού Νόμο. 

4. Για το ίδιο ακριβώς αίτημα υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία επισημαίνει ότι «η διαφοροποίηση στη μισθοδοσία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή σε σύγκριση μ’ αυτήν του Γενικού Ελεγκτή είναι λογική ενόψει των αυξημένων εξουσιών που έχει ο Γενικός Ελεγκτής έναντι αυτών του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή», όπως άλλωστε καθορίζονται σαφώς στα άρθρα 115, 116 και 117 του Συντάγματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η έκθεση του Γ.Ελεγκτή για το γραφείο της Επ. Διοικήσεως

«Ερχόμαστε για έλεγχο, ετοίμασε τα στοιχεία» 

Παράλληλα, ο Γενικός Ελεγκτής ενημέρωσε με την επιστολή του την Επίτροπο ότι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα επισκεφτούν το Γραφείο της στις 26/11/2019 για να λάβουν στοιχεία που αφορούν τα παράπονα που υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτρόπου κατά τα έτη 2015-2018 και πόσα από αυτά διερευνήθηκαν. Πρόκειται για τα ίδια στοιχεία που η Επίτροπος Διοικήσεως αρνήθηκε στο παρελθόν να παραδώσει στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη παρά τις σαφείς υποδείξεις που της έγιναν και από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος υπενθύμισε, με επιστολή του στις 8/3/2018, την κ. Λοττίδη πως συνιστά ποινικό αδίκημα η άρνηση παραχώρησης στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μηνών ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.700 ή και τις δύο αυτές ποινές.

Από την άλλη, η Επίτροπος θεωρεί ότι δεν νομιμοποιείται ο Γενικός Ελεγκτής να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο του Γραφείου της, επικαλούμενη την ανεξαρτησίας της. Επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ιεραρχική σχέση μεταξύ της ίδιας και του Γενικού Εισαγγελέα για να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του. Σε περίπτωση που αρνηθεί και πάλι η Επίτροπος Διοικήσεως να παραδώσει τα εν λόγω στοιχεία, το θέμα εκτιμάται ότι θα προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις χωρίς να αποκλείεται η παρέμβαση της Βουλής. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...