Τουλάχιστον μια ακόμα εβδομάδα θα χρειαστούν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν το κατά πόσον η επιδημία στην Κύπρο φθάνει ή όχι στην κορύφωσή της. Την ίδια ώρα η διαδικασία της ιχνηλάτησης φαίνεται ότι προσκρούει σε κάποιες περιπτώσεις στην απροθυμία κάποιων ασθενών να δώσουν τα ακριβή στοιχεία των επαφών τους, με αποτέλεσμα το έργο της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης να καθίσταται δύσκολο. 

Χθες ανακοινώθηκαν είκοσι νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά (σύνολο 446) και ένας ακόμα θάνατος ασθενούς με κορωνοϊό. Η μείωση ωστόσο του αριθμού των νέων κρουσμάτων για τρίτη διαδοχική ημέρα δεν δίνει σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς. «Θα προτιμούσα να μην κάνω λόγο για κορύφωση», απάντησε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας ότι «πρέπει να αναμένουμε και την επόμενη εβδομάδα για να δούμε τις ενδείξεις για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αισιοδοξία για την προοδευτική μείωση θετικών περιστατικών

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που εντοπίζονται στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών, ο κ. Κωστρίκκης ανέφερε ότι «δυστυχώς παρατηρούμε φαινόμενα ελλιπούς ενημέρωσης των επιδημιολόγων κατά τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Υπάρχουν πολίτες που αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για επαφές που είχαν» και απευθυνόμενος προς τους πολίτες υπέδειξε ότι με την απόκρυψη στοιχείων κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους ή τους συγγενείς τους: «Κάθε άλλο παρά προστατεύουν τους φίλους και τους αγαπημένους τους όσοι αποκρύβουν σημαντικές πληροφορίες. Χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να τους έχουν μολύνει ή να έχουν μολυνθεί. Τους παρακαλούμε, λοιπόν, να μας δίδουν όλη την απαραίτητη πληροφόρηση ώστε να έχει νόημα η επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Από πλευράς του ο επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λευκωσίας Μάριος Λοΐζου, ανακοίνωσε ένα ακόμα θάνατο ασθενούς με κορωνοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών με covid-19  που έχασαν τη ζωή τους σε 14. Οι τέσσερις από τους 14 θανάτους αποδίδονται στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό των ασθενών. 

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, ο αριθμός τους μέχρι τις 3 χθες το απόγευμα έφθασε τους 55. Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 36 άτομα, τέσσερις εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Συνολικά έντεκα άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και οκτώ στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επιπρόσθετα, συνολικά σε θάλαμο νοσηλεύονταν οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή κατάσταση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: COVID-19: Tα σημαντικότερα γεγονότα της Κυριακής 5/4

Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών εργαζομένων στα νοσηλευτήρια

Καθημερινά στον κατάλογο των γνωστών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο προστίθενται κι άλλοι επαγγελματίες Υγείας και προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη νοσηλεύτρια που βρέθηκε το Σάββατο θετική στον κορωνοϊο στο Νοσοκομείο Λεμεσού, μια ακόμη εργαζόμενη στο νοσηλευτήριο διαπιστώθηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό. Πρόκειται για μέλος του γραμματειακού προσωπικού, που βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό τις τελευταίες 15 μέρες, μετά και το θετικό δείγμα του Περιφερειακού Διευθυντή Λεμεσού-Πάφου του ΟΚΥπΥ Χρίστου Νικολάου. Το συγκεκριμένο μέλος του γραμματειακού προσωπικού επέστρεψε στα καθήκοντά της την Πέμπτη και υποβλήθηκε εκ νέου σε εξέταση, μετά την ενημέρωση ότι θετικό στον ιό βρέθηκε και άλλο μέλος της διοίκησης του νοσηλευτηρίου. Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Στο νοσηλευτήριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λαμβάνονται όλα τα μέτρα βάσει πρωτοκόλλου.

Θετικός στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε και εργάτης που απασχολείται στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Ο εργάτης είναι συγγενής πρώτου βαθμού με μια εκ των αιμοληπτριών του Σταθμού Αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος του Νοσοκομείου Πάφου, που στεγάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πάφο και που εντοπίστηκε θετική στις αρχές Απριλίου. 

Επίσης, χθες, θετικός στον κορωνοϊό αποδείχθηκε και νοσηλευτής του Μακάρειου Νοσοκομείου με αποτέλεσμα πλέον από τα δημόσια νοσηλευτήρια να παραμένει «καθαρό» από τον κορωνοϊό μόνο το νοσηλευτήριο της Κυπερούντας. 

Άλλο ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Αραδίππου

Συνεχίστηκε και χθες η διαδικασία δειγματοληψίας στην Πάφο, χωρίς ωστόσο και πάλι να υπάρξει η αναμενόμενη προσέλευση παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του Σαββάτου. Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους της Πάφου ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης επεσήμανε ότι «θα συμβάλετε σημαντικά στη διερεύνηση της κατάστασης στην πόλη σας» και τόνισε ότι «για τον κορωνοϊό δεν τίθεται θέμα στιγματισμού». Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αραδίππου, η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί τρία θετικά περιστατικά από 38 δειγματληψίες και χθες ανακοινώνθηκε ακόμα ένα θετικό από 178 δειγματοληψίες. Τα συνολικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στην Πάφο υπάρχουν 1.000 προγραμματισμένες δειγματοληψίες που άρχισαν από το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν μέχρι και την Τρίτη, αφού αρκετοί πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν ούτε χθες στο κάλεσμα των αρμοδίων Αρχών. Αποτελέσματα για την Πάφο δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. 

Έξι κρούσματα στο Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο 

Ο κορωνοϊός δεν έχει κτυπήσει μόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού σε δέκα συνολικά ιδιωτικά νοσοκομεία σε όλες τις πόλεις και αρκετά από αυτά αναγκάστηκαν είτε να αναστείλουν πλήρως τη λειτουργία τους κατόπιν υποδείξεως του υπουργείου Υγείας, είτε να κλείσουν τμήματα και κλινικές τους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Χθες διάταγμα αναστολής εργασιών εκδόθηκε και για το Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του τόπου, στο οποίο εντοπίστηκαν ήδη έξι επιβεβαιωμένα περιστατικά covid -19, εκ των οποίων τα δύο αφορούσαν ασθενείς και τα υπόλοιπα τέσσερα, επαγγελματίες υγείας. Στο νοσηλευτήριο είχε εντοπιστεί κρούσμα σε ασθενή την περασμένη εβδομάδα. Τις ημέρες που ακολούθησαν είχαν καταδειχθεί θετικά στον κορωνοϊό πέντε άτομα εκ των οποίων ένας ακόμα ασθενής και τέσσερις επαγγελματίες υγείας. 

«Ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχονται από το άρθρο 19 των περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων νόμων του 2001-20019 διά του παρόντος διατάσσω την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου Αμερικανικό Ιατρικό Κέντρο – Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς στη Λευκωσία για λόγους δημόσιας υγείας και αποφυγής της διασποράς του Covid-19», αναφέρεται στο Διάταγμα το οποίο υπογράφεται από τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, ως Έφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων. 

Σύμφωνα με το Διάταγμα, το νοσηλευτήριο «οφείλει να κλείσει και να παραμείνει κλειστό χωρίς να εισάγονται σε αυτό νέοι ασθενείς, ενώ οι εσωτερικοί ασθενείς παραμένουν στο νοσηλευτήριο μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει διασπορά του ιού Covid-19 σε περίπτωση απόλυσης ή μεταφοράς τους». Η έφορος ιδιωτικών νοσηλευτηρίων επισημαίνει τις ποινικές διατάξεις των σχετικών νομοθεσιών στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. Το Διάταγμα, «θα ισχύει μέχρις ότου οι συνθήκες ή οι λόγοι που προκάλεσαν την αναστολή του εκλείψουν ή αποκατασταθούν». 

Αναφέρεται ότι το Διάταγμα είχε εκδοθεί χθες, όταν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που σχετίζονταν με το νοσηλευτήριο ήταν τρία. Μέχρι το απόγευμα ο αριθμός των περιστατικών διπλασιάστηκε. 

Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του νοσηλευτηρίου, Μαρίνος Σωτηρίου, έκανε λόγο για 4 κρούσματα, τονίζοντας ότι το νοσηλευτήριο θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας. 

Κρούσματα σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε άλλα 9 ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στη Λευκωσία στο «Αρεταίειον» νοσοκομείο, στην Πάφο, στο Ιατρικό Κέντρο Πάφου «Κυανούς Σταυρός», στην Πολυκλινική «Άγιος Γεώργιος» και στα ιδιωτικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Ίασις». 

Επίσης, κρούσμα είχε εντοπιστεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Λητώ» και στην πολυκλινική «Σάντα Μαρίνα» στην Αμμόχωστο. Στη Λάρνακα, κρούσματα εντοπίστηκαν στο ιδιωτικό νοσοκομείο «Άγιος Ραφαήλ» και στην κλινική Δρ Κώστα Χριστοφόρου (μαιευτική γυναικολογική κλινική). 

Όλα τα νοσηλευτήρια στα οποία είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού είτε σε ασθενείς τους είτε σε μέλη του προσωπικού τους, είχαν λάβει σχετικές επιστολές από την Έφορο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και είχαν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, ακολουθώντας όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες.