Καθώς οι αγορές βίωσαν άλλη μια άστατη εβδομάδα, υπάρχουν πέντε αριθμητικά δεδομένα που αποκαλύπτουν τις επιπτώσεις της ύφεσης του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

10 εκατ. θέσεις εργασίας

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες χάθηκαν 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς η πανδημία του κορονοϊού χτυπά την αγορά εργασίας. Για την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σε 6,6 εκατομμύρια μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί, καθώς το αμέσως επόμενο είναι οι 695.000 αιτήσεις του 1982. Τον Μάρτιο του 2009, μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια δηλαδή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 665.000.

20 εβδομάδες

Σύμφωνα με μια τελευταία εξέλιξη, οι Αμερικανοί που δεν έχουν λάβει στους λογαριασμούς τους την έκτακτη επιχορήγηση που προβλέπει ο νόμος CARES, είναι πιθανόν να περιμένουν έως και 20 εβδομάδες για να λάβουν αυτό το επίδομα με ταχυδρομικές επιταγές. Η αμερικανική Εφορία θα ξεκινήσει να αποστέλλει τις ταχυδρομικές επιταγές τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των επιχορηγήσεων στους λογαριασμούς. Προβλέπεται κάθε ενήλικας να λάβει επίδομα 1.200 δολαρίων, τα ανδρόγυνα 2.400 δολάρια, συν 500 δολάρια για κάθε τέκνο.

24%

Καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από την οικονομική επιβράδυνση, οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια μειώθηκαν 24% φέτος σε σχέση με πέρυσι, για την ίδια περίοδο. Οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης των δανείων, όμως, παρουσίασαν αύξηση 25% την τελευταία εβδομάδα καθώς οι δανειολήπτες έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια από την αρχή της χρονιάς.

58.000

Την Παρασκευή, η Bank of America ανακοίνωσε πως 58.000 πελάτες έκαναν αιτήσεις για δάνεια ύψους 6 δισ. δολ., μέσα σε λίγες ώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 349 δισ. δολ. Πολλές μικρότερες τράπεζες, όμως, δεν ξεκίνησαν να δέχονται αιτήσεις δανειοδότησης, επειδή -όπως ισχυρίζονται- δεν υπάρχουν ξεκάθαρες κατευθυντήριες οδηγίες, αν και η σχετική δράση επρόκειτο να ξεκινήσει συνολικά από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

34,36 δολάρια

Το πετρέλαιο Brent έκλεισε στα 34,36 δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής, καταγράφοντας ενίσχυση 50% από το προηγούμενο χαμηλό. Και αυτό, διότι ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για ανακωχή στον πόλεμο τιμών που ξεκίνησαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, εν μέσω της παγκόσμιας πτώσης στη ζήτηση εξαιτίας του κορονοϊού. Την Παρασκευή, η Wall Streey Journal μετέδωσε πως η Σ. Αραβία και η Ρωσία πιέζουν τις ΗΠΑ να συμβάλουν στις περικοπές της παραγωγής, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Της Sarah Hansen

Πηγή: Forbes