Η συνεισφορά στο ΑΕΠ των τομέων που επανεκκινούν την Δευτέρα, ήταν ένα από του λόγους που επιλέχθησαν οι συγκεκριμένοι τομείς για να κάνουν την αρχή, δήλωσε σήμερα στην διάσκεψη τύπου ο Υπουργός των Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους βασίζεται η άρση των περιορισμών έχει λάβει υπόψη άλλους συγκεκριμένους δείκτες όπως η συνεισφορά στο ΑΕΠ, η συνεισφορά στην απασχόληση, η συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα τηλεργασίας.
 
 
Συγκεκριμένα αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουγούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας  πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα.
 
Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε.
 
 
Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του16% στα κρατικά έσοδα.
 
Philenews/Insider