H κοινοπραξία ΜLKP η οποία αποτελείται από τη Malta Lines Ltd και την Kapnos Airport Shuttle Ltd έχει κερδίσει μετά από σωστό σχεδιασμό και εκτενή έρευνα 6 από τις 6 συμβάσεις του διεθνούς διαγωνισμού υψηλών προδιαγραφών για τις δημόσιες μεταφορές που προκηρύχθηκε πριν από έναν χρόνο από το υπουργείο Μεταφορών και Έργων. 

Στην Κοινοπραξία κατακυρώθηκε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμβάσεων που αφορά 4 συμβόλαια. Ειδικότερα, αυτές αφορούν τις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Αμμοχώστου καθώς και τα υπεραστικά δρομολόγια. Για Λευκωσία και Λάρνακα αυτά έχουν ήδη υπογραφεί και τώρα βρίσκονται στην φάση εφαρμογής. 

Η επιτυχούσα κοινοπραξία δημιούργησε την Cyprus Public Transport (Ltd) η οποία και θα λειτουργήσει τις υπηρεσίες λεωφορείων. 

H κοινοπραξία, με βαθιά γνώση του αντικειμένου τόσο στη διεθνή όσο και στην τοπική αγορά, φιλοδοξεί να αλλάξει μια για πάντα τον τομέα των δημοσίων συγκοινωνιών στην Κύπρο και να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό με ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών σύστημα που θα προσφέρει ποιότητα ζωής αλλά και θα εξοικονομεί χρήματα στο κράτος που μπορεί να αξιοποιηθούν από αυτό σε άλλα έργα, χρήσιμα και αναγκαία για τους πολίτες.Ζητήσαμε από τον κ. Felipe Cosmen, Chairman της Malta Public Transport και τον  κ. Χαράλαμπο Αναστασίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kapnos Airport Shuttle Ltd να μας μιλήσουν για όλα όσα θα αλλάξουν στις υπηρεσίες λεωφορείων από τις 5 Ιουλίου 2020 με την έναρξη της υλοποίησης αυτών των συμβάσεων.  

Κύριε Cosmen τι θα πρέπει να αναμένει το κυπριακό κοινό από τις Δημόσιες συγκοινωνίες του τόπου μας, με αυτή τη νέα κοινοπραξία; Θα μπορέσουμε επιτέλους να απολαμβάνουμε και στην Κύπρο ένα ευρωπαϊκού επιπέδου σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών; 

Felipe Cosmen (F.C.): Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις κυπριακές αρχές για να φέρουμε τη διεθνή εμπειρία μας στον τομέα των λεωφορείων καθώς και τις γνώσεις μας για το επιβατικό κοινό, με στόχο να δημιουργήσουμε και να παραδώσουμε ένα αξιόπιστο και άνετο σύστημα τοπικών υπηρεσιών συγκοινωνιών.

Θέλουμε να μπορούν όλοι οι Κύπριοι αλλά και οι τουρίστες να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες λεωφορείων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα. Θα ήθελα εδώ, να τονίσω ότι τα ολοκαίνουργια λεωφορεία μας χρησιμοποιούν κινητήρες EURO 6, οι οποίοι είναι πιο αποδοτικοί από πλευράς καυσίμων και συμμορφώνονται με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. 
Όλα τα λεωφορεία μας θα είναι πλήρως προσβάσιμα.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με τη χρήση των νέων, δημόσιων συγκοινωνιών μπορούμε να μειώσουμε την κυκλοφορία εντός των πόλεων, μειώνοντας παράλληλα και όλο το άγχος και την ενόχληση που προκαλεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους οδηγούς.

Και κάτι πολύ σημαντικό: η προσφορά μας που θα βελτιώσει τις υπηρεσίες των λεωφορείων θα εξοικονομεί αρκετά χρήματα στο κράτος. Θα σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για την επαρχία Αμμοχώστου: Σε περίπτωση που θα αναλάβουμε αυτή τη σύμβαση, οι Αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρήματα για να επενδύσουν σε νέα έργα, δεδομένου ότι η νέα σύμβαση για τα λεωφορεία θα εξοικονομεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια σε σχέση με την προσφορά του επόμενου προσφοροδότη.

Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των λεωφορείων για να πείσουμε περισσότερα άτομα να χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία. Ενθαρρύνουμε τον κάθε Κύπριο, με την εφαρμογή του νέου συστήματος να χρησιμοποιήσει τα λεωφορεία μας -τουλάχιστον μία φορά-  για να μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη.

 

 

Κύριε Αναστασίου τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους που εργοδοτούνταν μέχρι σήμερα στον τομέα αυτό; Πώς θα τους επηρεάσουν όλες αυτές οι αλλαγές;

 X.A.: Με τον πιο θετικό τρόπο! Όλοι οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν θα επαναπροσληφθούν από τη νέα εταιρεία και μάλιστα με τους ίδιους ακριβώς όρους εργοδότησης που είχαν. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα πραγματοποιούνται συνεντεύξεις με όλους τους υφιστάμενους υπαλλήλους. Επιπλέον θα γίνουν σε όλους επιμορφωτικά σεμινάρια ώστε να γίνουν πρώτοι εκείνοι οι κοινωνοί του νέου οράματος και όλων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα τους ενδυναμώσει περισσότερο στον σημαντικό ρόλο τους, γιατί αυτοί θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της νέας εταιρείας συγκοινωνιών και στην καθημερινή, άμεση επαφή με το επιβατικό κοινό μας. Για μας, οι άνθρωποί μας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εταιρείας μας. Θα επενδύουμε συνεχώς σε αυτούς, όπως και στον στόλο μας, γιατί αυτοί ουσιαστικά θα «οδηγήσουν» τις συγκοινωνίες της Κύπρου στη νέα εποχή. 
Επίσης, για να αυξήσουμε την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών των λεωφορείων μας με περισσότερες διαδρομές θα δημιουργήσουμε 200 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας όπως π.χ για διοικητικό προσωπικό, μηχανικούς, υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.

Ποια είναι πρακτικά η νέα εμπειρία που θα βιώσει ο Κύπριος πολίτης με το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών;

F.C.: Κατ’ αρχάς ο στόλος θα ενισχυθεί με πολλά, νέα λεωφορεία χαμηλών ρύπων που θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του κοινού. Το σύστημα λεωφορείων θα γίνει πιο αξιόπιστο, αφού θα υπάρχουν πυκνά, συνεχή δρομολόγια. Ακόμη, θα υπάρχει κλιματισμός σε όλα τα λεωφορεία τα οποία θα διαθέτουν μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες έτσι ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν την κάθε τους διαδρομή. 

Τα λεωφορεία μας θα είναι εξοπλισμένα με Wi-Fi καθώς και με κατάλληλη ηλεκτρονική σήμανση ώστε να παρέχονται πληροφορίες για τις επόμενες στάσεις, καθ’ όλη τη διαδρομή. Θα υπάρχουν φυσικά και σημεία φόρτισης USB! Όλα τα λεωφορεία θα έχουν χαμηλό πάτωμα (χωρίς σκαλοπάτια) και θα διαθέτουν ειδικούς χώρους για ΑΜΕΑ ενθαρρύνοντας τη χρήση για μετακίνηση από συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες Επίσης, τα λεωφορεία θα διαθέτουν προηγμένης τεχνολογίας σύστημα εντοπισμού της θέσης τους που θα επιτρέπει στους επιβάτες να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το λεωφορείο τους και σε πόση ώρα θα είναι στη στάση μέσω της ειδικής, νέας έξυπνης εφαρμογής στα κινητά τους. Ακόμη, κάθε επιβάτης θα μπορεί να έχει τη δική του κάρτα «Προσωπικής Κίνησης»  που θα αποτελεί εύκολη κι οικονομική λύση για τον καθένα.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, είναι το γεγονός ότι όλο το προσωπικό μας θα τύχει ειδικής εκπαίδευσης που αφορά την ασφάλεια αλλά και την εξυπηρέτηση του κοινού με στόχο να την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών μας.
Επιθυμούμε να προσφέρουμε στους Κύπριους μια αληθινή, αξιόπιστη εναλλακτική λύση ώστε να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι, για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας.

Στόχος να ξεκινήσουμε κανονικά

Πώς επηρεάζει ο COVID-19 το σχέδιο υλοποίησης; Θα έχουμε όντως μια νέα λειτουργία του συστήματος τον Ιούλιο;

X.A.: Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεκινήσουμε τον Ιούλιο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Τα νομικά θέματα και ο COVID-19 καθυστερούν την όλη διαδικασία και δημιουργούν περισσότερες δυσκολίες, ωστόσο δεν υπάρχει κανείς λόγος σήμερα για αναβολή της έναρξης υλοποίησης των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί.

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ο μέσος Κύπριος πολίτης αλλά και οι τουρίστες δεν είχαν ως σήμερα καλή σχέση με το υφιστάμενο σύστημα συγκοινωνιών και δεν το προτιμούσαν για τις μετακινήσεις τους. Πόσο εύκολα πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει;

X.A.: Μετά την 5η Ιουλίου, το νέο σύστημα συγκοινωνιών θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Οι σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας, οι τεχνολογικές προκλήσεις της νέας εποχής που ζούμε, όλα, συνηγορούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού για όλους συστήματος συγκοινωνιών. Η διεθνής εμπειρία της κοινοπραξίας μας όσον αφορά παρόμοια συστήματα σε ξένες αγορές, καθώς και η γνώση μας της εγχώριας αγοράς, μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί με αξιοπιστία, το κοινό θα το δοκιμάσει και από τη στιγμή που θα εξυπηρετείται θα έχει κάθε λόγο να αλλάξει τις προηγούμενες συμπεριφορές και να το υιοθετήσει.  

Το πόσo δημοφιλής έγινε η εταιρεία μας Kapnos Airport Shuttle απέδειξε ήδη πώς μια αξιόπιστη υπηρεσία μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και να τους κάνει να προτιμήσουν τα λεωφορεία και όχι τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Όταν έχεις στη διάθεσή σου ένα τόσο ευέλικτο και σύγχρονο εναλλακτικό σύστημα, το οποίο σε συμφέρει, το υιοθετείς άμεσα. 
Φιλοδοξία μας λοιπόν είναι να καλύψουμε όλα τα κενά που υπήρχαν και να δημιουργήσουμε εκείνο που έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος μας και οι άνθρωποί του.

F.C.: Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε κερδίσει τη σύμβαση της Λευκωσίας και της Λάρνακας με την Kapnos Airport Shuttle, έναν πολύ δυνατό συνεταίρο που τάχθηκε να διαδραματίσει έναν συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στις Δημόσιες συγκοινωνίες της Κύπρου. Η δική μας οικογένεια δραστηριοποιείται στον τομέα των Συγκοινωνιών από το 1728 και ο ερχομός μας στην Κύπρο αποτελεί ένα νέο κίνητρο για όλους τους ανθρώπους του Ομίλου μας. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του τρόπου που λειτουργεί το σύστημα των λεωφορείων στη Μάλτα, που όπως ακριβώς και η Κύπρος είναι μια αναπτυσσόμενη, ζωντανή οικονομία. Έτσι, προσβλέπουμε να φέρουμε τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες αγορές στις οποίες λειτουργούμε υπηρεσίες λεωφορείων. Φυσικά εννοείται ότι εφαρμόζουμε τη χρυσή τομή πάντα, με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για την Κύπρο ή καλύτερο π.χ για τη Μάλτα.

To παράδειγμα της Μάλτας όμως είναι χαρακτηριστικό. Υπήρχαν προβλήματα παρόμοια με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια στη Μάλτα διακινούνταν γύρω στα 30 εκατομμύρια επιβάτες με τα λεωφορεία και φτάσαμε ήδη στα 58 εκατομμύρια το 2019 και πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη. 

Η Εθνική Ένωση Δικτύου Συγκοινωνιών (IRU) μάλιστα μας βράβευσε το 2017 με το BUS EXCELLENCE AWARD αναγνωρίζοντας το τεράστιο κατόρθωμα ανάπτυξης που πετύχαμε στις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Μάλτας!