Σε αγώνα δρόμου με τη διενέργεια χιλιάδων εργαστηριακών εξετάσεων και τη διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας, προκειμένου να εντοπιστούν όσο το δυνατό περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στην κοινωνία και κυρίως ασθενείς οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, μπαίνει η Κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τις διαπιστώσεις των Kυπρίων επιστημόνων για ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών ασθενών μεταξύ των κρουσμάτων που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, το φαινόμενο που παρατηρείται σε ποσοστό που ενδεχομένως να φθάνει και το 30% χαρακτηρίστηκε κατά την ανακοίνωση των χθεσινών νέων κρουσμάτων στην Κύπρο ως «εξαιρετικά επικίνδυνο», με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους Κύπριους πολίτες.  

Ανακοινώνοντας τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε σε διεξαγωγή παγκύπριας επιδημιολογικής έρευνας επί τυχαίου δείγματος 800 ατόμων με σκοπό την εκτίμηση του ποσοστού των ατόμων σε ολόκληρη την Κύπρο καθώς και τη διενέργεια 20.000 εργαστηριακών εξετάσεων σε διάστημα 20 ημερών σε άτομα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία βάσει Διατάγματος, συνεχίζουν να εργάζονται και, συνεπώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: COVID-19: Τα σημαντικότερα γεγονότα της Τετάρτης 8/4

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η χορήγηση μασκών στον πληθυσμό, βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν είναι αναγκαία στην Κύπρο, εξαιτίας του αριθμού των ασυμπτωματικών ασθενών, ο ίδιος έδωσε οδηγίες για αγορά εννέα εκατομμυρίων μασκών προκειμένου να διατεθούν στους πολίτες ως ένα ακόμα μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αποφάσισε χθες και την επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς όπως διαπιστώνεται ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι ακόμα ορατός. Σε μια νέα εξέλιξη ωστόσο, ανακοινώθηκε σχεδιασμός για επαναπατρισμό όλων των Κυπρίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, υπάρχει δυνατότητα για να εισέρχονται στο νησί γύρω στα 1.000 άτομα ανά 15νθήμερο. Η αρχή θα γίνει, όπως έχει αποφασιστεί με τους Κύπριους που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. 

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας η Κυβέρνηση αποφάσισε επέκταση των σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου με ταυτόχρονη παράταση στήριξης για ακόμα τέσσερις μήνες στη βάση των αναγκών της κάθε επιχείρησης. Τέλος, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη διάφοροι σχεδιασμοί, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη για ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις. (σελ 4,8). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπ. Υγείας: Προληπτική εφαρμογή μέτρου για χρήση μάσκας

Ολοκληρώθηκε η έρευνα σε Πάφο και Αραδίππου

Οι μελέτες σε Πάφο και Αραδίππου έχουν ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά την Πάφο, χθες, από τα τελευταία 336 δείγματα καταγράφηκε ένα θετικό. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Πάφο ήταν τέσσερα θετικά σε σύνολο 707 δείγματα. Οι επιστήμονες παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρχουν αρκετοί αδιάγνωστοι και ασυμπτωματικοί ασθενείς στην επαρχία. 

Για την Αραδίππου χθες καταγράφηκε ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα από τα 17 τελευταία δείγματα. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Αραδίππου ήταν εφτά θετικά από σύνολο 525 δειγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το νέο διάταγμα του Υπ. Υγείας για παράταση μέτρων

Επαγγελματίες Υγείας μεταξύ των νέων κρουσμάτων

Και στα χθεσινά νέα κρούσματα περιλαμβάνονταν επαγγελματίες Υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, αφού ο κορωνοϊός, όπως διαπιστώνεται, μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα εντός των νοσηλευτηρίων της Κύπρου γενικά. Συγκεκριμένα, στα 32 νέα κρούσματα περιλαμβάνονταν 3 νοσηλευτές από την Πάφο, 2 από τη Λάρνακα και 2 από την Αμμόχωστο, καθώς και μια βοηθός θαλάμου από τη Λευκωσία. 

Αγωνία συνεχίζει να επικρατεί για το Μακάρειο Νοσοκομείο όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 12 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού και χθες δεκάδες επαγγελματίες υγείας του νοσηλευτηρίου είχαν κληθεί σε δειγματοληψία. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ώρες καθώς η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή.

621 κρούσματα και 17 θάνατοι 

  • 526 γνωστά κρούσματα και 14 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό στις ελεύθερες περιοχές
  • 95 γνωστά κρούσματα και τρεις θάνατοι στα κατεχόμενα 
  • 1.884 γνωστά κρούσματα στην Ελλαδα και 83 θάνατοι

Προειδοποιήσεις από επιστήμονες 

Το 30% των ασθενών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα – 32 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Ο συνολικός αριθμός των γνωστών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο ανήλθε χθες στα 526 αφού ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα. Προβαίνοντας στις σχετικές ανακοινώσεις ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης, ανέφερε ότι «ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων, διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας. Άτομα με τη SARS-CoV-2 λοίμωξη κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να τον μεταδώσουν και σε άλλους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα» και εξήγησε: «Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι ένα φοβερά επικίνδυνο στοιχείο και ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς αυτή τη στιγμή που αφορούν το 30% περίπου των λοιμώξεων. Άρα αυτά τα άτομα μπορεί να περάσουν τη λοίμωξη σε νέα άτομα χωρίς να το ξέρουν και χωρίς να το καταλάβουν και τα νέα άτομα να παρουσιάσουν στη συνέχεια συμπτώματα. Επομένως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και νομίζω ότι οι νέες διαγνωστικές μεθοδολογίες από στρωματοποιημένα δείγματα από διάφορες περιοχές θα μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με αυτά τα άτομα». 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωστρίκκης, τα 30 από τα 32 νέα κρούσματα προέκυψαν από σύνολο 903 ελέγχων που αφορούσαν τον γενικό πληθυσμό. Άλλα 353 δείγματα αφορούσαν τις περιοχές Πάφου και Αραδίππου από τις οποίες προέκυψαν δύο νέα κρούσματα κατά τους χθεσινούς ελέγχους. 

14 ασθενείς στις ΜΕΘ, οι 13 διασωληνωμένοι 

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3:00 το απόγευμα χθες: 

–  Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 24 άτομα. 
– Τρία εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 
– Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια. 
– Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. 
– Ένας ασθενής αποσωληνώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. 
– Σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή της περιφέρειας Λευκωσίας Μάριο Λοΐζου, «από τις 7 Μαρτίου 2020, το τηλεφωνικό κέντρο 1420 δέχθηκε περισσότερες από 20.000 κλήσεις και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων διαχειρίστηκε περισσότερα από 9.000 περιστατικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του COVID-19. Ανταποκρίθηκε με ασθενοφόρα και εξειδικευμένα πληρώματα σε περισσότερες από 800 κατ’ οίκον δειγματοληψίες που αφορούσαν ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις. Επιπλέον, ανταποκρίθηκε με ασθενοφόρα σε 3.625 επείγουσες κλήσεις από τις οποίες 950 κλήσεις αφορούσαν συμπτωματολογία COVID-19. Διεκπεραίωσε επίσης 446 διακομιδές των υπόπτων περιστατικών από τους χώρους διαμονής τους στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά και των θετικών περιστατικών από και προς το νοσοκομείο αναφοράς».