Μία επιτροπή ιατρικών εμπειρογνωμόνων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΝΙΗ, συνέστησε, την Τρίτη, να μην χρησιμοποιείται ο συνδυασμός της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης για τη θεραπεία του κορωνοϊού, πέραν των κλινικών δοκιμών, ακυρώνοντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε πρόσφατα ότι τα δύο αυτά φάρμακα αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία της νόσου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των NIH συνιστούν τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης, επειδή “σχετίζονται με παράταση του διαστήματος QTc σε ασθενείς με COVID-19”. Η παράταση του QTc σχετίζεται με ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό ή τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Ο Τραμπ έχει αναφέρεται συχνά στον συνδυασμό φαρμάκων στις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό και δημοσίευσε Tweet στις 21 Μαρτίου 2020: “Οι ΥΔΡΟΞΥΧΛΩΡΟΚΙΝΗ και ΑΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ, μαζί, έχουν μια πραγματική ευκαιρία να γίνουν ένας από τους παράγοντες που θα αλλάξει την ιστορία της ιατρικής”.

Ο πρόεδρος έχει επικριθεί από ορισμένους επιστήμονες για την προώθηση των φαρμάκων χωρίς να διαθέτει πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι λειτουργούν και η προσοχή που προσέλκυσαν τα φάρμακα, μετά τα σχόλια του Τραμπ, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήσει σε ορισμένες ελλείψεις υδροξυχλωροκίνης για τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν για ερυθρώδη λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, μαζί με μία μικρή άνοδο στην υπερκατανάλωση υδροξυχλωροκίνης.

Η βασική οδηγία είναι ότι κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορωνοϊού και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει κάποια σύσταση για τη συντριπτική πλειονότητα των πολλά υποσχόμενων πρώιμων θεραπειών.

Η επιτροπή είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει σύσταση υπέρ ή κατά της λήψης αποκλειστικά υδροξυχλωροκίνης ή χλωροκίνης (παρόμοιο φάρμακο), λόγω “ανεπαρκών κλινικών δεδομένων”. Το ίδιο ακριβώς σχόλιο έγινε και για το φάρμακο της Gilead Science, το remdesivir.

Ο συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης για πιθανή θεραπεία του COVID-19 άρχισε να δημιουργεί υποσχέσεις μετά από μια αμφιλεγόμενη γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Fox News. Τα φάρμακα έτυχαν ιδιαίτερης αποδοχής σε δεξιούς κύκλους, αφότου ο Vladimir Zelenko, ένας Χασιδιστής Εβραίος, γιατρός στη Νέα Υόρκη, δημοσίευσε βίντεο του εαυτού του, στο Facebook και στο YouTube, ισχυριζόμενος ότι θεράπευσε με επιτυχία όλους τους ασθενείς του χρησιμοποιώντας υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και θειικό ψευδάργυρο, που επίσης αναφέρεται από τον Τραμπ.

Ενώ ο συνδυασμός έχει αφήσει υποσχέσεις, σε μια άλλη μικρή μελέτη από την Κίνα, οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει εάν τα φάρμακα μαζί είναι αποτελεσματικά, αν και οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη Βραζιλία, η μελέτη των φαρμάκων σταμάτησε όταν το ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν υψηλότερες δόσεις, εμφάνισαν προβλήματα καρδιακού ρυθμού.

Η υδροξυχλωροκίνη συγκέντρωσε περισσότερα πυρά την Τρίτη, αφ’ ότου μια αναδρομική μελέτη (όχι τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή) στην Υπηρεσία Υγείας ων Βετεράνων των ΗΠΑ, βρήκε ότι η υδροξυχλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη, δεν άλλαζαν καθόλου το ποσοστό έκθεσης των ασθενών κορωνοϊού σε κίνδυνο θανάτου, απ’ ότι αν δεν είχαν πάρει το φάρμακο. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι “ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν υψηλότερος”, μεταξύ εκείνων που έπαιρναν μόνο υδροξυχλωροκίνη.

Της Rachel Sandler

Πηγή: Forbes