Ξεκινά από σήμερα το νέο πρόγραμμα επαναπατρισμού, με διευθετημένες ήδη 13 πτήσεις -10 από Βρετανία 3 από Ελλάδα- στις επόμενες 5 μέρες, με τις οποίες αναμένεται να επαναπατριστούν περίπου κατά το πενθήμερο 1.500 συμπατριώτες μας. Δηλαδή κάθε μέρα από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα επαναπατρίζονται κατά μέσο όρο 300 επιβάτες.
 
Πρόκειται για πέντε πτήσεις από Λονδίνο, δύο από Μπέρμιγχαμ, μία από Μπρίστολ, μία από Μάντσεστερ, μία από Εδιμβούργο, μία από Θεσσαλονίκη και δύο από Αθήνα.Σε κάθε πτήση που θα πραγματοποιηθεί με Airbus A320 της Aegean μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 116 επιβάτες και με κάθε πτήση της Cyprus Airways με Airbus A319 μέχρι και 97 επιβάτες.
 
Στο μεταξύ, από το επιτελείο του υπουργού Μεταφορών προχωρά ο σχεδιασμός για προσθήκη πτήσεων τις επόμενες μέρες, με βάση και τους αριθμούς επιβατών που διευθετεί το υπουργείο Εξωτερικών και τις δυνατότητες των χώρων υποδοχής για περιορισμό που διευθετεί το υπουργείο Υγείας.
 
Συμπληρώθηκε ένας μήνας που πραγματοποιούνται πτήσεις επαναπατρισμού και ο απολογισμός δείχνει ότι μέχρι και χθες πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες 20 πτήσεις επαναπατρισμού, με τις οποίες επέστρεψαν στην Κύπρο σχεδόν 1.800 συμπατριώτες μας.
 
Ο μεγαλύτερος αριθμός πτήσεων επαναπατρισμού επέστρεψε στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου Χήθροου του Λονδίνου, με οκτώ πτήσεις που μετέφεραν περίπου 800 επιβάτες, όχι μόνο από τη Βρετανία αλλά και από πολλές άλλες χώρες (και ηπείρους) που μπόρεσαν να πετάξουν μέχρι το Λονδίνο. Από το Λονδίνο πραγματοποιήθηκε επίσης μία πτήση από Λούτον και μία από Στάνστετ, όπως και δύο πτήσεις από το Μάντσεστερ, δηλαδή από τις 19 πτήσεις επαναπατρισμού, οι 12 από τις 20 πτήσεις ήταν από τη Βρετανία. 
 
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι από την Αθήνα, υπήρξε μόνο μία πτήση επαναπατρισμού, ενώ από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τέσσερις πτήσεις, εκ των οποίων οι δύο ως ενδιάμεσος σταθμός από άλλους προορισμούς, δηλαδή συνολικά από την Ελλάδα είχαμε πέντε πτήσεις επαναπατρισμού. 
 
Από μία πτήση επαναπατρισμού είχαμε από Μόσχα, Σόφια, Βελιγράδι, Φρανκφούρτη, Κίεβο, Κισινέβ, Βουκουρέστι και Φρανκφούρτη, με κάποιες από αυτές να ήταν στην πράξη πτήσεις επαναπατρισμού ξένων που βρίσκονταν στην Κύπρο με τις οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και Κύπριοι στις πτήσεις άφιξης των αεροπλάνων.
 
Ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών σε μία πτήση ήταν 164 και ο μικρότερος έξι επιβάτες, ενώ να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μαρτίου που τέθηκαν περιορισμοί σε σχέση με την κατανομή επιβατών στα αεροπλάνα ο μεγαλύτερος αριθμός επιβατών ήταν 116 σε μία πτήση αεροσκάφους Α320 με 180 θέσεις.
 
Χθες, πραγματοποιήθηκαν δύο πτήσεις επαναπατρισμού, μία από το Χήθροου του Λονδίνου και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από σήμερα και τις επόμενες μέρες ο αριθμός καθημερινών πτήσεων θα αυξηθεί με στόχο τον επαναπατρισμό 3.000 Κυπρίων σε 15 – 20 μέρες. 
 
Από τις πρώτες 20 πτήσεις, οι μισές πραγματοποιήθηκαν από την Aegean και άλλες πέντε από την Cyprus Airways, ενώ από μία πτήση πραγματοποίησαν οι Blue Air, Jet2, Air Bulgaria, Air Serbia και Aeroflot.   
 
Πολύ περισσότερες, περίπου διπλάσιες ήταν την ίδια περίοδο οι πτήσεις ιδιωτικών τζετ που μετέφεραν από διάφορους προορισμούς όπως, Βελιγράδι, Αθήνα, Βιέννη, Φρανκφούρτη, Μονακό κ.τ.λ, επιβάτες που σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για ασθενείς που βρίσκονταν για εγχειρήσεις στο εξωτερικό.