Την κυριαρχία νησίδων στο Αιγαίο αμφισβητεί ο Τούρκων Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TV100 λέγοντας ότι η ένταση στο Αιγαίο μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με διάλογο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Γνωρίζετε ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπαρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR και των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη υπάρχουν νησίδες που η κυριαρχία τους δεν είναι σαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων”.

Πρόσθεσε ότι “φέτος δεν υπήρξε αλλά κάθε χρόνο προκαλείται ένταση, επομένως μπορούμε να πούμε ότι βασικά αποτελεί ρουτίνα”. Αναφερόμενος στην απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα στο θέμα της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τόνισαν ”πως πρόκειται για μια πρακτική ρουτίνας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας και του υπουργείου άμυνάς μας”. 

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως “για να μειωθούν αυτού του είδους οι εντάσεις έχει ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ του στρατού μας και της Ελλάδας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

“Ο στρατός μας και το υπουργείο μας είναι ειλικρινείς για τη συνέχιση αυτού του διαλόγου. Τελευταία στην συνομιλία που είχε ο Υπουργός Άμυνάς μας με τον ομόλογό του πρότεινε τη συνέχισή του και επομένως αυτού του είδους τις εντάσεις μπορούμε να τις ξεπεράσουμε μόνο με διάλογο και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”, ανέφερε.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ