To Top
21:31 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Λοττίδη στον «Φ»: Nαι, ο Στυλιανός μπορούσε να σωθεί
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Λοττίδη στον «Φ»: Nαι, ο Στυλιανός μπορούσε να σωθεί
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2019, 1:21 μμ
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τα όσα βίωνε ο Στυλιανός στο οικογενειακό του περιβάλλον με αποτέλεσμα από δύο ετών να εμφανίσει συμπτώματα εκρήξεων θυμού και βίας. Σοκάρουν όμως ακόμα περισσότερο η αδράνεια και επιπολαιότητα με την οποία κρατικοί λειτουργοί χειρίστηκαν την οικογένεια. 

Στο πόρισμα της Επιτρόπου Διοίκησης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταγράφονται σειρά ευθυνών για αστυνομικούς για όσα δεν έπραξαν και παράλληλα καταλογίζονται ευθύνες σε λειτουργούς των ΥΚΕ. Συγκεκριμένα για δυο λειτουργούς αναφέρεται ότι προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια τόσο ως προς τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας όσο και τον βαθμό επικινδυνότητας του πατέρα, τις οποίες παραδέχτηκαν αμέσως μετά τον θάνατο του Στυλιανού.

Όπως καταγράφεται στο πόρισμα, η ζωή του Στυλιανού ήταν σκέτη κόλαση, αφού είτε ήταν θεατής ψυχολογικής και άλλης βίας του πατέρα κατά της μητέρας του είτε ήταν και ο ίδιος δέκτης βίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Στυλιανός παρότι ήταν σε πρώιμη ακόμη ηλικία, καθώς πρωτοπήγε στον Παιδοκομικό Σταθμό σε ηλικία δύο περίπου ετών, από την αρχή είχαν εντοπιστεί θέματα με τη συμπεριφορά του, όπως πολλές εκρήξεις θυμού και βία, ορισμένες φορές προς τα άλλα παιδιά που φοιτούσαν στον σταθμό.

Η μητέρα του επισκεπτόταν συχνά το σχολείο και πολλές φορές έκλαιγε και κατηγορούσε τον πατέρα. Ο δε πατέρας ουδέποτε επισκέφθηκε το σχολείο, ενώ μια φορά που τον είχε καλέσει η κ. Χ και του είπε ότι έπρεπε να μεταβεί στο σχολείο για να βοηθηθεί ο Στυλιανός, αυτός της είπε πως είχε πιο σοβαρές δουλειές από το να συζητά τις αταξίες του.
 

Επιπρόσθετα, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, «ο Στυλιανός ανέφερε συχνά πως ο πατέρας του κτυπούσε τη μητέρα του και γι’ αυτό δεν τον αγαπούσε, ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει, καθώς και ότι δεν τον ήθελε, ενώ οι δασκάλες του τον αγαπούσαν». Καταγράφεται επίσης ότι κτυπούσε ακόμη και την ίδια τη σχολική βοηθό, κτυπούσε και έγδερνε τα άλλα παιδιά χωρίς λόγο και παραπονιούνταν οι άλλοι γονείς. Με την επιστολή το σχολείο, ζήτησε βοήθεια από την εκπαιδευτική ψυχολόγο για την έγκριση συνοδού, επειδή τίθετο σε κίνδυνο η ασφάλεια του ιδίου και των άλλων παιδιών, καθώς και για την έγκριση μαθημάτων ειδικής αγωγής». 
 

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι σε επείγουσα έκθεση της ψυχολόγου προς το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας, ημερομηνίας 2/12/2019, καταγράφηκαν «οι άθλιες στεγαστικές συνθήκες, οι χαμηλοί οικονομικοί πόροι, ότι η οικογένεια χρειαζόταν βοήθεια, πως ο πατέρας ασκούσε βία (σωματική και ψυχολογική) προς τη μητέρα και τα παιδιά ήταν μάρτυρες και αμέτοχοι θεατές, ότι η μητέρα τον είχε καταγγείλει στο 1440, αλλά φοβόταν τον πατέρα και ένιωθε αβοήθητη. Σε μια περίπτωση, ο Στυλιανός είπε στη δασκάλα του πως την προηγούμενη μέρα η μητέρα είχε αργήσει να πάει στη φάρμα και ο πατέρας θύμωσε και της έριξε κοπριά στο πρόσωπο που μέσα είχε μια πέτρα που της κτύπησε το μάτι. 

Παρόλα αυτά ο Στυλιανός με τη στήριξη του σχολείου ακολούθησε το όνειρό του να πάει στην Τεχνική Σχολή, ωστόσο τα σημάδια από τα παιδικά του τραύματα ήταν εκεί. Στις 11 Μαΐου 2019, η μητέρα του ενημέρωσε τηλεφωνικά την κ. Χ ότι ο Στυλιανός αποπειράθηκε να κάνει κακό στον εαυτό του. Αυτό δεν αποτέλεσε καμπανάκι για κάποιους παρά μόνο το σχολείο ασχολήθηκε μαζί του.
 
Χαρακτηριστικό των σημάτων για την κακή κατάσταση στην οικογένεια του Στυλιανού ήταν και οι 21 καταχωρήσεις στον τοπικό αστυνομικό σταθμό μετά από τηλεφωνήματα ή την επιτόπια παρουσία της μητέρας για βίαια επεισόδια ή συμβάντα στο σπίτι. Δυστυχώς η τελευταία αναφορά στις 9/9/2019 που κατέγραψε ο σταθμός ήταν ο θάνατός του…
 

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η αναφορά πρώην σταθμάρχη στον τοπικό σταθμό ο οποίος ρωτήθηκε κατά πόσο τον είχε απασχολήσει η συχνότητα των αναφορών για βία της μητέρας του Στυλιανού στον σταθμό και απάντησε ότι δεν υπήρχε συνεννόηση των μελών του σταθμού με τη μητέρα, αφού αυτή «δεν ήξερε τι ήθελε». Παρόλα αυτά, τα μέλη του σταθμού προσπαθούσαν, όπως ανέφερε, να τη βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον πρώην σταθμάρχη, η μητέρα έδινε την εντύπωση ότι «ήταν μία γυναίκα που είχε προβλήματα με τον άντρα της».
 
ΛΟΤΤΙΔΟΥ: Θα μπορούσε να αποτραπεί ο θάνατος
 
Μιλώντας στον «Φ» η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη ανέφερε ότι όταν πρέπει να παρακολουθείται μια οικογένεια πέραν των 18 μηνών πρέπει να ενημερωθεί η Επαρχιακή Λειτουργός και η Διευθύντρια. Αυτό δεν έγινε.  

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι ήταν αυτό που την συγκλόνισε περισσότερο από τα ευρήματά τους, είπε πως είναι η διαπίστωση πως με ελάχιστη προσπάθεια θα μπορούσε να αποτραπεί η αυτοκτονία του Στυλιανού. Αν στηριζόταν το παιδί μετά το σχολείο τότε μπορεί και να αποφευγόταν το μοιραίο, πρόσθεσε. 

Μέχρι το 2013 ήταν λανθασμένη η εκτίμηση. Συγκεκριμένη λειτουργός των ΥΚΕ, το 2013, ήταν η μόνη που ακολούθησε τα πρωτόκολλα, η μόνη που έφερε την υπόθεση στην Αστυνομία το κατήγγειλε και είχαμε κατάληξη καταδίκης του πατέρα για βία στον Στυλιανό. Υπήρξε εναλλαγή λειτουργών, τουλάχιστον οκτώ και η παρακολούθηση δεν ήταν τακτική. Ήταν απομακρυσμένη». Τόνισε πως ο Στυλιανός ήταν ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας και είχε βάλει στόχο να περάσει στην Τεχνική Σχολή στο τμήμα μηχανολογίας ενώ παράλληλα δούλευε. 
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι «φαίνεται ότι τα μέλη μας δεν ενήργησαν με βάση τις αστυνομικές διατάξεις» και πρόσθεσε ότι «εμείς ακόμη δεν έχουμε παραλάβει το πόρισμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό».
   
Εκπρόσωπος: Επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση
 
Πολιτική αυτοσυγκράτηση συνέστησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά το πόρισμα. 
Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική για κάποια κοινωνικά προβλήματα έναντι των οποίων, ενώ υπάρχει η πολιτική της Κυβέρνησης και ισχύουν κάποιες κατευθύνσεις και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται, στη λειτουργία της κρατικής μηχανής μπορεί να σημειώνονται επιμέρους κενά, παραλείψεις ή και αδράνειες. Είναι αυτά που επιβάλλεται να διορθώνουμε. Ιδιαίτερα όταν τέτοια προβλήματα αναδεικνύονται με οδυνηρό τρόπο.
Η διερεύνηση του συγκεκριμένου περιστατικού, είπε, από τη στιγμή που αναδεικνύονται συγκεκριμένες ευθύνες, δείχνει ότι δεν είναι χρήσιμες οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο τομέα και τη λειτουργία του. Όπως δείχνει ότι δεν είναι σωστή και η συνήθης πρόχειρη «συνταγή» για αύξηση της εργοδότησης. 
 
Διαπιστώσεις και ευθύνες
 
Για την Επίτροπο προκύπτει θέμα μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας καθώς και των σχετικών εγκυκλίων, βάσει των οποίων, δεδομένης της ύπαρξης παιδιών στην οικογένεια και της επανάληψης στις αναφορές της μητέρας για άσκηση βίας εναντίον της, που ενδεχομένως συνιστούσαν ψυχολογική βία για τους ανήλικους ως αμέτοχους θεατές, θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί τρόποι διερεύνησης της υπόθεσης. «Στη βάση αυτή, καταλήγω ότι τα μέλη του Αστυνομικού Σταθμού ΧΧΧΧΧ που καταχωρούσαν περιοδικά τις αναφορές της μητέρας, δεν άσκησαν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους. Δεν προέβησαν σε καμία εκτίμηση κινδύνου, δεν συνεργάστηκαν με το Γραφείο για την πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας αλλά κυρίως δεν ενημέρωναν για κάθε αναφορά τις ΥΚΕ και το εν λόγω Γραφείο με βάσει συγκεκριμένο έντυπο με βάσει τις εγκυκλίους. 
 
Παράλειψη διαπιστώνεται και από το ίδιο το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας, αφού με βάση το μαρτυρικό υλικό, προκύπτει η δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασής του στις περιπτώσεις κατά τις οποίες φαίνεται, από στοιχεία που κατέχει, ότι χρειάζεται η παρέμβασή του.
 
Οι ευθύνες για τις ΥΚΕ είναι βαρύτατες. Σύμφωνα με την επαρχιακή λειτουργό Λευκωσίας δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στην πρώτη αναφορά για βία και έτσι δεν έγινε καμία πρόβλεψη κινδύνου από την αρχή, ενώ η προϊσταμένη του γραφείου Λατσιών παραδέχθηκε ότι η περίπτωση δεν πέρασε από επίπεδο αξιολόγησης, επομένως δεν ενημερώθηκε η Προϊστάμενη Λευκωσίας. 
 
Στο πόρισμα καταγράφεται πως μια συντονίστρια και μια επόπτης προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν την απουσία άμεσης παρέμβασης για την απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι, την οποία έκαναν αμέσως μετά τον θάνατο του Στυλιανού, παρουσιάζοντας μια οικογενειακή κατάσταση που αντιστρατεύεται τις καταχωρήσεις στους φακέλους για χρόνια αλλά και την απόφαση τους να απομακρύνουν τα παιδιά από τους γονείς αμέσως μετά το θάνατο του Στυλιανού.
 
Τόσο η ΧΧΧΧΧ υφιστάμενη λειτουργός, της κας ΧΧΧΧΧ, που εκτελούσε χρέη επόπτη - συντονίστριας, όσο και η ίδια προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια τόσο ως προς τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας όσο και το βαθμό επικινδυνότητας του πατέρα, τις οποίες παραδέχτηκαν αμέσως μετά τον θάνατο του Στυλιανού μέσα από την διαδικασία της Συμβουλευτικής και την ετοιμασία της σχετικής έκθεσης. Τέλος, σημειώνεται ότι εντοπίζονται τόσο συστημικές αδυναμίες όσο και προσωπικές ευθύνες λειτουργών για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων για μια λειτουργό και της συντονίστριας για αδίκημα που αφορά παράλειψη καταγγελίας περίπτωσης βίας σε βάρος ανηλίκου.
 
Καβγάς για τις πολιτικές ευθύνες της υπουργού
 
Ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τις ευθύνες γύρω από τον θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, ξέσπασε χθες καβγάς με φόντο τις πολιτικές ευθύνες. Παράλληλα, ο κλάδος υπαλλήλων του Γραφείου Ευημερίας κατήλθε χθες σε αυθόρμητη στάση εργασίας ως αντίδραση για τις ευθύνες που επιρρίπτονται σε τέσσερις λειτουργούς των ΥΚΕ.

Χθες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που δέχεται πυρά από κόμματα και όχι μόνο για παραίτησή της λόγω του πορίσματος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί επειδή υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι υπάλληλοι να μην άσκησαν τα καθήκοντά τους. «Να υποβάλω την παραίτησή μου γιατί υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι υπάλληλοι να μην άσκησαν τα καθήκοντά τους;  Έχει χρόνια που είμαι Υπ. Εργασίας και για αυτό γίνονται τόσες αλλαγές. Φαίνεται ότι δεν είδατε ότι το πόρισμα λέει για παραλείψεις από το 2007. Δεν μπορεί κανείς να λέει ότι δεν έγινε τίποτα. Αντίθετα, το 2007, όπως λέει το πόρισμα, είχε αναθεωρηθεί η νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή το 2015 που αφορά τη βία στην οικογένεια. Επιπρόσθετα έγιναν οι διαδικασίες για αντιμετώπιση περιστατικών βίας στην οικογένεια. Η Συμβουλευτική Επιτροπή καταπολέμησης βίας στην οικογένεια ετοίμασε ένα νέο εγχειρίδιο που είχε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που έπρεπε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να συνεργάζονται για να μπορούν να έχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες που αφορούν θέματα παιδιών, και μετά από πρότασή μου εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8/11/17. Οπότε δεν συμφωνώ ότι δεν έγινε τίποτε». 

Η υπουργός ήταν έντονη και για την αναφορά της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά που διερωτήθηκε κατά πόσον η Επίτροπος Διοίκησης συνέγραψε μαζί με την υπουργό το πόρισμα, τονίζοντας ότι θίγει αξιοπρέπειες και ανεξάρτητους θεσμούς.

Νωρίτερα, οι λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κατήλθαν σε αυθόρμητη στάση εργασίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ Ιωσήφ Μιχαήλ, οι λειτουργοί εκφράζουν κατ’ αρχήν σεβασμό προς τον άδικο θάνατο ενός νεαρού παιδιού. Δεύτερον, είπε, συμπαράσταση προς τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν θυματοποιηθεί και έχουν ουσιαστικά κατηγορηθεί ότι ευθύνονται για τον θάνατο του. Σε ερώτηση για τις εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι θα τεθούν δύο εισηγήσεις στην ολομέλεια. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν αύριο. Ο ίδιος είπε ότι η πρακτική που υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες είναι ότι οι λειτουργοί μπορούν να χειριστούν μέχρι 20 φακέλους. Από τη στιγμή που οι δικοί μας λειτουργοί χειρίζονται 100 και 120 φακέλους, θα κρατήσουμε τους 20, τους άλλους θα τους δέσουμε και θα τους πάρουμε πακέτο έξω από το υπουργείο Εργασίας, είπε. Υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Μιχαήλ, «αυτός ο υπέρμετρος φόρτος και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε».

Φωτιές άναψε η Κουκουμά

Φωτιές άναψε η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά η οποία διερωτήθηκε στο ΡΙΚ πώς γίνεται η υπουργός Εργασίας να υιοθετεί πλήρως το πόρισμα χωρίς να το εξετάσει διεξοδικά. «Διερωτώμαι εάν το γράψανε μαζί με την Επίτροπο Διοικήσεως», είπε, ενώ πρόσθεσε πώς με βάση το χθεσινό σκηνικό, «η κ. Λοττίδου μαζί με την κ. υπουργό έδωσαν μαζί το πόρισμα, βγήκαν έξω και η Ζέτα Αιμιλιανίδου υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα που ετοιμάστηκε. Ο καθένας μπορεί να κάνει τους δικούς του συνειρμούς. Πώς η υπουργός γίνεται να ήταν ήδη ενήμερη και έτοιμη για δηλώσεις και να ξεκινήσει και τις πειθαρχικές διαδικασίες», αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτρόπου Διοίκησης στην ίδια εκπομπή. «Μόνο λύπη, λύπη, λύπη μπορώ να εκφράσω για αυτά που έχω ακούσει από τη συγκεκριμένη κυρία. Είναι ένα πόρισμα επίπονο, ψυχοφθόρο, δύσκολο. Ξεπεράσαμε κάθε ανθρώπινη αντοχή για να το φέρουμε εις πέρας και εγώ και οι λειτουργοί μου», είπε. Κάνοντας μάλιστα λόγο για μομφή στην ανεξαρτησία του θεσμού, η κ. Λοττίδη είπε «θα το σκεφτώ να κινηθώ νομικά». «Παρέδωσα το πόρισμα, εξήγησα τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και στην υπουργό Εργασίας τι περιλαμβάνει. Κανείς από τους δύο δεν ήταν ενήμερος. Κανείς δεν με είχε προσεγγίσει για να μάθει έστω και επιγραμματικά αυτό το πόρισμα. Όταν βγήκαμε έξω ήταν ενήμερη για τα ονόματα η υπουργός και ήταν και σε κατάσταση σοκ» κατέληξε η κ. Λοττίδη.

 
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...