To Top
16:55 Πέμπτη
5 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
«Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη να λύσει το μεταναστευτικό»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • «Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη να λύσει το μεταναστευτικό»
Τελευταία Ενημέρωση: 01 Δεκεμβρίου 2019, 3:07 μμ

Οι αιτητές ασύλου εξελίσσονται στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυπριακή κοινωνία, υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης που σημειώνει πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής σε σχέση με τον πληθυσμό, με επακόλουθο να τίθενται και ευρύτερα θέματα κοινωνικής συνοχής και δημογραφικής αλλοίωσης.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για άλλο ένα αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής, μια που δεν μπορεί η Κύπρος να επιτηρήσει επαρκώς τα σύνορα της και με ευχέρεια έρχονται υπήκοοι τρίτων κρατών στα κατεχόμενα που καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές. Γι’ αυτό πέρασε στο τελευταίο Υπουργικό, η τροποποίηση του κώδικα της Πράσινης Γραμμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργικό: Τα μέτρα για την παράνομη μετανάστευση

Προειδοποιεί πως η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, μπορεί μόνο να το περιορίσει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει το σύστημα ασύλου της, να γίνει ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και να δει την εξωτερική διάσταση της πολιτικής της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δέσμευση για μετεγκατάσταση 5.000 μεταναστών ζητά ο ΥΠΕΣ

-Είναι το μεταναστευτικό όπως εξελίσσεται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την κυπριακή κοινωνία; 

-Προς το παρόν ναι, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο σε μεγάλο ποσοστό είναι αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής, διότι η Κύπρος δεν μπορεί να επιτηρήσει επαρκώς τα σύνορά της. Η ευχέρεια με την οποία έρχονται, μεθοδευμένα ή μη, υπήκοοι τρίτων χωρών στα κατεχόμενα και μετά καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, είναι αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής.

-Ξέρουμε πώς λειτουργεί το δίκτυο διοχέτευσης μεταναστών μέσω Τουρκίας και κατεχομένων; 

-Ναι, και είναι μοναδικό το ότι οι μεταφορές γίνονται πλέον αεροπορικώς. Οι τουρκικές αερογραμμές έχουν πτήσεις παντού στον κόσμο και στην Αφρική, έτσι η Τουρκία τους δίνει θεώρηση εισόδου για 3 μέρες με σκοπό να μεταβούν στη συνέχεια στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα. Από εκεί, ένα τεράστιο ποσοστό παράνομων μεταναστών έρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Υπάρχουν και άλλες οδοί όπως βάρκες από την Συρία πάλι μέσω κατεχομένων είτε από το Λίβανο.

-Εφόσον ξέρουμε τι συμβαίνει, το έχουμε καταγγείλει;
 
-Βεβαίως το καταγγείλαμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανώτατο επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει θέσει το θέμα και εγώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι μόνο έχω εξηγήσει πώς έχουν τα πράγματα, αλλά έχουμε προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές. Εισηγηθήκαμε λόγω αυτής της ανωμαλίας ο μηχανισμός επιστροφών να γίνεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με την οποία η Τουρκία έχει κάποιες υποχρεώσεις. Με την Κύπρο η Τουρκία δεν συνομιλεί, παρά την υποχρέωση της για την πάταξη των δικτύων. Αλλά πώς να συνομιλήσει η χώρα μέσω της οποίας δρουν τα δίκτυα των διακινητών, με τη χώρα που δεν αναγνωρίζει; Άρα ένα μέρος της λύσης για την Κύπρο είναι ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει αυτή την ιδιαιτερότητα και η ίδια η ΕΕ μέσω της FRONTEX να αναλάβει τις επιστροφές από την Κύπρο των μη δικαιούχων.
 
-Γιατί δεν το κάνει;
 
-Διότι δεν έχει ληφθεί αυτή η απόφαση.
 
-Λόγω πολιτικών παιχνιδιών και συμφερόντων;
 
-Δεν θέλω να μεταφράσω πολιτικά αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει η τάση στην ΕΕ να μην θέλουν να χαλάσουν τη σχέση τους με την Τουρκία, λόγω αυτού του μεγάλου όπλου το οποίο έχει η Τουρκία που λέγεται μεταναστευτικό. Φιλοξενεί 4 εκατομμύρια μεταναστών - προσφύγων.
 
-Αντιλαμβάνονται στην ΕΕ ότι ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος φορτώνεται ένα πρόβλημα δυσανάλογο του εκτοπίσματός της, με οικονομικό και άλλο κόστος, χωρίς να βρίσκει συμπαραστάτες;
 
-Ναι, το παραδέχεται, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων αυτό που μπορεί να παρέχει είναι μόνο χρηματική βοήθεια. Καταφέραμε να πάρουμε έξτρα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτά δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ για να γίνει αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών που αποτελεί μια δική μας πρωτοβουλία με Ελλάδα και Βουλγαρία. Αν δεν γίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, ιδιαίτερα για την Κύπρο που έχει το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα λόγω Τουρκίας, τότε θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια οι επιστροφές στο γενικότερο τους πλαίσιο είχαν και έχουν να κάνουν και με δικές μας αδυναμίες.
 
-Ποιες είναι οι δικές μας αδυναμίες;
 
-Το Σύστημα Ασύλου ως πριν λίγο καιρό δεν ήταν προετοιμασμένο να κάνει μαζικές επιστροφές. Έχει κατακλειστεί τόσο πολύ από αιτήσεις που καθυστερούσαν οι εξετάσεις τους ή γίνονταν εφέσεις που έπρεπε να εκδικαστούν, αλλά δεν υπήρχε δικαστήριο να τις εκδικάζει. Είχαμε συστημικά προβλήματα, τα οποία προσπαθήσαμε να λύσουμε και κάναμε μεγάλα βήματα όσο αφορά τις απελάσεις. Πέρασε νομοθεσία και τέθηκε σε εφαρμογή το Ειδικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο άρχισε να δουλεύει από τον Ιούνιο, με 3 δικαστές. Ο αρμόδιος Υπουργός πήρε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο να γίνουν 5 οι δικαστές. Έχουμε αυξήσει το προσωπικό για την εξέταση ασύλου και είμαστε η μόνη χώρα που συνήψε συμφωνία με το ΕΑΣΟ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) για να έχει μόνιμη παρουσία στην Κύπρο. Θα φέρει 80 δικούς του εξεταστές με τεχνογνωσία για να διεκπεραιώνονται καλύτερα οι αιτήσεις και να μειωθούν τα χρονοδιαγράμματα. Βάλαμε ταχύρυθμη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για συγκεκριμένες χώρες, αρχίσαμε με μια χώρα η οποία συνεργάζεται για επιστροφές και θα πάρουν σειρά κι άλλες χώρες. Δώσαμε τεράστια σημασία στις απελάσεις. Αν λειτουργήσει επαρκώς το Ειδικό Δικαστήριο τότε θα γίνονται απελάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα, κάτι που πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά. Επίσης βλέπουμε να γίνεται κατάχρηση από κάποιες χώρες, έρχονται νόμιμα με το ρόλο του φοιτητή ή οικιακού εργαζομένου και εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες μας έκαναν αίτηση ασύλου για να μην φύγουν ποτέ.
 
-Σε αυτό παίζει ρόλο η συνεργασία με δικηγόρους, οι οποίοι έχουν πλουτίσει με την ενεργοποίηση της αίτησης ασύλου;
 
-Ναι, αλλά είναι δουλειά του κράτους να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα. Πιστεύω ότι το σύστημα που θα εφαρμόζουμε στο επόμενο διάστημα θα αποδώσει, ειδικά για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες που το καταχρώνται, αλλά δεν θα λυθεί το πρόβλημα όταν συνεχίζονται οι ροές από τα κατεχόμενα. Κυρίως από χώρες που είναι πολύ δύσκολες αν όχι αδύνατες οι απελάσεις, όπως για παράδειγμα κάποιες αφρικανικές. Γι’ αυτό χρειάζεται η συνδρομή της ΕΕ.
 
-Οι χώρες προέλευσης ποιες είναι, των οποίων ο αριθμός προκαλεί τρόμο;
 
-Η Συρία λόγω του πολέμου και ήδη κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες είμαστε σε συνεργασία θα επανεξετάσουν το καθεστώς της Συρίας και θα δίνουν άσυλο μόνο σε αυτούς που έρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και όχι όλους. Θα πρέπει να δίνουμε κι εμείς μόνο σε αυτούς που καταδιώκονται και όχι σε όλους. Δεύτερη χώρα προέλευσης είναι πολλές αφρικανικές, ένα φαινόμενο των τελευταίων δύο χρόνων όπου φαίνεται ότι δημιουργηθήκαν τα δίκτυα που είπα, τα οποία λειτουργούν αεροπορικώς μέσω Τουρκίας και φτάνουν στα κατεχόμενα ως επισκέπτες ή φοιτητές. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μια άλλη εθνικότητα είναι οι Γεωργιανοί, συνεργαζόμαστε με τη Γεωργία ούτως ώστε να γίνονται επιστροφές. Έρχονται και από ασιατικές χώρες από τη νόμιμη οδό και είναι εκεί που εστιάσαμε τα μέτρα μας.
 
Η Κύπρος πρώτη χώρα υποδοχής
 
-Τι λένε οι στατιστικές για τους αιτητές ασύλου;
 
-Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT η Κύπρος είναι πρώτη χώρα υποδοχής κατ’ αναλογία πληθυσμού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 2018 αναλογούσε ένας αιτητής ασύλου ανά 100 Κύπριους, (1% το έτος οι αιτητές ασύλου). Τα στοιχεία το 2019 είναι ακόμα πιο δυσοίωνα, αναμένονται περίπου 15 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που ισοδυναμούν στο 1,8% του πληθυσμού. Αν έχουμε κάθε χρόνο τέτοιες αυξήσεις αντιλαμβάνεστε ότι τίθενται πολύ ευρύτερα θέματα κοινωνικής συνοχής και δημογραφικής αλλοίωσης.
 
-Τίθεται και θέμα ενσωμάτωσης.
 
-Φυσικά τίθεται θέμα ενσωμάτωσης αλλά δεν θα επέλθει ενσωμάτωση όταν οι αριθμοί υπερβαίνουν πολύ τη δυνατότητα μιας χώρας. Όταν μάλιστα προέρχονται από χώρες με πολύ διαφορετικό πολιτιστικό και κοινωνικό προφίλ, τότε είναι πολύ πιο δύσκολη η ενσωμάτωση. Δεν ξέρω ποια είναι τα πετυχημένα παραδείγματα ενσωμάτωσης σε άλλες χώρες. Τί γίνεται αν η αγορά εργασίας σου δεν τους σηκώνει, αν η αγορά στέγασης σου δεν τους σηκώνει;
 
-Τα Κέντρα Υποδοχής είναι ένα άλλο θέμα.
 
-Μιλήσαμε για το στεγαστικό, η πολιτική μέχρι σήμερα ήταν για καλύτερους σκοπούς ενσωμάτωσης να παίρνουν επιδότηση ενοικίου. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε την Κύπρο ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Δεν είναι εύκολο να λέμε ενσωμάτωση.
 
-Μας κατηγορούν για επιδόματα δέλεαρ για τη διοχέτευση μεταναστών στη χώρα μας, γιατί δεν αλλάζουν;
 
-Τα επιδόματα προέρχονται από το Υπουργείο Εργασίας και είναι προσεκτικά, δεν θεωρώ ότι σε σχέση με άλλες χώρες είναι δέλεαρ όπως ούτε θεωρώ από την άλλη, κάτι για το οποίο κατηγορείται η Κυβέρνηση, ότι θα έπρεπε να ήταν περισσότερα. Πρέπει να σας πω ότι και σε επίπεδο ΕΕ άρχισε να συζητείται κατά πόσο τα επιδόματα πρέπει να είναι ομοιόμορφα, επειδή κάποτε μπορεί να γίνουν πόλος έλξης. Αλλά από την άλλη, αν είναι ιδιαίτερα χαμηλά τότε μπορεί να δημιουργηθεί εγκληματικότητα και πολλά άλλα προβλήματα. Επανέρχομαι στο ότι όταν οι αριθμοί ξεπεράσουν τις ικανότητες μιας χώρας τότε είναι δίκοπο μαχαίρι. Σε εμάς τις ξεπέρασαν.
 
-Απέτυχε ο Κανονισμός του Δουβλίνου;
 
-Ήταν μια κακή πολιτική της ΕΕ η οποία έγινε υπό άλλες συνθήκες, πριν να ξεσπάσει η προσφυγική κρίση και η μαζική μετανάστευση και πριν να αρχίσει να γίνεται η κατάχρηση του συστήματος ασύλου της ΕΕ από τους οικονομικούς μετανάστες. Συζητείται εδώ και 4-5 χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλοι παραδέχονται ότι δεν δουλεύει, ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, αλλά δεν έχει καταφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα λόγω της αντίστασης αρκετών χωρών να τον αλλάξει, με αποτέλεσμα οι χώρες της πρώτης γραμμής να λαμβάνουν όλη την ευθύνη. Το κακό του Κανονισμού του Δουβλίνου είναι ότι δεν υποχρεώνει όλες τις χώρες να δεχτούν τους μετανάστες, την υποχρέωση την έχουν οι χώρες της πρώτης γραμμής Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία. Ο λόγος που θέλουμε να τον αλλάξουμε είναι για να υποχρεώνονται όλες οι χώρες να παίρνουν με τις δυνατότητες του πληθυσμού και τα οικονομικά τους αιτητές ασύλου.
 
-Υπάρχει λύση για το Μεταναστευτικό;
 
-Όσον αφορά την Κύπρο από μόνη της δεν μπορεί να το λύσει, μπορεί μόνο να το περιορίσει. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα ασύλου της ΕΕ, να γίνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, πρέπει να αλλάξει το σύστημα για να μην επιτρέπεται τόσο πολύ η κατάχρηση και η ΕΕ να δει την εξωτερική διάσταση της πολιτικής της. Η Συρία έχασε 7 εκατομμύρια κόσμο, θα έλθει όλος στην Ευρώπη και κυρίως στις πρώτες χώρες όπως λέει ο Κανονισμός του Δουβλίνου; Θα πρέπει η ΕΕ να είναι πιο ενεργή στη διασφάλιση συνθήκης ομαλότητας στη Συρία, ούτως ώστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση της να βοηθήσει να μείνουν οι Σύριοι στη χώρα τους και να την ανοικοδομήσουν. Όσον αφορά την Αφρική η ΕΕ να κάνει συμφωνίες εμπορίου, συμφωνίες ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακής βοήθειας με τρίτες χώρες για ενσωμάτωση και την υποχρέωση να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους. Η ΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες.
 
-Βλέπετε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορεί να αντεπεξέλθει;
 
-Θα πρέπει να τη δούμε στην πράξη, η Πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μεταναστευτικό  είναι στις προτεραιότητές της. Χαίρομαι που ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας καταξιωμένος πολιτικός, έχει ουσιώδη ρόλο όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και περιμένουμε να δούμε πρωτοβουλίες που θα οδηγούν στη λύση του προβλήματος.
 
Αυστηρότερη επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής
 
-Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή εάν εφαρμοζόταν αυστηρά και σωστά θα απέτρεπε τη διόγκωση του προβλήματος.
 
-Ναι, ένας από τους λόγους που δεν εφαρμοζόταν αυστηρά ήταν κι ο κώδικας τον οποίο αλλάξαμε την περασμένη Τετάρτη με απόφαση του Υπουργικού. Ο κανονισμός έγινε το 2004 το ίδιο και ο κώδικας εφαρμογής του, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, δεν υπήρχαν τόσοι μεγάλοι αριθμοί, η διέλευση από τα οδοφράγματα από τρίτες χώρες ήταν μηδαμινή. Τον Ιούλιο του 2019 από τα ελεγχόμενα σημεία διέλευσης έχουν διέλθει συνολικά 28 χιλιάδες υπήκοοι τρίτων χωρών. Γι’ αυτό από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, προτείναμε την τροποποίηση του κώδικα της πράσινης γραμμής.
 
-Τι αποφασίστηκε;
 
-Θα απαγορεύεται πλέον η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές ατόμων τα οποία εισήλθαν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω λιμανιών ή αεροδρομίων, κάτι που επέτρεπε ο κώδικας. Θα απαγορεύεται η διέλευση προς τα κατεχόμενα ξένων υπηκόων που βρίσκονται στην Κύπρο με προσωρινή άδεια διαμονής, διότι παρατηρήθηκε αυξανόμενο το φαινόμενο οικιακές βοηθοί ή ξένοι εργάτες να εγκαταλείπουν τους εργοδότες τους, να πηγαίνουν στα κατεχόμενα και να χάνονται. Πλέον δεν θα επιτρέπεται. Ανήλικοι οποιασδήποτε υπηκοότητας μπορούν να διακινούνται μόνο αν συνοδεύονται από τους γονείς τους ή από ένα γονέα νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί γονική συναίνεση και από τον άλλο γονέα ή γραπτή συγκατάθεση και από τους δύο γονείς αν ο ανήλικος διακινείται μαζί με άλλο άτομο. Θα επιτρέπεται διέλευση ατόμων που δεν επιτρεπόταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως δότες μυελού των οστών ή επισκέψεις σε τεμένη ή για ιατρικούς σκοπούς. Γι’ αυτές τις αλλαγές θα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις αποφάσεις του Υπουργικού θα πρέπει να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι όλων των ατόμων που περνούν τα οδοφράγματα γι’ αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι υποδομές, υπάρχουν ήδη σχέδια, θα αυξηθεί το προσωπικό και η αστυνόμευση και αν χρειαστούν πόροι από το κράτος θα δοθούν.
 
-Δεν είναι μόνο τα οδοφράγματα στην Πράσινη Γραμμή.
 
-Ναι, δεν είναι εύκολο εγχείρημα, τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης καταστρώνουν πλάνα καλύτερης επιτήρησης της πράσινης γραμμής αλλά σίγουρα δεν είναι θέμα που λύεται τόσο εύκολα διότι απέναντι υπάρχει ένας στρατός κατοχής. Η πρακτική εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων πρέπει να γίνεται με προσοχή διότι είμαστε μια ημικατεχόμενη χώρα με μια Τουρκία απέναντι. Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχητική αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου και εικονικών γάμων από υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στη Δημοκρατία ως φοιτητές, εξουσιοδότησε το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν τον όλο μηχανισμό για εισαγωγή αποτελεσματικότερου ελέγχου, και του τρόπου λειτουργίας ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποφασίστηκε η διεύρυνση της επιτροπής για τη μετανάστευση με την συμμετοχή εκτός από των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, και των υπουργών Οικονομικών και Άμυνας.
 

  Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...