To Top
17:37 Πέμπτη
5 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Τ/κ διεκδίκησε δικαστικά τον συνοικισμό Αγίου Μάμαντος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Τ/κ διεκδίκησε δικαστικά τον συνοικισμό Αγίου Μάμαντος
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου 2019, 6:10 πμ
Δικαστήριο στη Λευκωσία απέρριψε αίτημα Τουρκοκύπριου για επιστροφή της περιουσίας του στην οποία είναι κτισμένος ο προσφυγικός συνοικισμός «Αρχάγγελος Μιχαήλ» (σ.σ. Αγίου Μάμαντος) στη Λακατάμια, καθώς και αποζημίωση ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τ/κ είναι συμπέθερος του Ραούφ Ντενκτάς και μεγάλος οικονομικός παράγοντας των κατεχομένων με αλυσίδα υπεραγορών ενώ κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία και σε μια περίπτωση έκτισε υπεραγορά στην Κερύνεια. Ο πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Ν. Γ. Σάντης με απόφασή του στις 22/11/2019 απέρριψε την αγωγή του Τ/κ Σαλίχ Μεχμέτ Σαλίχ, ιδιοκτήτη της περιουσίας στην οποία έχει ανεγερθεί ο συνοικισμός «Αρχάγγελος Μιχαήλ» στη Λακατάμια, έναντι του Jumbo. 

Με την αγωγή που καταχώρησε ο ενάγων με δικηγόρο τον Χρίστο Τριανταφυλλίδη, επεδίωκε δηλωτική απόφαση για παραβίαση των δικαιωμάτων του, διάταγμα για απόδοση σε αυτόν της ακίνητης περιουσίας του αλλά και επιδίκαση αποζημιώσεων. Θέση του ενάγοντα είναι ότι από το 1974 και μετά δεν είχε τη συνήθη διαμονή του στις ελεγχόμενες περιοχές αφού υποχρεώθηκε παρά τη θέλησή του σε τούτο. 
 

Ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι το κράτος οφείλει να αποδώσει όφελος στον ενάγοντα έστω διά του Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών, όπως θα υποχρεούνταν να πράξει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης της ακίνητης περιουσίας. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά την τουρκική εισβολή η Κυπριακή Δημοκρατία ανήγειρε επί της ακίνητης περιουσίας του Τ/κ το 1983, παράνομα και χωρίς τη θέλησή του, τον οικισμό προσφύγων «Αρχάγγελος Μιχαήλ», χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του και χωρίς να του καταβάλλεται τέλος χρήσης ή αποζημίωση. Ακολούθως, το ίδιο έπραξε και ο Κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών με νομοθεσία που αντιβαίνει, κατά τον ενάγοντα, το Σύνταγμα και στις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
 

Από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, η δικηγόρος Ε. Φλουρέντζου που εκπροσώπησε τη Δημοκρατία, έθεσε ως βασική θέση το γεγονός ότι ο ενάγων εγκατέλειψε την περιουσία του με αποτέλεσμα αυτή να περιέλθει στην κηδεμονία του υπουργού Εσωτερικών δυνάμει νομοθεσίας που δεν προσκρούει στο Σύνταγμα ή την ΕΣΔΑ, γιατί αφορά σε περιορισμό δικαιωμάτων προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος για περιορισμένο χρονικό διάστημα στη βάση νομοθεσίας που θεσπίστηκε, για να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση που περιήλθε το Κράτος λόγω της εισβολής. Επιπλέον, οι όποιες απαιτήσεις του ενάγοντα περιλαμβανομένων και των αποζημιώσεων δεν μπορούν να δοθούν παρά μόνο μετά τη λήψη της έκρυθμης κατάστασης. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή η διαβούλευση και απόδοση της περιουσίας πριν από τη λήξη της ισχύος του νόμου. 
 

Στην κατάθεσή του ο Τ/κ παραδέχθηκε ότι ως αντάλλαγμα των περιουσιών που είχε στις ελεύθερες περιοχές, πήρε στα κατεχόμενα περιουσία που ανήκε σε Ε/κ. Επίσης, ενώ αρχικά αρνείτο ότι στις περιουσίες Ε/κ ανήγειρε υπεραγορές, εντούτοις σε μια περίπτωση είπε ότι στην Κερύνεια έκτισε υπεραγορά σε γη που ανήκει σε Ε/κ. Τελικά το δικαστήριο απέρριψε ως αναξιόπιστη τη μαρτυρία του. 

Το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση ότι ο ενάγων απέτυχε να αποδείξει τη θέση περί αντισυνταγματικότητας της νομοθεσίας του Κηδεμόνα και επίσης, απέτυχε να αποδείξει την υπόθεσή του και ειδικότερα την απαίτησή του για αποζημίωση ύψους €1.603.921 για την περίοδο από το 1974 - 2010. 

Σημειώνεται ότι ο οικισμός κτίστηκε το 1980 - 1983 και αποτελείται από 66 οικιστικές μονάδες, εκ των οποίων οι εννέα επηρεάζονται από άλλο τεμάχιο.
  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...