Στην καρδιά της Λευκωσίας, πίσω ακριβώς από το δημοτικό σχολείο Αγίου Αντωνίου, μεταξύ του κτηρίου της ΠΕΟ και της λεωφόρου Σαλαμίνος πίσω από την Πύλη Αμμοχώστου, υπάρχει μια μεγάλη περιοχή, στην οποία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ακατοίκητων σπιτιών. Στην ίδια περιοχή, υπάρχουν και οι πρώην εγκαταστάσεις μεγάλου πολυώροφου εργοστασίου, που επίσης είναι εγκαταλελειμμένες. Κοινό χαρακτηριστικό τους, η εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης που παρουσιάζουν.
 
Λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης που επικρατεί, κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν φόβους για την υγεία τους, διότι στα συγκεκριμένα υποστατικά και κυρίως στις αυλές τους, είδαν πολλές φορές ποντίκια και νυφίτσες να κυκλοφορούν. Επιπλέον, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και φίδια. «Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, την υποδείξαμε πολλές φορές στον Δήμο Λευκωσίας όπου υπάγεται η περιοχή μας, όμως μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καθαρίσει αυτά τα κτήρια, ούτε και οι υπαίθριοι χώροι τους, ούτε βεβαίως και τα οικόπεδα», δηλώνουν.
 
Σε επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησε ο «Φ» στην περιοχή, διαπίστωσε ότι όντως, δεν είναι υπερβολικοί στα όσα αναφέρουν οι κάτοικοι και επιπλέον διαπίστωσε ότι όντως η όλη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. 
 
 
Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας, ανέφερε στον «Φ» ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η μεγάλη ετήσια εκστρατεία καθαριότητας οικοπέδων και περισυλλογής αχρήστων σε όλες τις γειτονιές της Λευκωσίας. Σε διάφορες περιοχές της πόλης βρίσκονται ταυτόχρονα πέντε συνεργεία τα οποία συνδράμουν στην εκστρατεία αυτή. Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες συνεργεία εργάζονται στις περιοχές Αγίων Ομολογητών, Παλουριώτισσας, Καϊμακλίου, Ομορφίτας και Αγίου Ανδρέα.
 
Αναφορικά με τα αχρησιμοποίητα κτήρια και τα κενά οικόπεδα γύρω από την οδό Λασκαράτου και παράπλευρους δρόμους στην περιοχή Αγίου Αντωνίου, είπε ότι το πρόβλημα που παρατηρείται είναι διαχρονικό και προκύπτει από το πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς συγκεκριμένων ακινήτων. Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, για συγκεκριμένη ιδιοκτησία έχουν οριστεί τρεις διαφορετικοί διαχειριστές. Ένας στην Πάφο και άλλοι δύο στη Λεμεσό.
 
Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, το Υγειονομείο, μετά από συνεχείς προσπάθειες κατάφερε να επικοινωνήσει με έναν από τους διαχειριστές, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του για να εισέλθουν συνεργεία στον χώρο για καθαρισμό του. Ο Δήμος Λευκωσίας εδώ και καιρό είχε αρχίσει αυτή τη διαδικασία και προχθές συνεργεία άρχισαν τον καθαρισμό των ανοικτών αποθηκών αλλά και του εγκαταλειμμένου κτηρίου. Επίσης συνεργεία του Υγειονομείου έχουν προβεί σε ψεκασμούς και απολυμάνσεις, καθώς και στην τοποθέτηση δολωμάτων για πιθανή ύπαρξη τρωκτικών.
 
Όπως επίσης υπέδειξε, οι διαδικασίες για τέτοιες περιπτώσεις, για να μπει δηλαδή συνεργείο σε ιδιωτική περιουσία, είναι χρονοβόρες, «όμως θέλουμε να δηλώσουμε ότι προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες για γρήγορη αποκατάσταση των οχληριών που παρατηρούνται» μας ανέφερε.