To Top
07:49 Σάββατο
18 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Επαφές 3 κομμάτων για αλλαγή φιλοσοφίας ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Επαφές 3 κομμάτων για αλλαγή φιλοσοφίας ΓεΣΥ
  13 Δεκεμβρίου 2019, 11:10 πμ  
Νέα πολεμική κατά του ΓεΣΥ αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, το παρασκήνιο οργιάζει και οι φήμες για προσυνεννοήσεις και προσυμφωνημένες κινήσεις δίνουν και παίρνουν. Κάποιες από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο φέρουν τρία κόμματα να έχουν προχωρήσει σε μεταξύ τους συσκέψεις και να έχουν συμφωνήσει και τις τροποποιήσεις που θα καταθέσουν για αλλαγή του Συστήματος. 
 
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο μέχρι τώρα συναντήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων και παρά το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει λεχθεί τίποτα, εκτός βεβαίως από τα όσα λέχθηκαν ή αφέθηκαν να εννοηθούν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Κράτους για το 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής, κάποιες από τις πιθανές προτάσεις των τριών κομμάτων έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. 
 
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος (τον οποίο οι φήμες φέρουν να συμμετείχε σε κάποιες τέτοιες συσκέψεις) ερωτηθείς απάντησε κατηγορηματικά στον «Φ» ότι «δεν έχω συναντηθεί με κανένα, σε καμία περίπτωση και δεν έχω συμφωνήσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές με τον οποιονδήποτε». Σε ερώτηση κατά πόσο έχει συζητήσει το θέμα με άλλους πολιτικούς αρχηγούς απάντησε: «Φυσικά. Το έχουμε συζητήσει και δημόσια, ότι λέμε δημόσια τα ίδια λέμε και στις συζητήσεις που έχουμε. Προβληματισμούς έχουμε πολλούς, αλλά για αλλαγές δεν έχουμε συζητήσει, ούτε έχουμε συμφωνήσει με κανένα, ούτε συμμετείχαμε σε κάποια συνάντηση».
 
Αντίθεση ως προς το ενδεχόμενο αλλαγών στο ΓεΣΥ εξέφρασαν από προχθές τα κόμματα ΑΚΕΛ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών. Αν οι φήμες που κυκλοφορούν ευσταθούν ή όχι θα ξεκαθαρίσει στις 20 Δεκεμβρίου, οπόταν και θα πραγματοποιηθεί, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε για το ΓεΣΥ ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. 
   
Τη στιγμή, όμως, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι παρασκηνιακές συζητήσεις για το ΓεΣΥ άρχισαν και πάλι να φουντώνουν, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου έστειλε χθες ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Τόνισε ότι «το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και όχι για να ναυαγήσει», διαμηνύοντας σε όσους έκαναν λόγο για κατάρρευση του Συστήματος ότι «το ΓεΣΥ δεν έχει ελλείμματα, ούτε πρόκειται να καταρρεύσει, γιατί είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο, ώστε να μην είναι δυνατή η κατάρρευσή του». 
 
Απαντώντας στις επικρίσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις κρατικές δαπάνες στον τομέα της Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν ένα κόμμα λέει ότι εφαρμόζουμε πολιτικές λιτότητας και ένα άλλο λέει ότι το Σχέδιο θα καταρρεύσει λόγω αυξημένου προϋπολογισμού, σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά. Το ΓεΣΥ δεν έγινε για να καταρρεύσει».
 
Ο υπουργός Υγείας προχώρησε και σε ανάλυση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει κάθε ανησυχία για ενδεχόμενο κατάρρευσής του. 
 
Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ «είναι σφαιρικός και γι’ αυτό δεν θα καταρρεύσει το Σύστημα. Είναι βασική αρχή του ΓεΣΥ και, δυστυχώς, δεν την έχουν κατανοήσει αρκετοί, για αυτό και υπάρχει αυτή η αμφιβολία και ο φόβος περί κατάρρευσης. Είναι σφαιρικός ο προϋπολογισμός και, άρα, όσο αυξάνεται ο όγκος μειώνεται η αποζημίωση, όσο μειώνεται ο όγκος αυξάνεται η αποζημίωση. Το άθροισμα των δύο είναι το ίδιο και είναι ο σφαιρικός προϋπολογισμός του €1 δισ.. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και να υπάρξει κατάρρευση».  
 
«Νομίζω, ακούγοντας τις συζητήσεις στη Βουλή, πως κάποιοι βουλευτές δεν το αντιλήφθηκαν αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε εξηγώντας: «Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι άλλο είναι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας, άλλο ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ και άλλο ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ».
 
Δυστυχώς, είπε, «είδα βουλευτές στην Ολομέλεια να συγχύζουν τους προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν και τους πολίτες». 

Κάνοντας απολογισμό για τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι ο ίδιος «δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό» του και παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα. Όπως είπε, «γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά έχουν ήδη δοθεί λύσεις και για ορισμένα άλλα, πιο περίπλοκα, έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διόρθωσή τους. Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε γρήγορη αντίδραση από πλευράς ΟΑΥ, ο οποίος προχώρησε στην εφαρμογή περιορισμών και πρωτοκόλλων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα άμεσα και πριν λάβουν τέτοιες διαστάσεις που θα απειλούσαν τους σχεδιασμούς. Δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να μηδενίσουμε όσα έγιναν μέχρι τώρα».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων είναι ένα παραμύθι που πρέπει να σταματήσει», υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε τον πιο μεγάλο προϋπολογισμό που δόθηκε ποτέ στον τομέα της Υγείας.
 
Από πλευράς του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Άθως Τσινωντίδης έδωσε στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για τη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ από τους 750.000 εγγεγραμμένους δικαιούχους στο Σύστημα κατά τους πρώτους έξι μήνες. 
«Τους τελευταίους έξι μήνες πραγματοποιήθηκαν 1,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς, 700 χιλιάδες σε ειδικούς γιατρούς, 350 χιλιάδες πήραν φαρμακευτική αγωγή και 265 χιλιάδες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις» είπε ο κ. Τσινωντίδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ΟΑΥ «εργάζεται για να επιλύσει προβλήματα και λάθη που υπάρχουν στο Σύστημα». «Πιστεύουμε», είπε, «πως πρόκειται για προβλήματα, που έχουν παροδικό χαρακτήρα, όπως αυτά για τις καθυστερήσεις και την ανομοιογένεια, τα οποία με τα μέτρα που λαμβάνουμε θα επιλυθούν».
 
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για αλλαγές οι οποίες αλλάζουν την αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Συστήματος. 
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι επιθυμητές αλλαγές που θα επηρεάσουν τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας» και υπέδειξε ότι «εφαρμόζεται κατά γράμμα αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2017». Κληθείς αργότερα από τον «Φ» να σχολιάσει τις προτάσεις που ετοιμάστηκαν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, από τρία κόμματα, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε «ότι βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ». 
 
Συγκεκριμένα, προτείνεται «νέο πλαίσιο στις απολαβές των προσωπικών γιατρών. Οι απολαβές των προσωπικών γιατρών δεν θα πρέπει να καθορίζονται κατά κεφαλήν στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ενός συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Να υπάρχει ένα πάγιο μίνιμουμ ποσό και αυτό να συμπληρώνεται ανάλογα με τις ιατρικές πράξεις και τις επισκέψεις ασθενών». Όπως είπε ο κ. Ιωάννου: «Αλλάζει η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ και τίθεται σε κίνδυνο το Σύστημα, αφού δεν θα μπορεί να ασκείται σωστός οικονομικός έλεγχος». 
 
Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση: «Χρέωση ειδικών γιατρών. Αν ένας πολίτης δεν πάρει παραπεμπτικό για προσωπικό γιατρό και πάει απευθείας στον ειδικό θα πληρώσει ένα πέναλτι ύψους 25 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση θα μπορούσε να καταργηθεί με μια εναλλακτική ρύθμιση». Η καταβολή των €25, είπε ο κ. Ιωάννου, «αποτελεί μια από τις γραμμές άμυνας και προστασίας του Συστήματος από τις καταχρήσεις». 
 
Περαιτέρω και σε ό,τι αφορά την πρόταση σύμφωνα με την οποία: «Σε αυτή την περίπτωση ο πολίτης θα πληρώσει την επίσκεψη, μια ενδεχόμενη εξέταση και ακολούθως τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ αποκόπτεται κάθε μήνα η εισφορά του για το ΓεΣΥ. Ζητούμενο είναι να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να μπορεί τουλάχιστον να παίρνει τα φάρμακα χωρίς να είναι προϋπόθεση να τα συνταγογραφεί γιατρός του ΓεΣΥ», ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αυτό βρίσκεται εντελώς εκτός της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ και επίσης θέτει το Σύστημα σε κίνδυνο».
 
Τέλος, και σε ό,τι αφορά την τελευταία πρόταση σύμφωνα με την οποία: Θα μπορεί ο πολίτης να επιλέγει σε μια δεδομένη στιγμή τον προσωπικό γιατρό που θέλει, από τη λίστα των προσωπικών γιατρών, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να είναι εγγεγραμμένος εκ των προτέρων σε συγκεκριμένο γιατρό», ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «αυτό καταργεί τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΓεΣΥ».
 
ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
 
Οι οργανωμένοι ασθενείς απορρίπτουν και αυτοί αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ
 
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη συμμετείχαν τόσο οι οργανωμένοι ασθενείς όσο και εκπρόσωποι των παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ. Μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ο Νικόλας Φιλίππου διαμήνυσε ότι «οι ασθενείς δεν θα δεχθούν αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ».
 
«Το ΓεΣΥ αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ» υπέδειξε, αναφέροντας πως υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα, ωστόσο με την εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί» είπε. 
Στους κινδύνους που παρουσιάστηκαν και προσπαθούν να περιοριστούν με τη συμβολή του ΟΑΥ αναφέρθηκε ο Χάρης Χαριλάου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων. 
 
«Η πτώση της μονάδας στα 70 σεντ καθιστά τα κλινικά εργαστήρια μη βιώσιμα. Ο υπουργός Υγείας, πάντως, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα. Αυτό που κάνετε κ. Ιωάννου, με την προσωπική σας παρουσία, όπου υπάρχει πρόβλημα, είναι πρωτόγνωρο» σημείωσε. Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό που εισπράξαμε, είναι η ανάδειξη του φαρμακείου της γειτονιάς. Στα θετικά επισημαίνω και την ενοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Εμείς θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο».

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, τις θέσεις τους κατέθεσαν και προσωπικοί ιατροί για ενήλικες καθώς και για παιδιά. Αναφέρθηκαν στα θετικά του συστήματος, καθώς και σε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...