Συντονίστρια Προγραμμάτων Φίλοι της Γης Κύπρου

Πρόγραμμα «Growing Together» για Επισιτιστική Κυριαρχία

1. Ποια προγράμματα υλοποιούν οι Φίλοι της Γης Κύπρου για την Αειφόρο Γεωργία; Τον Οκτώβριο του 2018 έχουμε αρχίσει την υλοποίηση του προγράμματος «GrowingTogether» που έχει στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει νέους σε θέματα Επισιτιστικής Κυριαρχίας. Ανοίγει δίοδο επικοινωνίας μεταξύ των νέων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο και των νέων των πόλεων που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους φορείς λήψης αποφάσεων. Παρέχει εκπαίδευση ώστε οι νέοι να συνεργαστούν και να μπορέσουν να φέρουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία.

2. Πώς χρηματοδοτείται; Το «GrowingTogether» συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται παράλληλα σε 7 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Κύπρο και Μάλτα), από οργανισμούς που ανήκουν στο δίκτυο των Φίλων της Γης Ευρώπης. Στην Κύπρο, μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί 31 δράσεις που περιλαμβάνουν εργαστήρια ανάπτυξης ικανοτήτων, επισκέψεις και εργαστήρια πεδίου και εκπαίδευση μέσω πρακτικών εμπειριών. Υπολείπονται άλλες 8 εκπαιδεύσεις στις οποίες το κοινό μπορεί να λάβει μέρος. 

3. Τι είναι η επισιτιστική κυριαρχία; Διατροφική ή Επισιτιστική κυριαρχία είναι ο όρος που υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που παράγουν, διανέμουν και να καταναλώνουν τρόφιμα θα πρέπει να ελέγχουν τους μηχανισμούς και τις πολιτικές της παραγωγής τροφίμων και τη διανομή τους, αντί για τις επιχειρήσεις και τους φορείς της αγοράς που κυριαρχούν στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. 

4. Ποιες οι αρχές της; Βασίζεται σε αρχές της αγρο-οικολογίας και της  περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών καλλιέργειας. Στηρίζει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων να έχουν καλής ποιότητας φαΐ, τις τοπικές κοινωνίες και αγορές και τους ανθρώπους που παράγουν τα τρόφιμά μας.

5. Για περισσότερες πληροφορίες; Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.foecyprus.org και να μας βρείτε στο facebook: foecyprus.org ή το Instagram:foecyprus. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25347042.Οι Φίλοι της Γης Κύπρου είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδράζεται στην Λεμεσό δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αειφόρου παραγωγής τροφίμων, διαχείρισης αποβλήτων, κλιματικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

[email protected]