225.943 κρούσματα. 10.496 θάνατοι. 89.918 αποθεραπεύτηκαν. 
> Ο κορωνοϊός παγκοσμίως (επίσημα στοιχεία ώς την Παρασκευή το απόγευμα στις 5:20 μ.μ. ακριβώς, στο site διαρκούς ανανέωσης της λίστας που υποδεικνύω στο τέλος).

2 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες και 50.000 test kits για τον Covid-19 προσφέρει η Κίνα για να βοηθήσει όσες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται με την όλο και πιο επιδεινούμενη πανδημία.
> Παγκόσμια αλληλεγγύη και συνεργασία. Έννοιες που είχαμε καιρό να νιώσουμε. 

0 (μηδέν) κρούσματα ανακοίνωσαν για πρώτη φορά οι Αρχές της πόλης Γουχάν στην Κίνα, όπου εδώ και περίπου 2 μήνες ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού και πλέον έχει κτυπήσει όλο τον κόσμο. Μειώνονται τα κρούσματα και στην υπόλοιπη χώρα του 1,386 δισ. κατοίκων. Την περασμένη Τετάρτη, σε όλη την επικράτεια, ανακοινώθηκαν μόλις 34 κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούν ανθρώπους που έφεραν τον ιό από άλλες χώρες!
> Όλη η επαρχία Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Γουχάν, εξακολουθεί και είναι σε πλήρη καραντίνα. Η Κίνα έχει, επιβεβαιωμένα, περισσότερα από 80.000 κρούσματα αυτή τη στιγμή. Φαίνεται όμως ότι έχει την κατάσταση υπό τον έλεγχό της. 

1ο κρούσμα κορωνοϊού εντοπίστηκε, (και διαπιστώθηκε αργότερα), την ίδια ακριβώς ημέρα στις Αρχές του περασμένου Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα. Μέχρι το τέλος του μηνός, η Σεούλ είχε ήδη ιατρικές εταιρείες που δούλευαν πυρετωδώς για να αναπτύξουν το τεστ ανίχνευσης του ιού –το πρώτο, εγκρίθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των ερευνών.
> Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ούτε καν κοντά στο να ικανοποιήσουν την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για αυτό το τεστ (τηλεγράφημα του Reuters).

89χρονος συνάνθρωπός μας, συνταξιούχος, όπως περπατούσε χθες στον δρόμο στη Λεμεσό, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 39χρονος και έχασε τη ζωή του. 
> Δεν ξέρω πώς έγινε το δυστύχημα και ποιος φταίει. Όμως, ειδικά στις τωρινές συνθήκες, με πείραξε ακόμα πιο πολύ η είδηση. Βρισκόμενοι σε κατάσταση περιορισμού των εξόδων μας από το σπίτι για να προφυλαχθούμε από έναν θανατηφόρο ιό, είναι αδιανόητο να χάνεται έστω και μία ζωή σε δρόμους που είναι πιο άδειοι από ποτέ. 

Επίμετρο
Οι αριθμοί σχετικά με τον κορωνοϊό μεταβάλλονται με ταχύτητα που είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις –δεν ξέρω αν ωφελεί κιόλας να μείνει κάποιος καρφωμένος μπροστά σε μία οθόνη για να το κάνει αυτό. Υπάρχει, ωστόσο, αυτό το λινκ για όσους θέλουν, ανά πάσα στιγμή να δουν τη γενική αλλά και ειδική εικόνα των πραγμάτων. Έχει και τη λίστα για όλες τις χώρες. Το έχω τσεκάρει όσο μπόρεσα, και νομίζω πως είναι ακριβές. Οπότε, αραιά και πού (με έμφαση στο «αραιά») λέω πως είναι καλό να βλέπουμε τη συμπεριφορά αυτού του φοβερού ιού που εισέβαλε στη ζωή μας και ήδη την έχει κάνει άνω-κάτω. Ένα όμως είναι σίγουρο: Ο κορωνοϊός θα φύγει, θα νικηθεί. Είναι φοβερός και αξιέπαινος ο αγώνας που δίνουν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για το εμβόλιο που θα τον σκοτώσει. Δεν ξέρουμε πότε θα βγει –σίγουρα πριν από το συνηθισμένο και αναμενόμενο. Θα παρακαμφθούν ίσως κάποια αυστηρά guidelines, νοουμένου ότι θα είναι σίγουροι οι επιστήμονες ότι τουλάχιστον, χορηγώντας το, δεν θα κάνει επιπρόσθετο κακό στους ανθρώπους. Ως τότε, λοιπόν, κερδίζουμε χρόνο. Και τον κερδίζουμε μένοντας μέσα, προσέχοντας τον εαυτό μας, φροντίζοντας όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική. Κουράγιο, δύναμη και πίστη. 
Το site της «παρακολούθησης του εχθρού», είναι αυτό: https://www.worldometers.info/coronavirus/

(*) Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες τους αριθμούς τους κάνει ο κορωνοϊός