Ο τομέας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά άλματα ανάπτυξης, συνεισφέροντας στην οικονομία του τόπου σχεδόν 1 δισ. ευρώ με προοπτικές περαιτέρω αύξησης.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού πεδίου Ανώτερης Εκπαίδευσης που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο ανέρχονται στις 51.086.

Από το σύνολο του πιο πάνω αριθμού 38.997 φοιτούν σε Πανεπιστήμια και 12.089 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από αυτούς, 23.872 είναι Κύπριοι πολίτες, 17.959 είναι πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών και 9.255 είναι πολίτες τρίτων χωρών. 

Η προσπάθεια για προώθηση της Κύπρου σαν διεθνές και περιφερειακό κέντρο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης συνάδει με τη γενική πολιτική, όπως αυτή έχει καθορισθεί με βάση τους στρατηγικούς στόχους της Λισσαβώνας και τη διαδικασία της Μπολόνια, που προνοεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου ανώτερης εκπαίδευσης.

Η λειτουργία πανεπιστημίων στον  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσφέρουν μεγάλο αριθμό αναγνωρισμένων προγραμμάτων σπουδών, συμβάλλουν στην προσπάθεια για αναγνώριση της Κύπρου σαν περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης και επίσης στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη του Τόπου.
Σημαντικό στοιχείο στην πιο πάνω προσπάθεια είναι η συνεχής αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, μέσα από τους μηχανισμούς διασφάλισης και πιστοποίησης των προσφερόμενων προγραμμάτων και επίσης από τις αξιολογήσεις όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από αρμόδιο Φορέα, ο οποίος λειτουργεί στη βάση των Ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών. 

Το γεγονός ότι πολλά προγράμματα σπουδών προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, καθώς επίσης η υπογραφή συμφωνιών της Κύπρου για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών με χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, συμβάλλουν στην προσπάθεια για προσέλκυση φοιτητών από το εξωτικό.

Τα ΚΕΒΕ, στα πλαίσια της γενικής πολιτικής του για προώθηση της Κύπρου σαν ένα αξιόλογο Κέντρο Υπηρεσιών, θέτει ψηλά στις προτεραιότητες του το θέμα της Εκπαίδευσης και της προώθησης της Κύπρου σαν ένα Διεθνές και Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο. Ο απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος πόλος έλξης για φοιτητές αλλά και ακαδημαϊκούς.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των πιο πάνω στόχων, ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει η αγαστή και παραγωγική συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τη διοργάνωση εξειδικευμένων αποστολών στο εξωτερικό, τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις, καθώς και με τη διοργάνωση της διεθνούς εκπαιδευτικής έκθεσης Κύπρου “Εκπαίδευση και Καριέρα.

Πρόσθετα η προβολή των πλεονεκτημάτων της Κύπρου είναι απαραίτητη, όπως είναι το ψηλό επίπεδο σπουδών και ακαδημαϊκών, το ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, η στρατηγική γεωγραφική της θέση, οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα με χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και βεβαίως η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Διευθυντής Υπηρεσιών και Εμπορίου ΚΕΒΕ.