Κάθε μέρα και χειρότερα. Ο κλοιός της επιδημίας σφίγγει και στην Κύπρο.΄Ένας νεκρός, πέντε άνθρωποι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι τέσσερις από αυτούς διασωληνωμένοι. 97 γνωστά κρούσματα κορωνοϊού και μεγάλο ενδεχόμενο για αρκετά άλλα ανεπιβεβαίωτα περιστατικά στην κοινωνία ήταν ο μέχρι χθες το βράδυ απολογισμός.  

Οι αριθμοί μεγαλώνουν γενικά, μαζί και η αγωνία για την πορεία εξάπλωσης της επιδημίας στο νησί. Οι φωνές για λήψη αυστηρότερων μέτρων από την Κυβέρνηση γίνονται καθημερινά πιο έντονες. Χθες επίσημα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έστειλε ξεκάρο μήνυμα στην Κυβέρνηση ζητώντας απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το ίδιο και οι γιατροί του Γενικού Συστήματος Υγείας οι οποίοι απέστειλαν κατ’ επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.  Οι απόψεις διίστανται αν και η κατάσταση που επικρατεί στις γειτονικές χώρες άρχισε να προβληματίζει ιδιαίτερα και τις κυπριακές Αρχές. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: COVID-19: Τα σημαντικότερα γεγονότα την Κυριακή 22/3

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεδριάζει εκ νέου με τη διυπουργική Επιτροπή για τον κορωνοϊό. Στόχος, να αξιολογηθεί η κατάσταση, να καταγραφούν τα δεδομένα, να ληφθούν ενδεχομένως νέες αποφάσεις. 

Στα δεδομένα της επιδημίας περιλαμβάνονται: 

  • 97 γνωστά κρούσματα κορωνοϊού 
  • 5 άνθρωποι στην ΜΕΘ
  • 13 άνθρωποι στο νοσοκομείο αναφοράς
  • 27 επαγγελματίες Υγείας (γιατροί και νοσηλευτές του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα) μεταξύ των κρουσμάτων

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Πάφου η οποία έχει περάσει εδώ και μέρες σε άλλο επίπεδο. Ο κατάλογος με τα κρούσματα κορωνοϊού από ενδονοσοκομειακή μετάδοση μεγαλώνει επικίνδυνα και ξεπερνά ήδη την αναμενόμενη αναλογία όχι μόνο για το νοσηλευτήριο αλλά για την πόλη ολόκληρη.  Χθες έγινε γνωστό ότι και ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης μπήκε στην απομόνωση αφού ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Η μετάδοση συνεχίζεται και στο νοσοκομείο Λεμεσού. Χθες νωρίς το απόγευμα και ύστερα από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής ενημέρωσε για τελική επιβεβαίωση άλλων δύο κρουσμάτων εκ των οποίων το ένα αφορά το νοσηλευτήριο Λεμεσού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 11 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο – Σύνολο 95

Ήδη δύο ασθενείς έχουν χαρακτηριστεί ως «ορφανά» κρούσματα και ένας τρίτος ο οποίος εντοπίστηκε χθες ενδεχομένως να ενταχθεί τις επόμενες ημέρες στον κατάλογο των περιστατικών χωρίς ταυτότητα μετάδοσης. 

Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την ακύρωση της καθιερωμένης διάσκεψης για ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Αιτία, το γεγονός ότι οι γιατροί που ενημερώνουν, υποχρεώθηκαν και οι ίδιοι σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έτσι, η ανακοίνωση έγινε με ένα απλό Δελτίο Τύπου. 

11 + 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού:

Στην επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας έκανε αναφορά σε 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού.  

  • Για ένα από τα 11 κρούσματα δεν υπήρχε σαφής πηγή μετάδοσης του ιού. Οι αρμόδιοι λειτουργοί διερευνούν το περιστατικό. 
  • Τέσσερα περιστατικά αφορούσαν άτομα που συνδέονται με το Νοσοκομείο ΠάφουΔύο άτομα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 
  • Τέσσερα άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό), εκδήλωσαν συμπτώματα και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές.

Κατά τη στιγμή ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων, το υπουργείο Υγείας ανέμενε τελικά για άλλα δύο πιθανά περιστατικά κορωνοϊού τα οποία αποδείχθηκαν θετικά κατά τον εργαστηριακό έλεγχο αλλά αναμενόταν η πιστοποίηση τους από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Η επιβεβαίωση έφθασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Μεταξύ των επιπρόσθετων δύο κρουσμάτων και ένας γιατρός του νοσοκομείου της Λεμεσού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε αυτοπεριορισμό και ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου

Το νοσηλευτήριο μετρά ήδη άλλα δύο κρούσματα που αφορούν μια παιδίατρο και τον Εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας Λεμεσού – Πάφου του ΟΚΥπΥ. Το δεύτερο επιπρόσθετο περιστατικό αφορά πολίτη, Δεν δόθηκαν όμως περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιστατικό. 

Κατεπείγουσα Σύσταση από τον ΠΙΣ

Μερικά μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εδώ και μέρες έχει ταχθεί υπέρ της λήψης ακόμα πιο δραστικών μέτρων από την Κυβέρνηση, εξέπεμψε νέο σήμα κινδύνου. Με ανάρτηση του στο διαδίκτυο, ο ΠΙΣ προχώρησε σε «κατεπείγουσα Σύσταση» κοινοποιώντας τη θέση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Υγείας. 

«Κατεπείγουσα Σύσταση ΠΙΣ: «Η απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης και κυκλοφορίας πρέπει να επιβληθεί άμεσα και στην Κύπρο», έγραψε ο Σύλλογος στον επίσημο του λογαριασμό στο Twitter. 

Με τη θέση του ΠΙΣ συνταυτίζονται επίσημα και οι γιατροί του Γενικού Σύστηματος Υγείας. Ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου απέστειλε χθες κατεπείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, τονίζοντας την ανάγκη για λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων από την Κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τον  ΣΙΙΣ –ΓεΣΥ (η επιστολή αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο).

Πρέπει επειγόντως να σχηματιστεί δίκτυ προστασίας των ευπαθών ομάδων με όλα τα διαθέσιμα μέτρα και αποφάσεις που πρέπει να είναι υποχρεωτικά.

Πρέπει να επιδιώξουμε επειγόντως την πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης με άμεση πλήρη απαγόρευση της διακίνησης εκτός από τις βασικές ανάγκες και διενέργεια μαζικών τεστ ( με κριτήρια και πρωτόκολλο της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης) για διαπίστωση τυχόν αδιάγνωστων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ώστε με μέτρα αυτοπεριορισμού τους και ιχνηλάτηση των επαφών τους να αναχαιτιστεί περαιτέρω διασπορά του.

Γι’ αυτό στηρίζουμε την εισήγηση του ΠΙΣ για lockdown τώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο για 15 μέρες και να επαναξιολογηθεί με πιθανότερη τη χαλάρωση.Κάθε μέρα που χάνεται τώρα πιθανόν να μετατρέπει την κατάσταση σε μη διαχειρίσιμη.
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαστηρίων του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και των πανεπιστημίων που μπορούν να εκτελέσουν αξιόπιστα τεστ.

Εξασφάλιση από το εξωτερικό ή με τοπική παραγωγή εάν είναι εφικτό χαμηλού κόστους αναπνευστήρων ή άλλων συστημάτων υποβοήθησης της αναπνευστικής λειτουργίας, ώστε η διαθεσιμότητα τους να είναι πολλαπλάσια του αριθμού που διαθέτουμε για να είναι επαρκείς στο χειρότερο σενάριο. Αυτό πιθανόν να είναι θέμα ζωής και θανάτου. Το ίδιο μπορεί να επιδιωχθεί και για μάσκες- προστατευτικό εξοπλισμό.

Προετοιμασία της επόμενης μέρας μετά τον έλεγχο της κατάστασης και πρόβλεψη για τις μετέπειτα ανάγκες (κυρίως της επάρκειας τροφίμων, φαρμάκων και της λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Κατ’ εξαίρεση και ενώ από τα ξημερώματα του Σαββάτου εφαρμόζεται το διάταγμα κλεισίματος των αιθέρων για 14 μέρες, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 11 αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Πάφου για βρετανικά αεροδρόμια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των τουριστών από τα ξενοδοχεία της Πάφου, που επίσης έκλεισαν βάσει του διατάγματος την ίδια μέρα, σε μια προσπάθεια περιορισμού της διάχυσης του ιού στην κοινότητα.

Από το δεύτερο αεροδρόμιο της Δημοκρατίας υπολογίζεται ότι αναχώρησαν περί τους 1100 επιβάτες για το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εκείνη «φουρνιά», στο πλαίσιο της μεταφοράς των Βρετανών τουριστών πίσω στη χώρα τους.  Οι επιβάτες αναχώρησαν με αεροσκάφη βρετανικών αερομεταφορέων που έφθαναν άδεια στην Πάφο και μετέφεραν τους τουρίστες σε Λονδίνο, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ, ενώ μια πτήση πραγματοποιήθηκε και για το Βερολίνο για την απομάκρυνση από την Πάφο γκρουπ Γερμανών τουριστών.