Η Τουρκία θα διαθέτει τον Μάρτιο και τρίτο σκάφος ερευνών και γεωτρήσεων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μετά από δοκιμές, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε βουλευτές την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, πρόκειται για 6ης γενιάς πλοίο – γεωτρύπανο, το οποίο μπορεί να φθάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Στην ίδια ομιλία του, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα μπορεί να ξεκινήσει επιχείρηση στην Ιντλίμπ της Συρίας ανά πάσα στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει ακόμη δύο πλοία γεωτρύπανα, το «Φατίχ» (Fatih – Πορθητής) και το Γιαβούζ (Yavuz), τα οποία η Άγκυρα έχει στείλει για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου.

Τα χαρακτηριστικά του νέου πλοίου γεωτρύπανου Σερτάο

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η Τουρκία, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, αγόρασε και τρίτο πλοίο γεωτρύπανο.

Ο λόγος για το πλωτό γεωτρύπανο «Σερτάο» (Sertao), το οποίο η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ αγόρασε σε δημοπρασία προς 37,5 εκατ. δολάρια, όπως μετέδωσε τότε η τουρκική Hurriyet επικαλούμενη το Denizcilik Dergisi.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο λιμάνι Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας, ενώ είχε ναυπηγηθεί από τη Samsung το 2012, στη Νότια Κορέα.

Το Σερτάο με σημαία των νήσων Μάρσαλ χρησιμοποιούταν από την Petrobras, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, μέχρι το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έτοιμο κοίτασμα κλέβει η Τουρκία (χάρτες)

Αν και η αγοραία τιμή του Sertao υπολογιζόταν σε 120 εκατ. δολάρια, το βρετανικό λιμάνι φέρεται να συμφώνησε να το πουλήσει προς μόνο 37,5 εκατ. δολάρια για να αποσβέσει το αυξανόμενο κόστος της αγκυροβόλησης και την υποτίμηση της αξίας του.

Το Sertao έχει μήκος 228 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς σχεδόν 62.000 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη ικανότητα των Φατίχ και Γιαβούζ είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Πηγή: philenews /sputniknews.gr