Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε τους χαμένους από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα. Από τις βιοηχανίες παραγωγής μέχρι τις αερομεταφορές και από τον τουρισμό μέχρι τα χρηματιστήρια έχει δημιουργηθεί μια ατέλειωτη αλυσίδα με απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επιδημία του Covid-19 αφήνει ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτύπωμα και απειλεί να ρίξει τον πλανήτη ξανά σε ύφεση. Από την άλλη, υπάρχει κάτι που ξεκάθαρα βγαίνει κερδισμένο από αυτή την υπόθεση και δεν είναι άλλο από το περιβάλλον. Προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του φονικού ιού, ολόκληρες πόλεις και περιοχές μπήκαν σε καραντίνα με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι μετακινήσεις στο ελάχστο. Μειώθηκαν τα αεροπορικά ταξίδια, όπως και οι διακινήσεις με το αυτοκίνητο. Παράλληλα, στην Κίνα πολλά εργοστάσια ανέστειλαν τις εργασίες τους και έστειλαν το προσωπικό τους στα σπίτια τους.
Όλα αυτά προκάλεσαν έμφραγμα στην οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή είχαν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον. Ο άλλοτε ιδιαίτερα μολυσμένος αέρας δεκάδων πόλεων, ξαφνικά έγινε πιο καθαρός. Μια επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα ή υπηρεσία που μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πέραν πάσης αμφιβολίας, ειδικά στην Κίνα καταγράφεται μια δραματική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κυρίως λόγω της επιβράδυνσης που προκαλεί ο νέος ιός.
Όλα όσα, δηλαδή, θα έπρεπε να γίνουν, για να μπει φρένο στην κλιματική αλλαγή και να σώσουμε τον πλανήτη, τα κάνουμε τώρα υπό την απειλή του κορωνοϊού. Κάθε πρωτοβουλία, κάθε σχέδιο για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη συνήθως καταλήγει στο κόστος. Κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα, οι περσισσότεροι συζητούν το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό και φτάνουμε στο σημείο να μην γίνεται τίποτα, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, πως πολύ σύντομα φτάνουμε στο σημείο, που η κατάσταση ίσως να μην είναι πλέον ανατρέψιμη.
Ο τρόπος φυσικά, για να σωθεί το περιβάλλον δεν είναι να επιβραδυθνεί η παγκόσμια οικονομία. Αλλά η φονική επιδημία κατέδειξε, πως πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να σταματήσει η καταστροφική πορεία που ακολουθούμε μέχρι τώρα. Επιβάλλεται να μπει σε εφαρμογή ένας πιο οικολογικός τρόπος ζωής, όσο ακριβά κι αν πρόκειται να τον πληρώσουμε. 

[email protected]