Αναπροσαρμόζει το πλάνο της αστυνόμευσης η Αστυνομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας έμφαση πλέον στην εφαρμογή των διαταγμάτων αλλά και στην προστασία των περιουσιών του κοινού που παραμένουν κλειστές. Σύμφωνα με οδηγίες που δόθηκαν στις αστυνομικές Διευθύνσεις την περασμένη Δευτέρα, τα περίπολα που ασχολούνται με την πρόληψη της τρομοκρατίας, αλλά και η κοινοτική αστυνόμευση και η ποδηλατική αστυνομία καλούνται να ενισχύσουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από τυχόν ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεων αλλά και της συνέχισης της λειτουργίας των φούρνων και των φαρμακείων.

Όπως εκτιμά η Αστυνομία, επειδή αυτό το διάστημα οι πολίτες μένουν στα σπίτια τους για να προστατευθούν από τον νέο ιό, δεν αναμένεται να διαπραχθούν κλοπές από κατοικίες και ενδεχόμενα οι επιτήδειοι να στραφούν στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή ανοικτές. Γι’ αυτό και τα περίπολα καλούνται πλέον να στρέψουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, αντί στους ελέγχους στα εμπορικά κέντρα που έχουν κλείσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: COVID-19: Τα σημαντικότερα γεγονότα της Τετάρτης 18/03

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους της για επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων του Υπουργικού Συμβουλίου και των σχετικών διαταγμάτων, για προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ καλεί το κοινό να συμμορφώνεται απόλυτα με τα μέτρα αυτά, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους, που ήδη διενεργήθηκαν, είναι ενθαρρυντικά και ο κόσμος ανταποκρίνεται με συναίσθηση της ευθύνης.

Από τα 3.300 υποστατικά που ελέγχθηκαν την τελευταία εβδομάδα, εντοπίστηκαν μόνο 10 περιπτώσεις παραβίασης των διαταγμάτων και υποβλήθηκαν οι σχετικές καταγγελίες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η εφαρμογή των μέτρων άπτεται, πάνω απ’ όλα, της δημόσιας υγείας και γι’ αυτό, η πλήρης συμμόρφωση ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εξάπλωση του ιού, είναι απόλυτα επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, πως ο αγώνας για περιορισμό της διασποράς του ιού, αρχίζει από τον κάθε ένα από εμάς προσωπικά, και ως εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλο, έχουμε την ευθύνη της αλληλοπροστασίας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο, σε περισσότερους από 850 ελέγχους δεν καταγγέλθηκε κανένα υποστατικό, ενώ έγινε μια καταγγελία για κάπνισμα σε κλειστό χώρο κυβερνητικού κτηρίου (νοσοκομείο).

Εξάλλου, με μήνυμά του ο Αρχηγός Αστυνομίας εκφράζει την στήριξή του προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τα μέλη της Αστυνομίας, τους λειτουργούς υγείας και τους λειτουργούς άλλων υπηρεσιών, που εμπλέκονται ενεργά στον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σε ανάρτησή του μέσω των προσωπικών του λογαριασμών σε κοινωνικά δίκτυα, ο Αρχηγός Κύπρος Μιχαηλίδης στο μήνυμά του αναφέρεται σε «δύσκολες και τρομακτικές στιγμές», που περνά ο τόπος, σημειώνοντας την ευθύνη όλων μας, για συμβολή στις προσπάθειες για διαχείριση της πανδημίας. «Ας δείξουμε όλοι κατανόηση στα μέτρα που λαμβάνονται και ας συμβάλουμε στην εφαρμογή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαηλίδης συνεχάρη τα μέλη της Αστυνομίας, τους λειτουργούς υγείας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στην τιτάνια προσπάθεια της αναχαίτησης της μετάδοσης του ιού COVID 19.