Μηνύματα με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης οκτώ χρόνων από τον θάνατο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, έστειλαν Τ/κ πολιτικοί στα κατεχόμενα.
 
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι για τους Τουρκοκύπριους, το όνομα του Ντενκτάς είναι συνώνυμο της «ελευθερίας, της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας». Ανέφερε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι «συνεχίζουν να παραγνωρίζουν τα δικαιώματά μας» ενώ είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να έχουμε αυταπάτες με ατελείωτες διαπραγματεύσεις για μια ομοσπονδιακή διευθέτηση» του Κυπριακού.
 
Όλες οι μορφές λύσης θα μπορούσαν να έρθουν προς συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ενώ είπε ότι οι όποιες συνομιλίες θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και να υπόκεινται σε χρονοδιάγραμμα.
 
Ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού» ότι ο Ντενκτάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδοχή και αναγνώριση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Είπε επίσης ότι υπήρξε μια σημαντική φιγούρα που διαμόρφωσε το Κυπριακό έως την περίοδο που οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, ενώ ανέφερε ότι παρά τις πολιτικές τους διαφορές, δεν είχαν οποιαδήποτε προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Ο τέως Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου μίλησε επίσης στο «Ανατολού», δηλώνοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στο Κυπριακό και στην Τουρκία. Ήταν γεννημένος ηγέτης, κάτι που όλοι αποδέχονταν, είπε.
 
Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ο Ντενκτάς αφιέρωσε τη ζωή του στον τ/κ «λαό» και ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν ποτέ τις υπηρεσίες και τη συνεισφορά του.

 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ