Ως απόδημος και ιδιοκτήτης περιουσίας στο Νέο Χωριό του Ακάμα που για χρόνια παραμένει αναξιοποίητη, διερωτώμαι πότε και πώς θα αξιωθούμε και εμείς, όπως οι άλλοι Κύπριοι, να ακούσουμε μια μέρα ότι μπορούμε να πάμε στην περιουσία μας και να την εκμεταλλευθούμε προς όφελος των παιδιών μας.

Εδώ και χρόνια ακούμε μόνο ότι το νέο διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα που θα φέρει αλλαγές και στο ζήτημα αυτό, είναι προ των πυλών. Πότε θα διαβεί αυτές τις πύλες, δεν μας λέει κανένας.

Οι τοπικές Αρχές ξέρουν κάτι παραπάνω, αφού οι κυβερνώντες μας κοροϊδεύουν; Αντώνης Χ.

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επισημαίνει μιλώντας στην ανταποκρίτριά μας Ντόρα Χριστοδούλου ότι η πρόφαση για προστασία του περιβάλλοντος στην περίπτωση των κοινοτήτων του Ακάμα έχει αποτελέσει τροχοπέδη για την ευημερία των κατοίκων της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια.

«Ενώ σε άλλα μέρη της Κύπρου θεωρείται αυτονόητο οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την ευημερία τους, εμείς χρειάζεται να απολογούμαστε για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ζωή στα χωριά μας θα διατηρηθεί, ότι θα διαφυλαχτούν οι παραδόσεις και η πολιτιστική κληρονομιά μας. Χωρίς τη διατήρηση της ζωής στην περιοχή, όλα αυτά θα αποτελούν σύντομα μια όμορφη ανάμνηση», αναφέρει ο κ. Μάχιμος. 

«Ήδη, η πλειοψηφία της νεολαίας εγκαταλείπει τα χωριά για να αναζητήσει εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού οι θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα είναι λιγοστές. Επιπλέον, πολλά σχολεία της περιοχής έχουν κλείσει, αφού δεν υπάρχουν μαθητές για να γεμίσουν τις τάξεις. Σε αντίθεση με τις περιοχές αυστηρής διατήρησης της φύσης που ίσχυαν στο παρελθόν, οι περιοχές του Δικτύου Natura 2000 δεν είναι ζώνες απαγόρευσης της ανάπτυξης. Στόχος του Δικτύου είναι η διασφάλιση της συμβατότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων με την προστασία πολύτιμων ειδών και βιότοπων. Συγκεκριμένα, επιτρέπονται αναπτύξεις εντός του Δικτύου νοουμένου ότι θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα, για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο ή εάν συντρέχουν υπέρτατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Η αειφόρος ανάπτυξη, κατά την οποία οι οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι επιτυγχάνονται ταυτόχρονα και όχι ο ένας εις βάρος του άλλου, είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά να διατηρηθεί και η ζωή στα χωριά του Ακάμα».