Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι ολόκληρη η κυβέρνησή του παραιτείται, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει τις διεργασίες του μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Ο Πούτιν μάλιστα πρότεινε στον Μεντβέντεφ να αναλάβει ως αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που αποτελεί ένα συμβουλευτικό όργανο προς τον πρόεδρο για ζητήματα ασφάλειας, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός συμφώνησε.

Εξάλλου, την πρότασή του για τον νέο πρωθυπουργό της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εφορίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Πώς λειτουργεί η κυβέρνηση της Ρωσίας

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε το 1993, η κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία. Συντάσσει και υλοποιεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και εκτελεί την εθνική πολιτική στον τομέα της χρηματοδότησης, της εξωτερικής πολιτικής, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού, της επιστήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Τι ανακοίνωσε ο Πούτιν

Η κυβέρνηση μπορεί να υποβάλλει την παραίτησή της στον Πρόεδρο, ο οποίος έχει την εξουσία για την διάλυσή της. Ένας άλλος τρόπος για να διαλυθεί η κυβέρνηση είναι η Δούμα, η κάτω Βουλή της χώρας, να περάσει μια πρόταση δυσπιστίας, στην οποία μπορεί να ασκηθεί βέτο από τον Πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος διορίζει τον Πρωθυπουργό με τη συγκατάθεση της Δούμας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ δύο φορές, το 2012 και το 2018, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος ορίζει επίσης τους αναπληρωτές αρχηγούς κυβερνήσεων (υπάρχουν δέκα από αυτούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο) και τους ομοσπονδιακούς υπουργούς κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού. Είναι στην εξουσία του Προέδρου να αποπέμψει τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

Τι πρόκειται να αλλάξει

Σε μια κίνηση που φαίνεται να ενισχύει σημαντικά την εξουσία του Κοινοβουλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα επέτρεπαν στη Δούμα να επιλέξει τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έναντι του Προέδρου.

Έχοντας ανακοινώσει την αναδιανομή της εξουσίας, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει ακόμα να παραμείνει μια «ισχυρή προεδρική δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, ο Πούτιν έχει τώρα δύο εβδομάδες για να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Οι νομοθέτες έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη της νομοθεσίας για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις του Πούτιν.

Πηγή: Philenews / sputniknews.gr