Οι πλουσιότεροι των πλουσίων συνεχίζουν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις περιουσίες τους. Και το έτος που πέρασε ήταν πράγματι μια φανταστική χρονιά για κάποιους εξ αυτών. Οι πέντε περισσότερο κερδισμένοι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου πρόσθεσαν σχεδόν 112 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους.

Αύξηση υπερδιπλάσια αυτής που καταγράφηκε το 2018, όταν οι περιουσίες των αντίστοιχων πέντε αυξήθηκαν λίγο περισσότερο από 48 δισ. δολάρια. Τα εντυπωσιακά αυτά κέρδη προήλθαν από την υπεραπόδοση των μετοχών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, όπου οι χρηματαγορές σημείωσαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο πλέον κερδισμένος του έτους που μόλις έφυγε είναι ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γίγαντα πολυτελών αγαθών LVMH. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη αύξησε την περιουσία του κατά 40 δισ. δολάρια το 2019 και πλέον συγκαταλέγεται στους μόλις τρεις με περιουσία που υπολογίζεται σε 12ψήφιο νούμερο. Τα κέρδη του μάλιστα ήταν σχεδόν κατά 18 δισ. δολάρια μεγαλύτερα από οποιουδήποτε άλλου σε όλο τον πλανήτη το προηγούμενο έτος.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Κάνοντας ένα εκπληκτικό comeback, δεδομένου ότι το 2018 ήταν ο μεγαλύτερος “χαμένος” έχοντας απωλέσει 18,7 δισ. δολάρια, ο Ζάκερμπεργκ αύξησε το προηγούμενο έτος την περιουσία του κατά 22,1 δισ. δολάρια. 

Αντίθετα, ο περισσότερο “κερδισμένος” του 2018, ο Τζεφ Μπέζος, για το 2019 συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους “χαμένους”, καθώς πλήρωσε πολύ ακριβά, πάνω από 30 δισ. δολάρια, το διαζύγιό του με την επί 25 χρόνια σύζυγό του, Μακένζι Μπέζος. Ευτυχώς όμως η μετοχή της Amazon κατέγραψε άνοδο 18% το 2019, αντισταθμίζοντας εν μέρει το πολυδάπανο διαζύγιο και έτσι η περιουσία του συρρικνώθηκε μόλις κατά 13 δισ. δολάρια.

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, βέβαια, που το να είναι κάποιος ο μεγαλύτερος “χαμένος” δεν είναι κατ’ ανάγκην κάκο. Ο Ινδός μεγιστάνας της τεχνολογίας Αζίμ Πρέμτζι, πρόεδρος της εταιρείας πληροφορικής Wipro, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι έχει μεταβιβάσει άνω του 60% του ποσοστού του στη Wipro, στο ίδρυμα που έχει δημιουργήσει. “Από αυτόν στον οποίο έχουν δοθεί πολλά, θα πρέπει και να περιμένει κανείς πολλά”, είχε δηλώσει ο ίδιος στο Forbes εκείνη την εποχή. 

Για να καταρτίσει τη λίστα με τους περισσότερο “κερδισμένους” και “χαμένους” του 2019, το Forbes έλαβε υπόψη τη μεταβολή της καθαρής περιουσίας πάνω από 2.200 δισεκατομμυριούχων, με επενδύσεις σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το χρονικό διάστημα από τις 28 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2019. Υπολόγισε δε αυτούς που κέρδισαν ή έχασαν τα περισσότερα χρήματα με απόλυτα δολαριακούς όρους.

Οι “κερδισμένοι”

Νο.1 Μπερνάρ Αρνό
Αύξηση περιουσίας το 2019: 40 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 107,7 δισ. δολάρια

Για κανέναν από την ελίτ των δισεκατομμυριούχων το 2019 δεν είχε καλύτερη εξέλιξη από ό,τι για τον Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου πολυτελών αγαθών LVMH, που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του περισσότερα από 70 brands, με κυριότερα αυτά των Louis Vuitton, Bulgari, Dior και Fendi. Η μετοχή της LVMH σημείωσε “άλμα” περίπου 54% το έτος που μόλις ολοκληρώθηκε, τριπλασιάζοντας σχεδόν την αξία της σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, η LVMH ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, με την προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της του εμβληματικού οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co. έναντι 16,2 δισ. δολαρίων. Το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους. “Αυτό που έχω κατά νου κάθε πρωί είναι ότι η επιθυμία για ένα brand πρέπει να είναι το ίδιο ισχυρή σε 10 χρόνια από τώρα”, είχε δηλώσει στο Forbes τον Νοέμβριο. “Αυτό είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επιτυχία μας”.

No.2 Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Αύξηση περιουσίας το 2019: 22,1 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 72 δισ. δολάρια

Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, οι επικρίσεις κατά του Ζάκερμπεργκ πληθαίνουν, τόσο από προεδρικούς υποψηφίους όσο και από άλλους δισεκατομμυριούχους, όπως ο επικεφαλής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος σε μια απρόσμενη κίνηση τον Οκτώβριο του 2019 αποφάσισε να αφαιρέσει όλες τις πολιτικές διαφημίσεις από την πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου του. Ωστόσο, το Facebook κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, ανακοινώνοντας καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τον ίδιο μήνα. Το κοινωνικό δίκτυο λάνσαρε επίσης μια σειρά νέες πρωτοβουλίες το 2019, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία Facebook News και Facebook Dating. “Σήμερα διάγουμε σίγουρα μια ιστορική στιγμή κοινωνικών εντάσεων, και θεωρώ σημαντικό τον ρόλο της εταιρείας μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας στην έκφραση”, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές τον Νοέμβριο. Η μετοχή του Facebook εκτινάχθηκε κατά 48% το προηγούμενο έτος.

No.3 Αμάνθιο Ορτέγα
Αύξηση περιουσίας το 2019: 17,3 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 74,9 δισ. δολάρια

Μετά από ένα κάθε άλλο παρά καλό 2018, η μετοχή της Inditex, που είναι κυρίως γνωστή για τη θυγατρική της λιανικής πώλησης ενδυμάτων Zara, του Αμάνθιο Ορτέγα, σημείωσε άνοδο σχεδόν 34% το 2019. Στην ενδιάμεση έκθεσή της τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιορίζει τα λειτουργικά της έξοδα ενώ ταυτόχρονα επεκτείνει την παγκόσμια παρουσία της Zara, ανοίγοντας ηλεκτρονικά καταστήματα στη Νότια Αφρική, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες και την Ουκρανία. Ο Ορτέγα κατέχει περίπου το 60% της Inditex, το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει επίσης τα brands Massimo Dutti, Pull & Bear και Bershka.

Νο.4 Στιβ Μπάλμερ
Αύξηση περιουσίας το 2019: 16,3 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 56,3 δισ. δολάρια

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, βοήθησε τον τεχνολογικό κολοσσό των 1,18 τρισ. δολαρίων (σε κεφαλαιοποίηση) να αντιμετωπίσει πολλές “φουρτούνες” από το 2000 έως και το 2014. Το 2019, τα κέρδη της Microsoft συνέχισαν την ανοδική τους πορεία χάρη στην παρουσία της στον χώρο των υπηρεσιών cloud. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών ύψους έως 40 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 11%, δίνοντας σημαντική ώθηση στον τίτλο της. 

Νο.5 Μουκές Αμπάνι
Αύξηση περιουσίας το 2019: 16,1 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 61,4 δισ. δολάρια

Για τρίτη διαδοχική χρονιά, ο Αμπάνι συγκαταλέγεται στη λίστα με τους πλέον “κερδισμένους” δισεκατομμυριούχους. Η εταιρεία του, η Reliance Industries -η οποία διατηρεί συμμετοχές στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των τηλεπικοινωνιών και του λιανικού εμπορίου- κατέγραψε ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης το 2019 και βρίσκεται σε τροχιά μηδενισμού του δανεισμού της έως τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Η Reliance συμφώνησε τον περασμένο Απρίλιο να πωλήσει ποσοστό της τάξης του 20% της δραστηριότητας πετροχημικών και διύλισης πετρελαίου στη Saudi Aramco έναντι τιμήματος 15 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2019 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την BP στον τομέα της λιανικής πώλησης καυσίμων, στο πλαίσιο της οποία η κοινή τους εταιρεία με την επωνυμία Jio-BP θα αναπτύξει ένα δίκτυο έως 5.500 πρατηρίων καυσίμων σε ολόκληρη την Ινδία. Ο Αμπάνι είναι πρόεδρος και τρέχει την 90,1 δισ. δολαρίων (έσοδα 2019) Reliance Industries, η οποία ιδρύθηκε από τον αείμνηστο πατέρα του ως μια μικρή κλωστοϋφαντουργία πριν από μισό αιώνα.

Οι “χαμένοι”

Νο.1 Αζίμ Πρέμτζι
Μείωση περιουσίας το 2019: -14,1 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 7,2 δισ. δολάρια

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, ο Ινδός μεγιστάνας της τεχνολογίας Αζίμ Πρέμτζι ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε ποσοστό αξίας 7,5 δισ. δολαρίων της εταιρείας του Wipro Limited, που παρέχει υπηρεσίες πληροφορικής, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει δημιουργήσει. Η κίνηση αυτή αύξησε το συνολικό ποσοστό των δωρεών του στα 21 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Πρέμτζι παράτησε το Stanford το 1966 προκειμένου να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση μαγειρικού λαδιού. Μετέτρεψε την επιχείρηση σε εταιρεία λογισμικού και διεύρυνε τις δραστηριότητες της δημιουργώντας την 8,5 δισ. δολαρίων (έσοδα 2019) Wipro. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά κατάφερε να αποφοιτήσει από το Stanford το 2000.

No.2 Τζεφ Μπέζος
Μείωση περιουσίας το 2019: -13,1 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 109,7 δισ. δολάρια

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Τζεφ Μπέζος και η συζύγός του Μακένζι ανακοίνωσαν ότι παίρνουν διαζύγιο μετά από 25 συναπτά έτη γάμου. Στο πλαίσιο του διαζυγίου, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon μεταβίβασε το 25% του συνολικού ποσοστού που κατείχε στον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Μακένζι, η οποία σήμερα έχει το 4% της εταιρείας. Μετά το διαζύγιο, το Forbes υπολόγισε ότι η καθαρή περιουσία του Μπέζος συρρικνώθηκε κατά 36,8 δισ. δολάρια. Έκτοτε όμως η μετοχή της Amazon έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, αντισταθμίζοντας μεγάλο μέρος των απωλειών.

Νο.3 Σουμπάς Τσάντρα
Μείωση περιουσίας το 2019: -3,4 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 660 εκατ. δολάρια

Ο πρόεδρος του ινδικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Essel Group, Σουμπάς Τσάντρα, βίωσε ένα σκληρό 2019. Τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους, ένα δημοσίευμα υποστήριξε ότι η Essel συνδεόταν με μια εταιρεία που διερευνάτο από τις ρυθμιστικές αρχές της Ινδίας για ύποπτες συναλλαγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Essel αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ωστόσο, από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, η μετοχή της Zee Entertainment Enterprises, μίας εκ των θυγατρικών εταιρείων της Essel, έχει σημειώσει “βουτιά” κατά 41%. Η Dish TV India, έταιρη θυγατρική του ομίλου Essel, παρουσίασε επίσης προβλήματα με τη μετοχή της να καταγράφει πτώση της τάξης του 65% την ίδια χρονική περίοδο. Ο όμιλος, που έχει εκποιήσει μέρος των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να αποπληρώσει τις τράπεζες, πώλησε επίσης τον περασμένο Ιούλιο ποσοστό 11% της Zee Entertainment Enterprises στο επενδυτικό κεφάλαιο αναπτυσσόμενων αγορών της Invesco Oppenheimer, έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 600 εκατ. δολάρια.

Νο.4 Τράβις Κάλανικ
Μείωση περιουσίας το 2019: -3,1 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 2,8 δισ. δολάρια

Η εφαρμογή διαμοιρασμού διαδρομών Uber -που ήταν μια από τις πλέον αναμενόμενες αρχικές δημόσιες προσφορές του έτους που μόλις ολοκληρώθηκε- ήταν μια “αποτυχία” για τη χρηματιστηριακή αγορά. Η μετοχή της εταιρεία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από την ημερομηνία της δημόσιας εγγραφής της τον Μάιο. Η εξέλιξη αυτή έπληξε την καθαρή περιουσία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Uber, Τράβις Κάλανικ, που κατείχε περίπου το 8,6% της εταιρείας την εποχή της αρχικής δημόσιας προσφοράς. Επιπρόσθετα, ο Κάλανικ εκποίησε σχεδόν το 90% των μετοχών της Uber από τη στιγμή που έληξε η περίοδος υποχρεωτικής διακράτησης μετοχών, στις αρχές Νοεμβρίου. Κάθε φορά που προχωρά σε πώληση μετοχών -έχει ξεφορτωθεί μετοχές αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων- πρέπει να καταβάλλει φόρους, γεγονός που ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο την περιουσία του. Ο Κάλανικ, ο οποίος ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Uber το 2009, αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο του 2017, μετά από μια σειρά σκάνδαλα, ωστόσο παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι την εκπνοή του έτους, οπότε και αποχώρησε.

Νο.5 Ζι Γιάν
Μείωση περιουσίας το 2019: -3 δισ. δολάρια
Καθαρή περιουσία: 2,1 δισ. δολάρια

Τον Αύγουστο του 2019, η Zall Smart Commerce Group του Ζι Γιάν ανακοίνωσε μείωση κερδών 74% για την εταιρική χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019. Σε επιστολή του προς τους επενδυτές τον Σεπτέμβριο, ο συν-πρόεδρος της εταιρείας Γιάν παραδέχθηκε τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο όμιλος, επικαλούμενος “μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πολύπλοκες διεθνείς οικονομικές συνθήκες και αυξανόμενες πτωτικές πιέσεις στην εγχώρια οικονομία”. Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1996 με αντικείμενο δραστηριότητας την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και στη συνέχεια εισήλθε στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και του χονδρικού εμπορίου, των logistics και των αποθηκών.

Της Deniz Çam

Πηγή: Forbes