Τα εκκωφαντικά μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι στις κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο δεν αφορούν μόνο το κυβερνών κόμμα το οποίο αποδοκιμάστηκε για τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τα λεγόμενα παλαιά «μικρά» κόμματα, όπως το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων τα οποία – βάσει των exit poll – φαίνεται πως εξαϋλώθηκαν.

Τόσο στο exit poll της ΕΡΤ όσο και σε αυτό  του One Channel αποτυπώνεται η αποδοκιμασία μία μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων «μικρών» κομμάτων τα οποία ή ακολούθησαν αλλοπρόσαλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών ή απλά χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου η δυναμική τους.

Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων καταποντίστηκαν,  καθώς αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται να εκλέξουν κανέναν ευρωβουλευτή. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014, το Ποτάμι με ποσοστό 6,61% είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές ενώ οι ΑΝΕΛ με 3,46% έναν ευρωβουλευτή.

Η πρώτη εικόνα για τα δύο αυτά κόμματα είναι αποκαρδιωτική. To Ποτάμι το οποίο… σκόρπισε στις Πρέσπες, φαίνεται να λαμβάνει  σε όλα τα exit poll από 1 έως 2% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται κοντά στο 1%  ενώ η Ένωση Κεντρώων το ανώτερο ποσοστό που φέρεται να λαμβάνει δεν ξεπερνά το 2%.

Τα ανερχόμενα μικρά κόμματα

Αντιθέτως, το ΜεΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είναι οι δύο «εκπλήξεις» στις ευρωεκλογές καθώς και τα δύο κόμματα φέρεται να διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στο ευρωκοινοβούλιο.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, στόχευσε και μάλλον τα κατάφερε αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια «δεξαμενή» δηλαδή με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ πιθανότατα αλίευσε ψήφους και από τον σκληρό πυρήνα του κυβερνώντος κόμματος, εξέλιξη που προοιωνίζεται ακόμη πιο δραματικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εθνικών εκλογών, όποτε και αυτές αν γίνουν.

Αναφορικά με τον Κυριάκο Βελόπουλου, κινήθηκε μέχρι τις παρυφές της άκρας Δεξιάς και κέρδισε ψήφους από όσους είχαν ψηφίσει το 2014 τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑ.Ο.Σ) που είχε αποσπάσει το 2,69%. Αλλά και από τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ, από ψηφοφόρους που ήθελαν την πιο σκληρή στάση για το Μακεδονικό.

Το ΜεΡα θα έχει για ευρωβουλευτή την Σοφία Σακοράφα η οποία είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Πηγή: philenews / in.gr