To Top
22:52 Κυριακή
20 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ημέρα ντροπής για το Κυπριακό
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ημέρα ντροπής για το Κυπριακό
  21 Απριλίου 2017, 11:57 πμ  

Ο δρ Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή, επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας, από το Μονάγρι Λεμεσού, παραθέτει την άποψή του για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.


Ύστερα από διακοπή δύο και πλέον μηνών ο ενδοκυπριακός διάλογος άρχισε ξανά. Υπό κανονικές συνθήκες η επανέναρξη των συνομιλιών θα έπρεπε να γεμίσει με ικανοποίηση τους Έλληνες Κυπρίους (Ε/κ). Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει! Όχι επειδή οι Ε/κ δεν επιζητούν τη λύση του Κυπριακού μέσω διάλογου, αλλά γιατί λίγοι είναι αυτοί (πολύ δικαιολογημένα) που πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, μπορεί να δώσει κάτι θετικό. Η ιστορία των διαπραγματεύσεων είναι δυστυχώς γεμάτη με πολλές και σοβαρές δικές μας υποχωρήσεις και αντίστοιχες αμέτρητες τουρκικές αξιώσεις και απαιτήσεις. Θυμίζω ότι ο διάλογος διακόπηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, που επικαλέσθηκε την απόφαση της κυπριακής Βουλής για ένα ιστορικό γεγονός με συναισθηματική μόνο αξία! 
Το παρελθόν διδάσκει ότι κάθε φορά που υπάρχει διακοπή και επανέναρξη του διαλόγου, η δική μας πλευρά επανέρχεται πολυτραυματισμένη και ευάλωτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με δεδομένη διάθεση για νέες οδυνηρές υποχωρήσεις. Αυτή τη φορά μάλιστα η υποχωρητικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Με πρωτοβουλία του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) από το οποίο προέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης και κατ’ εντολή Αναστασιάδη (ύστερα από τους αρχικούς του ψευτοπαλληκαρισμούς) και με τη σύμφωνη γνώμη του Α.Κ.Ε.Λ., η κυπριακή Βουλή κατ’ απαίτηση του μίσθαρνου της Άγκυρας Μουσταφά Ακιντζί, προχώρησε σε μια πράξη εξωφρενική που φτάνει και ξεπερνά τα όρια της αυτο-ταπείνωσης! Ακυρώνοντας προηγούμενη απόφασή της για δεκάλεπτη ομιλία, αναφορά στα σχολεία, στο Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950! Διότι έτσι διέταξε η Άγκυρα διά του εγκαθέτου της στην Κύπρο, Ακιντζί! Μια απόφαση που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε πανηγυρισμούς στα κατεχόμενα και βουβαμάρα στις ελεύθερες περιοχές! 
Άλλο ένα ανέλπιστο δώρο λοιπόν στην Άγκυρα από τη Λευκωσία, το πολυτιμότερο και το σπουδαιότερο απ’ όσα απλόχερα προηγήθηκαν. Το πολυτιμότερο διότι υποδηλώνει ξεκάθαρα την πλήρη υποταγή μας σε ό,τι προστάξει η νέα τάξη πραγμάτων του νεοσουλτάνου Ερντογάν και του ενεργούμενου της στα κατεχόμενα. Η απόφαση αυτή της κυπριακής Βουλής αποτελεί την πλήρη υποταγή της και σήμερα και αύριο και στο διηνεκές στις προσταγές της Άγκυρας. Όσοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, μάλλον πάσχουν από αθεράπευτη αμνησία ή βαριά αρτηριοσκλήρυνση! Και επειδή πάλιν θα υπάρξει ο γνωστός αντίλογος των διαπρυσίων οπαδών της όποιας λύσης (οπαδοί μιας σωστής λύσης είμαστε όλοι) θυμίζω στα γρήγορα τα δώρα που προσφέρθηκαν στο παρελθόν από τη δική μας πλευρά, χωρίς μάλιστα κανένα αντίδωρο από τους απέναντι! 
Εκ περιτροπής προεδρία (παγκόσμια πρωτοτυπία δίχως άλλο η μειοψηφία να επιβάλλει στην πλειοψηφία τον πρόεδρο της αρεσκείας της). Παραμονή των εποίκων, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων έστω και με χρονοδιάγραμμα αποχώρησης (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού) και μια ιδιότυπη και στρεβλή δημοκρατία! Η σταθμισμένη ψήφος, η αριθμητική σύνθεση της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τα περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα όσων αποφασίσουν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες κι άλλα πολλά, τι άλλο άραγε από σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας μπορεί να συνιστούν! Η μυρωδιά του φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου φαίνεται να έχει ζαλίσει ανυπόφορα τους Τούρκους με αποτέλεσμα κάθε μέρα να θέτουν και νέες απαράδεκτες αξιώσεις και απαιτήσεις! 

  Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.