Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες. Σε νέα συμφωνία για το Brexit κατέληξαν την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit. «Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που επαναφέρει τον έλεγχο – τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το NHS (σ.σ.: το εθνικό σύστημα υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον»

Η ανάρτηση της Κομισιόν, στην οποία ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας.

Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία».

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα άνω του 1%, με τις βρετανικές μετοχές να κάνουν ράλι ύστερα από την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας. Στις 12:45 ώρα Κύπρου, η στερλίνα κατέγραψε άνοδο κατά 0,86% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2942 δολάριο και κατά 0,60% έναντι του ενιαίου νομίσματος στις 86,01 πένες.

Κόρμπιν: Η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

«Όχι» στη νέα συμφωνία θα πει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα ψηφίσει κατά της νέας συμφωνίας για το Brexit σύμφωνα με την επικεφαλής του και Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Για τη Σκωτία, αυτή η συμφωνία θα μας βγάλει από την Ε.Ε., την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση – όλα ενάντια της θέλησής μας. Θα μας αφήσει μόνο ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας βγάλουν έξω χωρίς τη συναίνεσή μας και χωρίς λόγο για τη μελλοντική σχέση. Το SNP δεν θα ψηφίσει υπέρ αυτού» έγραψε στο Twitter η Στέρτζον.

Πηγή: philenews / ΑΠΕ-ΜΠΕ