To Top
00:10 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα εγκαταλελειμμένα Στροβίλια και η Αμμόχωστος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Τα εγκαταλελειμμένα Στροβίλια και η Αμμόχωστος
  26 Αυγούστου 2017, 10:29 πμ  

O Προκόπης Γεωργίου, πρώην ανώτερος αστυνόμος, γράφει για το θέμα των Στροβιλιών.
 

Προ μερικών ετών ο Τουρκικός κατοχικός στρατός προέλασε και κατέλαβε ένα κομμάτι γης από το ελληνικό χωριουδάκι Στροβίλια της επαρχίας Αμμοχώστου.  Τότες, οι κυβερνώντες προέβησαν σε κάποια διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη όπου κατήγγειλαν το γεγονός αυτό. 
Τα διαβήματα μας δεν έπιασαν τόπο, οι Τούρκοι δεν μετακινήθηκαν ούτε ίντσα, γαντζώθηκαν στις νέες τους θέσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά αρκέστηκε σε μερικά διαβήματα ενόσω το πρόβλημα ήταν νωπό και μετέπειτα σώπασαν όλοι. Τουτέστιν, δεχθήκαμε σιωπηρά την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων! Κανένας δεν ασχολείται με τα Στροβίλια από ελληνοκυπριακής πλευράς. Προσωπικά εκτιμώ ότι κάτι παρόμοιο θα γίνει σταδιακά, κομμάτι -κομμάτι με την περίκλειστη παραλία της Αμμοχώστου. Οι αντιδράσεις  μας ήταν πολύ υποτονικές, περιοριστήκαμε σε κάποιες γραπτές επιστολές προς τα Ηνωμένα Έθνη, καταγγέλλοντας την επιτακτική πολιτική της Τουρκίας. Ως εδώ τίποτε άλλο. 
Σύντομα οι Δημοτικές Αρχές της Αμμοχώστου, ως είθισται, θα διοργανώσουν στη Δερύνεια την ετήσια συγκέντρωση για καταδίκη της κατάληψης της βασιλεύουσας Αμμοχώστου. Κατ’ εμέ, η επόμενη επετειακή συγκέντρωση κατάληψης της πόλης μας δεν πρέπει να έχει προηγούμενο σε όγκο και παλμό.  Όλοι οι Βαρωσιώτες, μικροί και μεγάλοι, όλοι οι πρόσφυγες από όπου κι να κατάγονται, να τρέξουν όλοι στο οδόφραγμα Δερύνειας και να βροντοφωνάξουν «Λευτεριά στην Αμμόχωστο, επανένωση της πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς εγγυήσεις, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους τους Κυπρίους, Έλληνες και Τούρκους». 
Ως Ελληνοκύπριοι θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με το σύνοικο στοιχείο. Αν οι Τούρκοι δεν συνετιστούν, αν δεν λογικευτούν, καλούνται να μελετήσουν τα αρχαία κείμενα, τα αρχαία μνημεία και να διαβάσουν την ιστορία των αγώνων μας μέχρι και τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, το 1955-1959 και άλλα, τότε θα έχουν χειροπιαστή την απόδειξη πως εμείς, οι σημερινοί Ελληνοκύπριοι, είμαστε οι ίδιοι από αιώνες. Και δεν είμαστε μόνο εμείς οι εντός της Κύπρου  Έλληνες, είναι ολόκληρος ο Ελληνισμός. 
Η Αμμόχωστος, είναι προμαχώνας του πολιτισμού και των ηθικών αξιών και γι’ αυτήν αγωνιζόμεθα. Την ποδοπάτησαν πολλοί και διάφοροι κατακτητές. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ, όλοι με τον τρόπο τους προσπάθησαν και προσπαθούν να υποδουλώσουν τον Ελληνισμό, να σβήσουν κάθε τι που θα μπορούσε να κρατήσει τη φλόγα την ελληνική αναμμένη, την κυπριακή πνοή ελεύθερη, να εξαφανίσουν τα πάντα. 
Φίλοι μου, ενόσω είμαστε μονοιασμένοι, ενωμένοι, το μέλλον μας ανήκει. Ουδέποτε θα υποδουλωθούμε στους Τούρκους, ουδέποτε, μα ουδέποτε θα συναινέσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τουρκοποίηση της Κύπρου μας.

  Προκόπης Γεωργίου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.