Τον θυμάμαι -το 2011 ήταν σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή»- να δηλώνει πως, σε περίπτωση που στις εκλογές του 2013 είχε να επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταξύ του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Αναστασιάδη, θα ήταν «ο δυστυχέστερος των ανθρώπων»! Ναι, έτσι είχε πει. «Ο δυστυχέστερος των ανθρώπων». Μετά, είπα – ξείπα. Άλλαξε. Όχι μόνο τάχθηκε στο πλευρό του Αναστασιάδη, κατά καιρούς μπαινόβγαινε στο Προεδρικό πιο συχνά κι από την πρώτη κυρία. Μάλιστα, εξερχόμενος του μεγάρου φρόντιζε να δηλώνει ότι έφευγε από κάποιες των συναντήσεών τους, «όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος!».
 
Στο μεταξύ, αρχές της πρώτης θητείας Αναστασιάδη είχε σκάσει η βόμβα με τα εκατομμύρια που ο συμπέθερος του Προέδρου έστειλε για βόλτα στο Λονδίνο, παραμονές του κουρέματος, ώστε να ξεμουδιάσουν λίγο μιας και επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσει για μια επένδυση στην Κύπρο και, ώ του θαύματος, γλίτωσαν από τις συνέπειες του πιστολιού που έβαλαν οι εταίροι μας και φίλοι του Προέδρου μας στον κρόταφό του. Από τον σάλο των κοσμογυρισμένων εκατομμυρίων εκείνος που βγήκε κερδισμένος ήταν ο αρχιεπίσκοπος, εφόσον οι ευσεβείς πιστοί συμπέθεροι αποφάσισαν να χαρίσουν στην Εκκλησία τρία μίλιονς, με σκοπό τη στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων.
 
Με λίγα λόγια, ο άνθρωπος που το πρωί της 20ής Μαρτίου 2013 (δηλαδή μια μέρα μετά την καταψήφισητης πρότασης του Eurogroup από τους βουλευτές μας  «οι οποίοι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, να μάθουν να σέβονται και τους μικρούς επιτέλους» ) πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού για να πει του Αναστασιάδη πως «η τεραστίων διαστάσεων περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου για διάσωση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, βρέθηκε με μπαξίσι 3 εκατομμυρίων!
 
Έναν χρόνο μετά, τον Απρίλη του 2014, ο «Φιλελεύθερος» έφερνε στη δημοσιότητα την αγορά από την πρώτη κυρία του «φιλέτου»  έκτασης 1.739 τ.μ. που γειτνίαζε με την κύρια κατοικία της οικογένειας Αναστασιάδη, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Λεμεσού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ακίνητο πωλήθηκε στις €500 χιλ. ενώ η αξία του, με βάση εκτιμητές που επικαλείτο η εφημερίδα, ανερχόταν στις €870 χιλ. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι η προκαταβολή των 40 χιλιάδων καταβλήθηκε στον αρχιεπίσκοπο σε μετρητά την ημέρα που είχε υπογραφεί το συμβόλαιο, στις 3 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια θα καταβάλλονταν άλλες €160 χιλ. μέχρι το τέλος του Απρίλη ενώ το υπόλοιπο θα εξοφλείτο σε 75 άτοκες (!) μηνιαίες δόσεις.
 
Η ιδιαίτερη σχέση που ο αρχιεπίσκοπος έκτισε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη εκδηλωνόταν και στις κατά καιρούς εκφρασθείσες θέσεις του στο Κυπριακό, αναλόγως των συγκυριών και, ασφαλώς, της ενημέρωσης που τύγχανε κατά τις συναντήσεις του στον λόφο του Προεδρικού, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως δεν είχε αντίθεση στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας! «Το όλο θέμα έχει δύο σκέλη: εάν εθνικά συμφέρει στην πατρίδα και στον λαό μας να περάσει από την Τουρκία, να περάσει. Και εάν συμφέρει οικονομικά να περάσει από την Τουρκία, να περάσει», είχε πει. Βεβαίως, οι τοποθετήσεις του γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν, η αλήθεια να λέγεται, ολίγον τι αλλοπρόσαλλες, γεγονός που μπορεί να μην είναι και εντελώς συμπτωματικό με τις πολιτικές μεταπτώσεις του Προέδρου. Τη μια μέρα δήλωνε πως «οι Τούρκοι θα κοιτάξουν το συμφέρον τους και θα ενδώσουν σε λύση του Κυπριακού, αφού έχουν μεγάλα συμφέροντα σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» και λίγο αργότερα εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε λύση και καλό θα ήταν να μη μας φοβίζει η διχοτόμηση. Τον Νιόβρη δε του 2017, δηλαδή μερικούς μήνες μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και προφανώς μπερδεμένος απ’ όσα άκουγε, αναφέρθηκε και σε λύση δύο κρατών!
Στις 2 του Φλεβάρη του 2018, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και σε μια περίοδο όπου το θέμα που τον απασχολούσε, η μεγάλη επένδυση στη Γεροσκήπου, παρουσίαζε κινητικότητα προς την κατεύθυνση που ο προκαθήμενος της εκκλησίας επιθυμούσε (έγκριση περιβαλλοντικής αρχής) ο αρχιεπίσκοπος ανέβηκε και πάλι τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου. Κατά την αναχώρησή του και ενώπιον των τηλεοπτικών καναλιών, δήλωσε ότι «η Εκκλησία θα υποστηρίξει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις επικείμενες προεδρικές εκλογές». Όπως είχε πει, «με τον Πρόεδρο είχα μία θαυμάσια και όμορφη συνεργασία κατά τη διάρκεια της 5ετίας κι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης». Μερικούς μήνες πριν από τη δημόσια στήριξη και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2017, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε με απόφαση τού αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο της Γεροσκήπου από αρχαίο μνημείο, ύστερα κι από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που ανέφερε ότι για την κήρυξη του τεμαχίου σε αρχαίο μνημείο απαιτείτο η γραπτή συναίνεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Μερικές μέρες δε μετά τις προεδρικές εκλογές, και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων της αρχιερατείας του αρχιεπισκόπου, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήρε το έργο και τη δράση του τονίζοντας ότι «το πολυσχιδές έργο και η δράση που ανέπτυξε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί και τον αναδεικνύουν ως μία εκ των λαμπροτέρων και διακεκριμένων εκκλησιαστικών μορφών του τόπου». 
 
Τα υπόλοιπα που ακολούθησαν, η πλήρης στήριξη του αρχιεπισκόπου στον υπουργό Παιδείας  και τα άγαρμπα ξεσπάσματά του στους εκπαιδευτικούς, η κάλυψη που πρόσφατα πρόσφερε στον Αναστασιάδη αναφορικά με τους ευσεβοποθισμό που ο τελευταίος είχε καλλιεργήσει, λέγοντας ότι «έχουµε συµµάχους, βέβαια δεν θέλουµε να κάνουν πόλεµο για µας, ας τους να κοκορεύονται τους Τούρκους στην ΑΟΖ μας», όπως βεβαίως και η γνωστοποίηση της διαμεσολάβησής του (με το αζημίωτο) για παραχώρηση υπηκοότητας σε ξένους, αλλά και η με άνεση «πολεοδομική» παρέμβαση του ώστε να φτιαχτούν οι παραλίες εκεί που πουλούσε γη, καθώς και η αντιστήριξη που παρείχε ο Αναστασιάδης στη «λαμπροτέρα εκκλησιαστική μορφή» κατά την προχθεσινή διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή, την ημέρα των ονομαστηρίων του, μαρτυρούν ότι αυτή η σχέση πατά πλέον σε γερά θεμέλια.