Σχετικά με το θέμα που ανέδειξε προχθές το Philenews, και συζήτησε η Άντρη Δανιήλ στην εκπομπή της στον Active, προσυπογράφω πλήρως το πιο κάτω σχόλιό της στο Facebook, και προσθέτω και εγώ πόσο συμφωνώ και πόσο ντρέπομαι για αυτό που συμβαίνει, σε μια χώρα όπου υποτίθεται ότι το ΓεΣΥ, αυτά τα στοιχειώδη θα τα έλυνε από την πρώτη ημέρα.

«Δεν είμαι γιατρός για να κρίνω, αλλά ένας γονέας εμπιστεύεται ότι πιο πολύτιμο έχει στη ζωή του στα χέρια των γιατρών και κρέμεται από τα χείλη τους για την όποια κατάσταση. Το παιδί του, τα παιδιά του… Μην μας κάνετε μερικοί να κλονιστούμε τελείως και αρχίστε από την αγορά ενός αξονικού τομογράφου στο Μακάρειο για να αισθάνεται μια οικογένεια ότι το νοσηλευτήριο διαθέτει τα πάντα για νοσηλεία – φροντίδα – παρακολούθηση. Απαράδεκτο να πηγαινοφέρνουν διασωληνωμένο παιδί για αξονικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Απαράδεκτο».

Μια είδηση από το BBC χθες, που με αναστάτωσε εξίσου πολύ –κι ας συμβαίνει σε άλλη χώρα– όχι πολύ μακριά όμως, χιλιομετρικά, από τη δική μας: 

Οι οικογένειες προσφύγων σε καταυλισμούς της Συρίας εκλιπαρούν για δωρεές στο TikTok, ενώ η εταιρεία παίρνει έως και το 70% των εσόδων, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Τα παιδιά κάνουν ζωντανή ροή (livestreaming) στη συγκεκριμένη  εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ώρες, ζητώντας (ή μάλλον εκλιπαρώντας-ζητιανεύοντας) ψηφιακά δώρα με αξία σε μετρητά. Το BBC είδε ροές (streams) που κέρδιζαν έως και 1.000 δολάρια την ώρα, αλλά διαπίστωσε ότι οι πρόσφυγες έλαβαν μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά. Η TikTok είπε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα κατά της «εκμεταλλευτικής επαιτείας»…

O Γιώργος Παππάς, είναι ιατρός παθολόγος στα Ιωάννινα, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας. Από την αρχή της πανδημίας, αναρτούσε κατά διαστήματα ένα Ημερολόγιο Κορωνοϊού, όπως το ονόμαζε. Έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη σε αυτό, διότι οι απόψεις του ήταν διαφωτιστικές αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Δεν έχασα ούτε ένα από τα Ημερολόγιά του και κάθε φορά τον έβγαζα στην εκπομπή μου «Καθρέφτης», στην ΕΡΤ και τα λέγαμε. Σε ορισμένες πτυχές της ιατρικής είναι έως και αιρετικός, με την έννοια ότι λέει πράγματα (πάντα με παραπομπές σε αναγνωρισμένες ιατρικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού). Εάν έχει «εχθρούς», δεν βρέθηκε ούτε ένας μέχρι στιγμής να πει «αν σε αυτό έχει λάθος ο Παππάς».

Το πιο πρόσφατό του, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, φέρει τον τίτλο «Περί του τέλους της πανδημίας». Θέτει ευθέως 2 ερωτήματα. Επιγραμματικά, το πρώτο:

«Για ποιον τελείωσε η πανδημία;». 

Απάντηση: «Στην Ελλάδα, μόνο για τους 33.200 νεκρούς τελείωσε. Μπορεί να μοιάζει πομπώδες αλλά είναι η πεζή πραγματικότητα». 

Πιο καίριο είναι το δεύτερο: «Για ποιον δεν τελείωσε η πανδημία;». Οι απαντήσεις του – που εδώ δεν είναι …μία, είναι από μόνες του «ολάκερο διδακτορικό» και θα τις συζητήσουμε μαζί του στο κυριακάτικο φύλλο μας.

Σκέψη της Ημέρας από τον δημοσιογράφο – ραδιοφωνικό παραγωγό (Σκάι) και αρθρογράφο (Athens Voice), Μάνο Βουλαρίνο, σχετικά με ένα «θέμα» ιδεολογικής διάστασης, που στην Ελλάδα ξεπετάγεται συχνά, κατά καιρούς: «Φυσικά και δεν είναι το ίδιο ναζισμός και κομμουνισμός, με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι το ίδιο ο καρκίνος με τη νόσο Έμπολα. Όμως καλό είναι να μην έχεις τίποτα από τα δύο».  

Εικονογράφηση: The Mirror Has Two Faces, Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα, by Thomas C. P. Fedro