Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία για τη λειτουργία της υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, που θα σημάνει το έναυσμα για μετακόμιση των εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα. Οι εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί και ήδη ξεκίνησαν, χωρίς προβλήματα, οι δοκιμές για την εμφιάλωση. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Ντίνος Λευκαρίτης, πρόεδρος της κοινοπραξίας VLPG Ltd, στην οποία συμμετέχουν οι τέσσερις εταιρείες που διατηρούν εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, η εταιρεία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως από το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. 

Η άφιξη του πρώτου δεξαμενόπλοιου με φορτίο υγραερίου στο Βασιλικό, αναμενόταν στις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών, καθυστέρησαν κάποιες εργασίες κι έτσι αναμένεται να φτάσει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. «Η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί και ήδη κάνουμε εμφιάλωση με testings. Έχουμε επίσης εξασφαλίσει όλες τις άδειες και ξεκαθαρίστηκαν με την αρχή λιμένων όλες οι εκκρεμότητες που είχαμε».

Για περίοδο ενός με ενάμιση μήνα και μέχρι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό, θα διατηρηθούν στη Λάρνακα οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Petrolina. «Θα κρατήσουμε κάποιες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, διότι πρόκειται για μια νέα εγκατάσταση και κάτι μπορεί να πάει στραβά. Φαίνεται, όμως, πως δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, επειδή ήδη εμφιαλώνουμε κι όλα λειτουργούν κανονικά», σημείωσε ο κ. Λευκαρίτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έμεινε από γκάζι η υγραεριοκίνηση στην Κύπρο

Εάν δεν παρουσιαστούν ανυπέρβλητα προβλήματα, τότε οι εταιρείες θα αρχίσουν αποξήλωση των εγκαταστάσεών τους στη Λάρνακα, το αμέσως επόμενο διάστημα. Η διαδικασία αυτή, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Petrolina, θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις μήνες και έτσι εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, θα έχουν μετακινηθεί όλες οι εγκαταστάσεις από την περιοχή του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας. Σε αντίθεση δε με τους χώρους όπου υπήρχαν μέχρι πρότινος οι πετρελαιοδεξαμενές των εταιρειών, αυτοί των τερματικών υγραερίου δεν απαιτούν ειδικό καθαρισμό, αφού η λειτουργία τους δεν έχει μολύνει το υπέδαφος. 

Σημειώνεται πως στην κοινοπραξία VLPG Ltd, συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η Synergas Ltd και η Intergaz Ltd. Η VLPG θα αναλάβει όλες τις φάσεις διακίνησης υγραερίου καθώς και διανομή του στην αγορά, μέσω βυτιοφόρων. Επιπρόσθετα η εταιρεία θα διαχειρίζεται την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου, που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας. Η μονάδα υγραερίου στο Βασιλικό, προβλέπεται ότι θα διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση.

Η μετακίνηση των εταιρειών υγραερίου στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού θα γίνει με δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν. 

Το τέλος εποχής για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και γκαζιού από τη Λάρνακα, διανοίγει πάντως τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης σε παραλιακό μέτωπο μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων, στο οποίο προγραμματίζονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δημόσια έργα που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ.