Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρχίζει την Κυριακή επίσημη περιοδεία στην Αφρική, με πρώτο σταθμό την Αίγυπτο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αιθιοπία, την Ουγκάντα και το Κονγκό.

Στο Κάιρο αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου και με τις αντιπροσωπείες των 22 χωρών-μελών του.

Όπως σχολιάζουν Αιγύπτιοι πολιτικοί αναλυτές, η Ρωσία διατηρεί επαφές με την αιγυπτιακή διπλωματία χάρη στην ουδέτερη στάση που τηρεί ως προς το Ουκρανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους κύριους αγοραστές των ουκρανικών σιτηρών και τον περασμένο Απρίλιο, με πρωτοβουλία του Καΐρου, επισκέφθηκε τη Μόσχα αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου σε μία προσπάθεια διαμεσολάβησης για την επίλυση της διένεξης Ρωσίας-Ουκρανίας. Ενδεικτική της σημασίας που προσδίδει η Μόσχα στις σχέσεις της με το Κάιρο είναι η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, δίνοντας το οικονομικό και στρατηγικό στίγμα των συναντήσεών του στο Κάιρο.

«Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο αμοιβαίες συναντήσεις στην Αφρική και φέτος η περιοδεία μου θα περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Ουγκάντα και το Κονγκό. Η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά σημαντικός μας εταίρος, τόσο ως προς την κατασκευή της βιομηχανικής ζώνης στο Σουέζ όσο και ως προς την ανάπτυξη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ελ-Ντάμπαα» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έχει συμμετάσχει στην περαίωση γιγαντιαίων έργων υποδομών στην Αφρική, συνεχίζοντας την παράδοση της στήριξης της ΕΣΣΔ στην διαδικασία αποαποικιοποίησης των λαών της αφρικανικής ηπείρου». Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η περιοδεία του στοχεύει στην προετοιμασία της επικείμενης Ρωσο-Αφρικανικής Διάσκεψης, η οποία αρχικά προγραμματίσθηκε για το τρέχον έτος, αλλά στη συνέχεια μετατέθηκε για το 2023.

Ο Αιγύπτιος πρέσβης επί τιμή και νυν μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, Χουσεΐν Χαρίντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σαουδαραβική εφημερίδα Arab News, που εκφράζει τις θέσεις του βασιλικού περιβάλλοντος στο Ριάντ, τόνισε ότι «η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αφρική και στην Αίγυπτο ιδιαίτερα δεν αποτελεί ανταπάντηση στην πρόσφατη περιοδεία Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή» διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία «στοχεύει να προωθήσει τα συμφέροντά της Αφρική ανεξαρτήτως των συμφερόντων της στην Μέση Ανατολή».

Ο αιγύπτιος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι «ανέκαθεν η Μόσχα έχει σημαντική παρουσία στην Αφρική» και ότι πολλές είναι οι χώρες της περιοχής που ανέκαθεν επιδιώκουν την ενδυνάμωση των σχέσεών τους με τη Μόσχα «χωρίς να επιδιώκουν ωστόσο να λάβουν θέση ως προς την διένεξη στην Ουκρανία». Ο Χαρίντι, μιλώντας στην σαουδαραβική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ότι «οι σχέσεις Αιγύπτου-Ρωσίας ουδόλως επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία».

Παράλληλα, σε άρθρο γνώμης του συγκεκριμένου Αιγύπτιου διπλωμάτη, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 21/7 της φιλοκυβερνητικής αιγυπτιακής εφημερίδας Al Ahram, τονίσθηκε η βούληση της πλειοψηφίας του αραβικού κόσμου να μην συνταχθούν είτε με το φιλοδυτικό είτε με το φιλορωσικό/φιλοκινεζικό στρατόπεδο, επιχειρώντας μία αραβοκεντρική αποτίμηση των αμερικανικών αιτημάτων, όπως φέρονταν να αποτιμώνται όσα διεμήνυσε στους Άραβες ηγέτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αιθιοπία, στις 26 και 27 Ιουλίου. Οι επαφές θα επικεντρωθούν στην πορεία των διμερών συμφωνιών που είχαν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως μετέδωσε το αιθιοπικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ENA, διευκρινίζοντας ότι η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης εργασίας του στην Αντίς Αμπέμπα τον Μάρτιο του 2018.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Μπραζαβίλ, πρωτεύουσα του Κονγκό, και θα μεταβεί για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Γιοουέρι Μουσεβένι.

Η περιοδεία του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αφρική θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου.

ΚΥΠΕ