Σε 40 χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, 39 ετών, ως τον ηθικό αυτουργό για τις απόπειρες φόνου του Κώστα Χαραλάμπους, άλλως Μαύρου το 2019 στη Λάρνακα και του επιχειρηματία Κώστα Κρητικού το 2020, στην Αγία Νάπα. Το δικαστήριο επέβαλε διαδοχικές ποινές φυλάκισης για τις απόπειρες φόνου.

Συγκεκριμένα επέβαλε 17 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα εναντίον του Κώστα Χαραλάμπους και 23 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα εναντίον του Κώστα Κρητικού, κατά την οποία τραυματίστηκαν 4 θαμώνες καφεστιατορίου. Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Νίκος Γερολέμου, ανέφερε πως οι ποινές αυτές θα είναι διαδοχικές της ποινής διά βίου φυλάκισης στον 39χρονο για το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, τον Ιούνιο του 2012, απορρίπτοντας το αίτημα του συνηγόρου του ισοβίτη για επιβολή συντρεχουσών ποινών. Αυτό σημαίνει πως ο ισοβίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκισή του σε 25 χρόνια, αντί σε 12. 

Ο 39χρονος κρίθηκε ένοχος, έπειτα από ακροαματική διαδικασία και στις 24 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, μεταξύ άλλων για συνομωσία για φόνο, απόπειρα φόνου, κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών και προμήθειας δύο κιλών κάνναβης. Επίσης κρίθηκε ένοχος για απόπειρα φόνου τεσσάρων ατόμων, τριών ατόμων από το Αυγόρου και μίας κοπέλας από την Ελλάδα, που βρίσκονταν την ώρα της απόπειρας εναντίον του Κώστα Κρητικού στο καφεστιατόριο στην Αγία Νάπα και δέχθηκαν τους πυροβολισμούς που προορίζονταν για τον επιχειρηματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μαμαλικόπουλος είχε κατονομαστεί ως ο ηθικός αυτουργός των δύο εγκληματικών ενεργειών από τον Χαράλαμπο Χρυσάνθου, άλλως Χάμπουργκερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως ήταν ο εκτελεστής στις δύο απόπειρες. Ο Χρυσάνθου είχε καταθέσει ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του Μαμαλικόπουλου και η κατάθεσή του κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο ως «αξιόπιστη» και «ποιοτική. Ο Χρυσάνθου ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 35 χρόνων για τις δύο υποθέσεις, παραδέχθηκε ότι πήρε ως αντάλλαγμα, ποσότητα ναρκωτικών, για δική του χρήση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της προηγούμενης δικαστικής διαδικασίας ο ισοβίτης, ο οποίος φρουρείτο από πάνοπλους αστυνομικούς, απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους που ήταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου και ισχυρίστηκε πως η απόφαση που εκδόθηκε «είναι καθοδηγούμενη». Συγκεκριμένα υποστήριξε πως, «όλο αυτό έχει γίνει για να πλήξει άλλες καταστάσεις, όπως είναι η Διεύθυνση των Φυλακών. Είναι μια τελείως γελοία απόφαση για να πλήξει τη διευθύντρια των Φυλακών. Κάθονται και κατονομάζουν εμένα για έμπορο ναρκωτικών, ενώ οι έμποροι είναι η ΥΚΑΝ, που στήνουν τις υποθέσεις τους».

Το γράμμα στους δημοσιογράφους

Πριν την έναρξη της διαδικασία, ο ισοβίτης έδωσε γραπτή δήλωση στους δημοσιογράφους. Όπως ισχυρίστηκε τα ΜΜΕ ρίχνουν λάσπη στο πρόσωπό του και τον παρουσιάζουν ως στυγνό εγκληματία, χωρίς να κάνουν αναφορά στους μάρτυρες κατηγορίας και τους συνεργάτες της Αστυνομίας.

Κάλεσε ακόμη τα ΜΜΕ να μιλήσουν, όπως υποστήριξε για τους πραγματικούς δολοφόνους και τους εμπόρους ναρκωτικών , που τους έχουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, τους αλλάζουν ταυτότητα και τους ανταμείβουν με συμφωνημένα ανταλλάγματα . «Όποιος προσπαθήσει να εκτίσει την ποινή του όσο ποιο απαρατήρητα», υποστήριξε, «παρεμβαίνει πάντα η Αστυνομία επειδή βρήκαν στοπ από την διεύθυνση των φυλακών . Θέλουν να σπιλώσουν τις φυλακές για να κάνουν ότι θέλουν χωρίς αντίσταση». Σημειώνοντας πως αναφέρεται σε συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς, έκανε λόγο «μυστικά δείπνα» και «καθοδηγούμενα ρεπορτάζ».

Καταλήγοντας ανέφερε πως δεν είχε καμία εμπλοκή σε καμία κατηγορία που του καταλογίζουν και θα παλέψει μέχρι τέλους, όπως είπε, προκειμένου να το αποδείξει.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, δήλωσε πως ανέλαβε κατόπιν οδηγιών του ισοβίτη να μελετήσει την απόφαση του Δικαστηρίου για να αποφασιστεί εάν θα ασκηθεί έφεση. «Ο πελάτης μας έδωσε οδηγίες σε μας να μελετήσουμε τις αποφάσεις και να τον συμβουλεύσουμε κατά πόσον θα προχωρήσει σε έφεση σ’ ότι αφορά στην καταδίκη του. Το μοναδικό που ήθελε ο ίδιος να βεβαιωθεί, είναι το κατά πόσον δημοσιεύτηκε το δικό του μήνυμα το οποίο ετοίμασε γραπτώς. Θεώρησε ο ίδιος πως δεν ήταν σωστό να εμπλακεί η Αστυνομία και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ως προς τη δημοσίευση αυτού του μηνύματος και ζήτησε να βεβαιώσω ότι βγήκε προς τα έξω αυτό το μήνυμα. Ανέφερε επίσης ότι θέλει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κληρίδης .