To Top
04:43 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο πολύχρονος, ανέδοτος πατριωτισμός
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Ο πολύχρονος, ανέδοτος πατριωτισμός
  25 Δεκεμβρίου 2017, 9:19 πμ  

Ο Ανδρέας Χαραλάμπους προβληματίζεται για το ποια είναι η σωστή στάση στο Κυπριακό. 

Μερικοί προβληματισμοί για κρίση αν οι συνεχείς ανένδοτοι πατριωτισμοί είναι αυτοί που θα αποτρέψουν τη μισή Κύπρο να μη γίνει η έταιρη επαρχία της Τουρκίας.

1. Ο κοινός νους μπορεί να πιστέψει ότι μετά τα δεδομένα των 43 χρόνων διαχωρισμού των πάντων, είναι πιθανότερο, πιο προσφερόμενο να πετύχουμε δικαιότερη λύση; Ο κανόνας μάς λέγει ότι το βάθος χρόνου, η διαιώνιση ενός κακού ή μιας πάθησης όχι μόνον δεν ωφελεί αλλά την επιδεινώνει, λιγοστεύει τις ελπίδες θεραπείας της μέχρι που την παίρνει σε αθεράπευτο σημείο.

2. Ο κοινός νους μπορεί να πιστέψει ότι μετά από τόσα χρόνια θα υπάρξει οργανισμός ή χώρα που θα πιέσει, που θα υποδείξει στην Τουρκία να δώσει δίκαιη λύση; Ο κοινός νους λέγει όχι, αν υπήρχε τέτοια διάθεση δεν θα αργοπορούσαν τόσα χρόνια, που το θέμα έχει γίνει πολύ δυσκολότερο και πιο ακατόρθωτον. 

3. Να πιστέψει ο κοινός νους ότι η πολιτική του ανένδοτου με την οποία απορρίψαμε το αμερικανοκαναδικό σχέδιο, τις ιδέες Γκάλι, που απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν και διάφορα άλλα σχέδια λύσης, μπορούν να μας οδηγήσουν σήμερα σε προοπτικές καλύτερων σχεδίων; Τα δεδομένα μαρτυρούν λιγότερες ελπίδες και χειρότερες προθέσεις και προοπτικές.

4. Οι ανένδοτοι βλέπουν ότι καμιά χώρα και κανένας οργανισμός δεν ονόμασε την Τουρκία κατοχική δύναμη διότι κάναμε το τραγικό λάθος και δώσαμε σχεδόν ισοδύναμα συνταγματικά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους συγκυβερνήτες και η Τουρκία μένει εδώ με τη δικαιολογία ότι είναι φύλακας των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, δηλαδή ξαναφέραμε την Τουρκία στην Κύπρο μετά από 300 χρόνια; 

5. Οι ανένδοτοι γνωρίζουν ότι το πρώτο βιολί για λύση Κυπριακού το κρατούν οι Βρετανοί και ότι τα πλείστα σχέδια λύσης ήταν βρετανοτουρκικού μαγειρέματος και ότι η λύση εξαρτάται από αυτούς διότι είναι οι πιο στενά, οι πιο βαθιά συνδεδεμένοι και συνεργαζόμενοι με τους Τούρκους, που αυτό μαρτυρά ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται από τις τουρκοβρετανικές σκέψεις και διαθέσεις, γεγονός που λιγοστεύει τις ελπίδες δίκαιας λύσης. 

6. Οι ανυποχώρητοι ανένδοτοι βλέπουν, μετρούν ότι η Τουρκία πολιτεύεται πολύ σοφότερα και κερδοφόρα. Έχει συμμαχίες και συνδέσεις με Άγγλους, Αμερικάνους, Ρώσους, με το Νάτο, ενώ εμείς στερούμαστε κάθε συμμαχίας και υπεράσπισης, ενώ είμαστε οι πρώτοι που χρειαζόμαστε αυτές τις συμμαχίες και που αυτό οφείλεται στην άσοφη και ζημιογόνο πολιτική που από χρόνια κάνουμε και που δυστυχώς ακόμα ακολουθούμε. 43 χρόνια όχι μόνον δεν ανατρέπουμε, αλλά ριζώνουμε διότι ακολουθούμε την ίδια πολιτική που μας έφερε σε αυτή τη θέση και παρά τα πάθη μας δεν διορθώνουμε τα λάθη μας.

7. Αυτά γράφονται για να τονισθεί το ακατόρθωτο, το ανέφικτο της δίκαιης λύσης, διότι δεν μπορείς μια ζωή να πολιτεύεσαι ανώφελα και άσοφα και να παίρνεις και εύσημα. Γι’ αυτό, το λάβαρο του ανυποχώρητου και ανένδοτου πατριωτισμού είναι κούφιο σύνθημα, μακριά από την αλήθεια και την πραγματικότητα, που όχι μόνον δεν αποτρέπει τη διχοτόμηση αλλά την τσιμεντώνει, σκάβει το λάκκο μας πιο βαθύ.

  Ανδρέας Χαραλάμπους   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.