To Top
05:21 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Γεννιόμαστε ελεύθεροι αλλά είμαστε δέσμιοι…
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Γεννιόμαστε ελεύθεροι αλλά είμαστε δέσμιοι…
  27 Δεκεμβρίου 2017, 10:59 πμ  

Ο Α. Χατζηαντώνης γράφει για τη νέα τεχνολογία και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.

Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ (1712 - 1778), πίστευε ότι ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος, αλλά είναι παντού σιδηροδέσμιος.
Ακολουθούσε το εξής σκεπτικό: Ο άνθρωπος στη φυσική του κατάσταση, είναι αγαθός. Με τη δημιουργία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, δημιουργήθηκε από την κοινωνία ένα σύστημα προστασίας αυτής της ιδιοκτησίας. Το σύστημα αυτό, μετατράπηκε σε νόμους φτιαγμένους από αυτούς που είχαν περιουσία, πλούτο! Οι νόμοι αυτοί, επεβλήθησαν σε όσους ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ.
Οι νόμοι αυτοί, δεσμεύουν τους ανθρώπους, πολλές φορές, με άδικο τρόπο. Άρα, γεννιόμαστε μεν ελεύθεροι, αλλά ουσιαστικά, είμαστε δέσμιοι...
Ας δούμε όμως, παράλληλα και τις απόψεις του Thomas Hobbes, ο οποίος το 1651, στο έργο του Λεβιάθαν, διετύπωσε την ιδέα του Κοινωνικού Συμβολαίου. Ο Χομπς, βλέπει τη φυσική ζωή του ανθρώπου ως: «μοναχική, φτωχική, δυσάρεστη, σκληρή και σύντομη». Πιστεύει ότι ο μέσος άνθρωπος, είναι από τη φύση του εγωιστής και ιδιοτελής. Συμπληρώνει ότι ο Πολιτισμός -σας παραπέμπω στους νόμους που αναφέρει ο Ρουσσώ- είναι απαραίτητος για να περιορίζει τα ένστικτα αυτά...
Ο Ρουσσώ, επιμένει στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας του, λέγοντας ότι η αποκατάσταση των επιστημών και των τεχνών, δεν συνέβαλε ποσώς στην πρόοδο της ηθικής. Συμπληρώνει δε, ότι αυτή η αποκατάσταση, όχι μόνο δεν προάγει τη ζωή και το πνεύμα, αλλά υποβαθμίζει την ανθρώπινη αρετή και μετριάζει την ευτυχία.
Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αδάμ και της Εύας, οι οποίοι παρέβησαν τη θεϊκή εντολή και εγεύθησαν τον «απαγορευμένο καρπό», συμπληρώνει ότι η γνώση, μας διαφθείρει κάνοντάς μας δυστυχισμένους.
Αυτά τα βλέπουμε και σήμερα φίλοι μου. Με τις παγίδες του ίντερνετ, όπου διάφοροι χάκερς κλέβουν κωδικούς και μας αποσπούν χρήματα. Βλέπουμε σε ποια μοναξιά και κοινωνική αποξένωση-αποβλάκωση μάς οδηγούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα. Δημιουργούν, ή σύντομα θα δημιουργήσουν, ψυχοπαθείς...!
Και ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή μας; Η απάντηση του σημερινού ανθρώπινου όντος, που ξαφνικά βρέθηκε μπροστά σε μια δαιδαλώδη επιστημονική εξέλιξη, που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, σε σημείο που αδυνατεί να την παρακολουθήσει;
Προσωπικά, θα έδινα την απάντηση: Η επιστροφή στο παρελθόν, αποτελεί τη μόνη διέξοδο. Ο γράφων, συνειδητά δεν αγοράζει αυτά τα εξελιγμένα smartphones, iphones, androids ή όπως αλλιώς ονομάζονται. Και είμαι σίγουρος ότι, αν ποτέ αποφασίσω να προσεγγίσω αυτά τα πράγματα, ήδη θα έχει προχωρήσει η τεχνολογία και θα πρέπει σύντομα να τα αντικαταστήσω.
Ακούστε με: Σε μερικές δεκαετίες, θα επανέλθουμε στα σταθερά τηλέφωνα, στη χρήση ποδηλάτου και ούτω καθεξής. Όσοι είναι τώρα, 2-6 ετών, θα με θυμηθούν.

  Α. Χατζηαντώνης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.