Ένας μονόλογος με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη, σε κείμενο- σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα είναι το «Καινούριο παιδί», από την Ελλάδα, που παρουσιάζεται σε Λευκωσία και Λεμεσό στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2022

Το «Καινούργιο παιδί» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950. Της Δάφνης. Η Δάφνη δεν έχει κάτι ξεχωριστό, κάτι που να τη διαφοροποιεί από το μεγάλο πλήθος. Η Δάφνη είναι μια γυναίκα της γενιάς μας. Είναι μια από μας. Και από μια μεριά, η Δάφνη είμαστε εμείς. Εμείς που επαναστατήσαμε (έστω και στη φαντασία μας) ενάντια στο κατεστημένο, στην οικογένειά μας, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά αργότερα στήσαμε τα δικά μας σπίτια με μοντέρνο τρόπο και με πολύ παλιά υλικά.

Από τον Μάο Τσε Τουνγκ μέχρι τον Τζόρτζιο Αρμάνι, η Δάφνη ακολουθεί τη γενιά της στην άνοδο, την ευμάρεια και την άνεση του ’90 και του 2000, και στη συνέχεια γκρεμίζεται μαζί της στην οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010. Αλλά συνεχίζει. Το καινούργιο παιδί είναι η δύναμή της να ξεπερνά ό,τι έγινε και να τραβάει το δρόμο της προς τα μπρος. Εκεί που την καλεί η ζωή και οι πιο βαθιές πρωταρχικές της δυνάμεις. Γιατί μέσα απ’ όλες αυτές τις απώλειες αναδύθηκε μια καινούργια Δάφνη. Χρειάστηκε να χάσει μια ζωή, αλλά τώρα πια ξέρει ακριβώς πώς να αγαπάει.

Η παράσταση είναι ένας μονόλογος της Δάφνης (Κάτια Δανδουλάκη) η οποία αφηγείται περιστατικά που όλοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουμε ζήσει. Ο συντηρητικός μπαμπάς, η μαμά που διαβάζει ακόμα και τη σκέψη της κόρης της, οι έρωτες, οι γάμοι, οι απώλειες…. Η ζωή ξετυλίγεται επί σκηνής, όπως και στην πραγματικότητα, άλλοτε σαν δράμα, άλλοτε σαν κομεντί κι άλλοτε σαν φάρσα, μέσα στο κινηματογραφικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, που δημιουργεί την αίσθηση στο θεατή φεύγοντας ότι είδε μια κινηματογραφική υπερπαραγωγή.

  • 10/9 Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, 11/9 Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ. Διάρκεια: 90’. Ηλικία: 12+. Εισιτήρια στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com.cy/ τηλ: 77777040

 

Συντελεστές 

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας
  • Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
  • Μουσική: Αντώνης Παπακωσταντίνου
  • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
  • Παίζει η Κάτια Δανδουλάκη

Η Κάτια Δανδουλάκη έκανε σπουδές στο Pierce – The American College of Greece, στη Σχολή Θεάτρου του Καρόλου Κουν, στο London School of Dramatic Art και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το ΒΒC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές παραγωγές. Από το 1996 ήταν παντρεμένη με τον Μάριο Πλωρίτη (ο οποίος απεβίωσε το 2006), ο οποίος έχει μεταφράσει και προσαρμόσει πολλά θεατρικά έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια. Έλαβε μέρος σε πολλές δημοφιλείς ταινίες. Ο Νίκος Φώσκολος την επέλεξε ως βασική πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Λάμψη», μεγάλη επιτυχία της δεκαετίας του 1990. Από το 1979 έχει δικό της θίασο και το 1995 απέκτησε το δικό της θέατρο, το Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, στο οποίο ανέβασε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις.