Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση.
Η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ από τον τουρκικό πολεμικό στόλο και η αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου αναδεικνύει τα εξής ζητήματα:
1. Απουσία στρατηγικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση. 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τις γεωτρήσεις και ότι εάν το έπραττε, θα μας ξελάσπωναν ξένα κράτη και εταιρείες χωρίς την παραμικρή πρωτοβουλία από μέρους μας. 
2. Αναδεικνύεται ξανά η διαχρονική ανάγκη ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς με αξιόμαχο στόλο και αεροπορία. Δεν μπορούμε να ζητούμε στρατιωτική επιτήρηση και βοήθεια από ξένα κράτη τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν θωρακίζουμε την ΑΟΖ και τα εθνικά μας σύνορα γενικότερα.
3. Κατέρρευσαν τα επιχειρήματα όσων πρόωρα προέτρεξαν να στηρίξουν τη δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας ως τη μόνη βιώσιμη λύση για μεταφορά Φ.Α. στην Ευρώπη. Φυσικά το όλο επιχείρημά τους στηριζόταν ξανά στην ελπίδα ότι μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να διαφοροποιούσε την τουρκική αδιαλλαξία, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει.
Τα πιο πάνω ζητήματα καθίστανται ακόμη πιο αναγκαία ως προς την υλοποίησή τους αν αναλογιστούμε τις αυθαίρετες ενέργειες της Άγκυρας εκτός από την Κύπρο, σε Αιγαίο και Συρία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και είναι γι’ αυτό που επικεντρώνεται στο να επιβληθεί διά της στρατιωτικής της ισχύος από το Αιγαίο μέχρι και τη Συρία. Επομένως, δεδομένου του ότι η Άγκυρα αρνείται να ακολουθήσει διεθνείς συνθήκες και νομοθεσίες, μόνη επιλογή των γειτνιάζοντων κρατών για να την περιορίσουν αποτελεί η στρατιωτική ενίσχυση ως μέσον αποτρεπτικής ισχύος.   
Το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών ΗΒ έθιξε επανειλημμένα τους κινδύνους των χειρισμών της κυβέρνησης η οποία αντί να δράσει προληπτικά, εναπόθεσε τον ενεργειακό σχεδιασμό (όπως άλλωστε πράττει και με το Κυπριακό) στην «καλή θέληση» της Άγκυρας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα γεγονότα επαληθεύουν αυτά τα οποία προειδοποιούσαμε στο παρελθόν. Έστω και αργοπορημένα, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα με την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Εθνικής Φρουράς σε ΑΟΖ και εναέριο χώρο και να φροντίσει ούτως ώστε να επέλθει περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της Λευκωσίας με το Ισραήλ και την Αθήνα.