Ο κόσμος μαζεύεται και θέλει να βοηθήσει και δείχνει ενθουσιασμένος, αλλά εάν δεν υπάρξει σωστή οργάνωση είναι ορατός ο κίνδυνος σταδιακής απομάκρυνσης. Η κεφαλαιοποίηση της υποστήριξης και του λαϊκού ερείσματος που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος αποτελεί πάντα το κλειδί της επιτυχίας. Κι αυτό το γνωρίζουν πολλοί εξ εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη και βλέπουν πως ο κόσμος τον αγκαλιάζει στις πρώτες συγκεντρώσεις. Η έγκαιρη και σωστή οργάνωση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πιέσεων που άρχισε να δέχεται από την καλά οργανωμένη Πινδάρου. 

Οι πρώτες επαρχιακές συγκεντρώσεις των λεγόμενων πυρήνων, δηλαδή αυτών που θα τρέξουν για την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, έδειξαν από τη μια τον ενθουσιασμό αλλά και την πολυσυλλεκτικότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου. Σε μια παράλληλη συγκέντρωση στο στάδιο «Ελευθερία-Τάσσος Παπαδόπουλος» τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού έδειξαν τον δικό τους ενθουσιασμό γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Από τις συγκεντρώσεις, είτε μικρές είτε μεγάλες, δεν βγαίνει Πρόεδρος. Θα χρειαστεί να κοπιάσουν πολύ μέχρι τον χειμώνα σε ένα προεκλογικό που ήδη έχει ξεκινήσει ανορθόδοξα. Το κλειδί, για να κρατηθεί ο κόσμος κοντά και να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο ενθουσιασμός μέχρι τέλους, βρίσκεται στην οργάνωση του κάθε επιτελείου. Διαχρονικά το οργανωτικό ήταν εκείνο που, μπορεί κάποιος να πει, ξελάσπωνε τα μεγάλα κόμματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Door to door» από Μαυρογιάννη – Παγκύπρια εκστρατεία επαφών

Συνομιλώντας προσφάτως με στελέχη του ΔΗΣΥ, με αφορμή και τη δημοσκόπηση του επιτελείου Ν. Χριστοδουλίδη (τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στον “ Φ” στις 13 Ιουνίου) και σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου βρίσκεται κάπου 22 μονάδες πίσω από τον τέως υπουργό Εξωτερικών, αυτό που υποδείκνυαν ήταν το οργανωτικό. Υποστήριζαν πως οι αριθμοί αυτοί είναι με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς ακόμα η μηχανή του οργανωτικού να έχει πάρει μπροστά. 

Εδώ ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να μην έχει πάρει μπροστά το οργανωτικό και να καταγράφεται τόση μεγάλη κινητοποίηση στελεχών σε όλα τα επίπεδα; Σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό πως στην Πινδάρου δουλεύουν φουλ οι μηχανές για τις εκλογές του 2023. Ωστόσο κάποια γεγονότα δείχνουν την πραγματικότητα: 

1Καταγράφεται κινητοποίηση μελών και στελεχών σε όλες τις επαρχίες για συμμετοχή στις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις αλλά και για το συνέδριο που διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο. 

2Η κάθε φωτογραφία που αναρτάται ή δημοσιοποιείται από το επιτελείο Χριστοδουλίδη τυγχάνει προσεκτικής ανάλυσης από την Πινδάρου προκειμένου να εντοπιστούν μέλη ή στελέχη που έχουν «παραστρατίσει». Και αμέσως αρχίζουν τα τηλεφωνήματα και οι πιέσεις για να επιστρέψουν στο… «μαντρί». 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ: Μπροστά στις πιέσεις που γίνονται όλο και πιο έντονες από την κατεύθυνση της Πινδάρου, στο επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη αντιλαμβάνονται πως δεν τους παίρνει πλέον ο χρόνος και θα πρέπει να υπάρξει σωστή οργάνωση. Άτομα που βρίσκονται κοντά στον υποψήφιο και έχουν αρκετή εμπειρία από εκλογές υποδεικνύουν πως δεν μπορεί να περιμένει άλλο το θέμα του οργανωτικού και να κλείσει σύντομα αυτό το κεφάλαιο προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να εργάζεται συντονισμένα και αποτελεσματικά. Γιατί, όπως πληροφορούμαστε, ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια μη σωστής οργάνωσης. 

Το θέμα αυτό αναμένεται να τρέξει τις επόμενες ημέρες τόσο σε κεντρικό επίπεδο στη Λευκωσία όσο και σ’ όλες τις επαρχίες όπου θα στηθούν επιτελεία του Νίκου Χριστοδουλίδη. Θα επιχειρηθεί, όπως μας έχει λεχθεί, ένα πάντρεμα εκείνων που έχουν εμπειρία από εκλογές και εκείνων που βρίσκονται και εργάζονται δίπλα στον υποψήφιο πριν ακόμα γίνει η επίσημη εξαγγελία. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας με τα κόμματα που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη χωρίς να φαίνεται ότι είναι αυτά που κρατούν τα ινία. 

Από την άλλη, τόσο ο υποψήφιος όσο και οι συνεργάτες του σημειώνουν πως χρειάζεται συντήρηση δυνάμεων γιατί υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές. Χρειάζεται να γίνονται σταθερά βήματα και όχι βιαστικές κινήσεις. Η έως τώρα τακτική του Ν. Χριστοδουλίδη έδειξε πως αυτή την τακτική ακολουθεί. 

Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν κινήσεις και έγκαιρα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η δημοσκόπηση που έλαβε πρόσφατα στα χέρια του ο υποψήφιος και οι στενοί του συνεργάτες δίνουν μια εικόνα της παρούσας κατάστασης και κυρίως στο πώς θα κινηθούν. Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν στέκεται στο 40,4% και το ότι ο δεύτερος (Αβέρωφ Νεοφύτου) είναι στο 18,4% και ο τρίτος (Ανδρέας Μαυρογιάννης) στο 15,1%. Ούτε και στο ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης εμφανίζεται να είναι πρώτος σε όλες τις επαρχίες. 

Η Πάφος δείχνει από τώρα ότι κινείται καθαρά υπέρ του Ν. Χριστοδουλίδη και στη Λεμεσό κινείται πολύ ψηλά τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην επαρχία. Στη Λευκωσία φαίνεται να κινείται αρκετά καλά ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Σε αντίθεση με τη Λάρνακα όπου φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά στην επαρχία και χρειάζεται βελτίωση στις αστικές περιοχές. Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου χρήζει ιδιαίτερη προσπάθειας καθώς φαίνεται από τη μια να υπάρχει ένα ισχυρό ΕΛΑΜ και από την άλλη υπάρχει σχετική δυσκολία σ’ ό,τι αφορά τους συναγερμικούς ψηφοφόρους. Επίσης χρειάζεται προσπάθεια στις ηλικίες 18-24 όπου κινείται πολύ χαμηλά. 

 ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΧΗΜΕΙΑ: Μετά και την πρώτη επίσημη συνάντηση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος οι επαφές μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Νικόλα Παπαδόπουλου είναι σχεδόν καθημερινές. Άτομα που βρίσκονται κοντά και στους δύο σημειώνουν πως «υπάρχει μια πολύ καλή χημεία μεταξύ Νικόλα και Νίκου». Η πορεία που θα ακολουθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ καλά γνωστή και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα θα επιβεβαιώσουν το αναμενόμενο. Δηλαδή την καθαρή υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει πάρει το θέμα πάνω του και έχει ξεκινήσει από νωρίς τις επαφές με όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Τους παίρνει ένα-ένα και συζητούν το θέμα των Προεδρικών Εκλογών και την απόφαση που πρέπει να λάβει το κόμμα. Αυτή η επαφή συνέβαλε στο να γνωρίζει από τώρα τις τάσεις μέσα στο ΔΗΚΟ. Ήδη από τώρα αναμένεται πως κάποια εκ των ηγετικών στελεχών όπως ο βουλευτής Χρίστος Ορφανίδης θα εγείρουν κάποιες ενστάσεις ως προς την υποστήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι όποιες ενστάσεις δεν φαίνονται ικανές να αναστρέψουν το κλίμα εντός του ΔΗΚΟ γι’ αυτό και εκτιμάται πως η απόφαση για στήριξη Ν. Χριστοδουλίδη θα ληφθεί σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής με ένα ποσοστό πέριξ του 70%. Ηγετικό στέλεχος του ΔΗΚΟ σημείωσε με έμφαση πως «σε αντίθεση με άλλους κομματικούς χώρους εμείς θα έχουμε πιο εύκολο έργο στο να πείσουμε τη βάση μας». Κι αυτό γιατί η βάση του ΔΗΚΟ έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί σωστή οργανωτική δουλειά.

Θέλει να κρατήσει την ατζέντα

Το πώς κινήθηκε έως τώρα αυτός ο προεκλογικός οφείλεται κυρίως στην τακτική που ακολούθησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Φρόντισε να παίρνει τη συζήτηση εκεί που ο ίδιος ήθελε, επιχειρώντας πάντα να δημιουργεί πιεστικές καταστάσεις προς τους αντιπάλους. 

Τελευταίο παράδειγμα η πίεση που ασκεί προς τους ανθυποψηφίους του για να καθίσουν και να συζητήσουν σε τηλεμαχίες. Αν και η πρόταση απευθύνεται προς όλους, εντούτοις είναι ξεκάθαρο πως θέλει ντιμπέιτ με αντίπαλους τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Και ήδη στα τηλεοπτικά πάνελ αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης με τους εκπροσώπους των κομμάτων να καλούνται να τοποθετηθούν. Κατάφερε η πρόταση Νεοφύτου για ντιμπέιτ να βάλει, στις τηλεοπτικές συζητήσεις, σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές αλλά και τα θέματα της οικονομίας. 

Είναι εμφανές ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει κρατήσει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας κοντά του. Οι ανθυποψήφιοί του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να του κάνουν το χατίρι, αλλά η προσπάθειά τους είναι δύσκολη. 

Όσο δε για το ντιμπέιτ, στην πλευρά του Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρούν ότι είναι ένα ισχυρό χαρτί που θα αναδείξει τα ισχυρά του χαρακτηριστικά και τις αδυναμίες των αντιπάλων του. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει πως τα ντιμπέιτ μπορεί να είναι και το τελευταίο χαρτί του Συναγερμικού υποψήφιου.