Ένα ακόμα κύμα κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων ανακοίνωσε το απόγευμα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ξεχωρίζει το πλήρες πάγωμα των περιουσιακών στοιχειών της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η ολική απαγόρευση βρετανικών επενδύσεων στη Ρωσία, που το 2020 ανέρχονταν σε 11 δισεκατομμύρια λίρες και η δέσμευση για πλήρη τερματισμό της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το τέλος του έτους.

Η σταδιακή κατάργηση εισαγωγών πετρελαίου και παραγώγων του από τη Ρωσία εντός του 2022 είχε πάντως προαναγγελθεί στις αρχές Μαρτίου. Το Λονδίνο εισάγει από τη Ρωσία το 8% του πετρελαίου που καταναλώνει.

Ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο, που αναλογεί στο 4% των αναγκών του Ην. Βασιλείου, η κυβέρνηση Τζόνσον είπε ότι θα ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό εισαγωγής σύντομα μετά από το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις για τις νέες κυρώσεις, το Foreign Office επιβεβαίωσε πως στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του G7 την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η Λιζ Τρας θα προτρέψει τους ομολόγους της να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα τερματισμού της εξάρτησης των χωρών τους από τη ρωσική ενέργεια.

Τα νέα μέτρα, που είναι το πέμπτο κύμα κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβάλλονται σε συντονισμό με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και προβλέπουν επίσης μεταξύ άλλων: Πάγωμα ενεργητικού της τράπεζας Credit Bank, απαγόρευση εξαγωγής προς τη Ρωσία εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών, απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων σιδήρου και χάλυβα, καθώς και κυρώσεις κατά ακόμα οκτώ Ρώσων ολιγαρχών που συνδέονται με τον Πρόεδρο Πούτιν ή την «πολεμική μηχανή» του. 

Μεταξύ αυτών ο Αντρέι Ακίμοφ, επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Gazprombank.

Πλέον το Λονδίνο έχει επιβάλει κυρώσεις κατά 18 ρωσικών τραπεζών με ενεργητικό ύψους 940 δισεκατομμυρίων λιρών και κατά 82 ολιγαρχών με συνολική περιουσία που αποτιμάται σε πάνω από 170 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σχολίασε ότι η ενίσχυση των μέτρων αποσκοπεί στον τερματισμό του αποτρόπαιου πολέμου του Πούτιν και συμβάλει στον τερματισμό εισαγωγής ρωσικής ενέργειας.

«Μαζί με τους συμμάχους μας δείχνουμε στη ρωσική ελίτ ότι δεν μπορεί να ξεπλύνει τα χέρια της από τις θηριωδίες που διαπράττονται κατ’ εντολή του Πούτιν. Δε θα ησυχάσουμε έως ότου επικρατήσει η Ουκρανία», είπε η κα Τρας.

ΚΥΠΕ