Με απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα ξεκινούν την εβδομάδα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του sell off στην αμερικανική αγορά των τελευταίων συνεδριάσεων, αφού οι επενδυτές συνεχίζουν να προβληματίζονται για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα futures των δεικτών της Wall Street τη Δευτέρα, μετά από μία εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Nasdaq να χάνει 1,54%, ενώ ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν κατά 0,21% και 0,24% αντίστοιχα. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο βασικούς δείκτες.

Η νομισματική πολιτική παραμένει βασικός παράγοντας του κλίματος της αγοράς. Οι διεθνείς αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ακολουθήσει με δικές της αυξήσεις επιτοκίων, αλλά φαίνεται να είναι  πιθανή μια αύξηση το καλοκαίρι.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Στη Μόσχα έγινε η ετήσια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς η Ρωσία γιόρτασε τη “Νίκη της Ημέρας της 9η Μαΐου” για τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Η φετινή παρέλαση πραγματοποιήθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον στρατό της να επικεντρώνεται πλέον σε μάχες στα ανατολικά της χώρας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στην ομιλία του για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι “αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια της Ρωσίας”.

“Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τη μνήμη εκείνων που νίκησαν τον ναζισμό”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος και συνέχισε κατηγορώντας τη Δύση ότι “ετοιμαζόταν για εισβολή στη χώρα μας. Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία. Είχαν άλλα σχέδια”.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,2% στις 420 μονάδες, με τον κλάδο των βασικών πόρων να σημειώνουν πτώση 4,2%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,92% στις 13.4100 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  χάνει 2,25% στις 6.120 μονάδες και ο βρετανικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 2% στις 7.245 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 1,9% στις 23.035 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,87% στις 8.250 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η βρετανική διαφημιστική εταιρεία S4 Capital κατρακυλά άνω του 13%, αφού μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της στο έτος. Η Deutsche Post σημειώνει βουτιά 6%, ενώ η ιταλική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Leonardo προσθέτει 4%.

Η βρετανική εταιρεία real estate Rightmove PLC υποχωρεί κατά 6%, αφού ανακοίνωσε ότι ο Peter Brooks-Johnson, ο διευθύνων σύμβουλός της τα τελευταία πέντε χρόνια, θα αποχωρήσει από την εταιρεία στο επόμενο έτος.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η Infineon, η κορυφαία εταιρεία προμήθειας επεξεργαστών για την αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε αύξηση 22% των εσόδων β΄ τριμήνου και αναβάθμισε τις προοπτικές για το σύνολο της χρήσης, καθώς επωφελείται από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών.

Η Hochtief AG ανακοίνωσε ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκαν, χάρη στη μονάδα Ασίας-Ειρηνικού και στις δραστηριότητες διοδίων της Albertis, ενώ η ισπανική εταιρεία φαρμάκων Almirall επιβεβαίωσε τον στόχο της κερδοφορίας της για ολόκληρο το έτος, παρά την πτώση των καθαρών κερδών στο α΄ τρίμηνο.

Wall: Στο “κόκκινο” τα futures – Απώλειες 500 μονάδων ο Dow 

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται τα futures των δεικτών της Wall Street τη Δευτέρα, στον απόηχο της ανόδου την περασμένη Τετάρτη των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 0,50% στο εύρος 0,75% – 1% και μετά από μία εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, τα futures του Dow Jones χάνουν 544 μονάδες ή 1,66% στις 32.266 μονάδες ενώ τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 86,25 μονάδες ή 2,08% στις 4.034 μονάδες. Παράλληλα, τα futures του Nasdaq διολισθαίνουν κατά 337 μονάδες ή 2,66% στις 12,359,50 μονάδες.

Στο  μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, “αγγίζοντας” το 3,185%.

Η αύξηση των επιτοκίων άσκησε πίεση σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Meta Platforms και Alphabet. Ειδικότερα, η μετοχή της Meta υποχωρεί κατά 2,55 στις προσυνεδριακές συναλλαγές και η Alphabet χάνει 2,7%. Παράλληλα, οι μετοχές των Amazon, Apple και Netflix υποχωρούν άνω του 2%.

Σημειώνεται ότι η Wall Street προέρχεται από μία εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων έναντι του ενδεχόμενου βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Nasdaq έχασε 1,54%, ενώ οι S&P 500 και Dow υποχώρησαν κατά 0,21% και 0,24%, αντίστοιχα. Ήταν η έκτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για τον Dow και η πέμπτη συνεχόμενη για τους άλλους δύο δείκτες.

Αν και οι κινήσεις στο σύνολο της εβδομάδας δεν ήταν ασυνήθιστες, ορισμένες από τις ημερήσιες διακυμάνσεις ήταν πολύ έντονες. Χαρακτηριστικά, ο Dow σημείωσε την καλύτερη ημέρα του από το 2020 την Τετάρτη, αλλά στη συνέχεια διέγραψε όλα αυτά τα κέρδη και ακόμη περισσότερα την Πέμπτη.

Το βραχυπρόθεσμο ράλι της Τετάρτης ήρθε αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις προσεχείς συνεδριάσεις. Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά από αυτή τη δήλωση, αλλά ανέστρεψαν την πορεία τους την Πέμπτη.

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund David Tepper δήλωσε στο CNBC  ότι η εν λόγω δήλωση του Πάουελ συνέβαλε στην έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Ford επιδιώκει να πουλήσει 8 εκατ. μετοχές της Rivian Automotive κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πηγές του CNBC.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία την Κυριακή. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία.

Πηγή: Capital.gr