Ααα, Αντρέα Μιχαηλίδη μου, εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα. Τι είναι αυτό το ανέκδοτο; Χρόνια ολόκληρα σχεδιαζόταν το νέο στάδιο στη Λεμεσό, δύο χρόνια τώρα βρίσκεται υπό κατασκευή και έξι μήνες πριν από την παράδοσή του ανακαλύψατε ότι σμίκρυνε σε χωρητικότητα συγκριτικά με τις αρχικές προδιαγραφές; Δεν θα είναι για 13.000 θεατές όπως εξαγγέλλατε αλλά μερικών χιλιάδων λιγότερων; Τι λες Αντρέα μου; Τι είναι το στάδιο; Κανένα παντελόνι που το ρίχνεις στο πλυντήριο και αν του βάλεις λάθος θερμοκρασίες θα μαζέψει; Άσε που πέρα από το ότι εκτεθήκατε για το καταγέλαστο της αποκάλυψης, εμφανιστήκατε εντελώς αλλού γι’ αλλού. Δεν γνωρίζετε ακόμη, ακριβώς πόσους θεατές θα παίρνει το στάδιο. Σίγουρα δεν θα είναι 13.000 όπως το διαφημίζατε. Όπως… εγκύρως μας πληροφορήσατε, θα είναι 11.000 ή 11.500, μπορεί και 12.600. θα κάνουμε κλήρωση άραγε και ό,τι κάτσει; Ή μήπως θα είναι 9.500 όπως ανέφεραν τα χθεσινά δημοσιεύματα; Κάπου εκεί στο ενδιάμεσο τέλος πάντων…

Αλήθεια, όμως, κύριε Μιχαηλίδη μου, έχεις χαλάσει την πιάτσα. Έχεις ακυρώσει όλη την κυπριακή κουλτούρα στην κατασκευή έργων. Μα είναι δυνατόν άνθρωπέ μου; Χρόνια ολόκληρα δεν έχεις αντιληφθεί σε αυτό τον τόπο ότι οι κατασκευές λειτουργούν με ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία από αυτήν που αποκαλύφτηκε χθες; Δεν έχεις ακούσει ή διαβάσει τόσα χρόνια ότι κάποιοι ξενοδόχοι για παράδειγμα, εξασφαλίζουν άδειες για ανέγερση ξενοδοχείων με πέντε ορόφους και… κατά λάθος ανεγείρουν επτά; Και βεβαίως, αφού κτίστηκαν δεν τους ρίχνουν τους επιπρόσθετους ορόφους αλλά τους μένουν. 

Έρχεσαι τώρα εσύ να παραδώσεις λιγότερες θέσεις από όσες έχουν εγκριθεί στη σχετική άδεια. Πάει, τη χάλασες τη μανέστρα Αντρέα μου… Όσο για τη δικαιολογία την οποία επικαλέστηκες χθες, τι να πω; Με άφησες άφωνο! Η αρχική μελέτη στηρίχτηκε στις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ του 2010. Ωστόσο, αυτές άλλαξαν το 2018 και προνοούν πιο αραιή τοποθέτηση των καρεκλών, είπες. 

Και από το 2018 που άλλαξαν οι προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ, περιμένατε το 2022 να το ανακαλύψετε και να μας το πείτε άνθρωπέ μου; Όταν, μάλιστα, τα κατασκευαστικά έργα ξεκίνησαν το 2019; Μετά από την αλλαγή των προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ δηλαδή. Φοβερή υπευθυνότητα και εντυπωσιακή ταχύτητα αντίδρασης! Όλα κι όλα, αλλά μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή, αλλά έχεις να κάνεις και με Λεμεσιανούς οπαδούς και ξέρεις ότι εκνευρίζονται κάπως εύκολα…

Ξέρεις τι με εντυπωσίασε, όμως, κύριε Μιχαηλίδη; Τυχαία χθες, μπήκα στη Βικιπαίδεια. Ψάχνοντας για το Limassol Arena, εκεί που γίνεται αναφορά γράφει 9.200! Τρομερό! Ή οι άνθρωποι διαθέτουν προφητικές ικανότητες ή γνώριζαν αυτά που ο ΚΟΑ απέκρυπτε τόσα χρόνια! Θυμάμαι αυτό που διατυμπάνισες τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν επισκέφτηκες τα έργα στο γήπεδο: «Ο ΚΟΑ είναι ο θεματοφύλακας της πορείας αυτής και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας μέχρι το τέλος». Υποκλίνομαι. Το άκρον άωτον του θεματοφύλακα! Όπως υποκλίνομαι και στη χθεσινή διαβεβαίωσή σου: «Αν διαπιστώσουμε αντισυμβατική συμπεριφορά, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε μέτρα»! Απλώς, να σου υπενθυμίσω ότι το στάδιο θα κοστίσει πέραν των 31 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών!

Ναι, μπορεί να αντιμετωπίζουμε με σαρκασμό το θέμα διότι, απλώς, δεν ξέρουμε τι άλλο θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό τον τόπο, ωστόσο, παραείναι σοβαρό. Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά. Εδώ βιώσαμε μια Πλατεία Ελευθερίας η οποία έκανε το γεφύρι της Άρτας να ωχριά μπροστά της. Είδαμε το κόστος να εκτοξεύεται στα ουράνια και οι υπεύθυνοι απαιτούσαν στο τέλος να τους χειροκροτήσουμε κιόλας. 

Βιώνουμε τα έργα στη λεωφόρο Μακαρίου, που εξαγγέλθηκαν χωρίς κυκλοφορία οχημάτων και έτσι εξασφάλισαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά μόλις το έργο ολοκληρώθηκε άνοιξε για όλα τα οχήματα! Βιώσαμε την κατασκευή του φράγματος της Σολιάς το οποίο ολοκληρώθηκε το 2013 αλλά τουλάχιστον για 6-7 χρόνια (δεν γνωρίζω αν σήμερα λύθηκε το πρόβλημα) παρέμενε σε αχρησία διότι οι φωστήρες δεν είχαν μεριμνήσει να κατασκευάσουν τα δίκτυα που θα έπαιρναν το νερό στα περβόλια των κατοίκων της περιοχής! Ακόμη και προχθές, ο «Φ» δημοσίευσε το απείρου κάλλους επίτευγμα να αφήσουν έναν πάσσαλο στη μέση του δρόμου! Βιώσαμε ένα σωρό άλλα «κατορθώματα»…

Παλεύω πολύ καιρό να μην αποδεχτώ ότι η περιβόητη ατάκα «This is Cyprus» όντως ισχύει. Με θυμώνει. Τη θεωρώ προσβλητική για μια πατρίδα που αγαπώ. Δυστυχώς, όμως, η συσσώρευση τραγελαφικών και προκλητικών γεγονότων τείνει να με νικήσει… Τείνει να αποδειχτεί ότι αποτελεί επακριβή χαρακτηρισμό για έναν τόπο με κράτος καφενείο, με οργανισμούς και θεσμούς που υπνώττουν. Και με μια κοινωνία η οποία μονοπωλεί παγκοσμίως το βραβείο παθητικής ανοχής και απάθειας!

[email protected]