Την ώρα που το εθνικό συμφέρον έχει θυσιαστεί στο βωμό της πρόωρης προεδρολογίας, εν μέσω μάλιστα μιας κρίσιμης περιόδου που ταλανίζεται από τις συνέπειες της πανδημίας, δυσάρεστες διεθνείς εξελίξεις και αρνητικές προοπτικές επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος, η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία διαφοροποιείται, με μια πρόταση που εξυπηρετεί μόνο το συμφέρον της Κύπρου: Τη σύσταση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που πήραμε γεύση από την επιτακτική ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Η καταψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2020, με όλες τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια απόφαση, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Τότε, η κυβέρνηση, κατάφερε να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας, προσφεύγοντας στην εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων με άλλα κόμματα, στη βάση βέβαια ορισμένων δεσμεύσεων. 

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2013, όταν μπροστά στον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας, η πολιτική ηγεσία αναγκάστηκε, εκ των πραγμάτων, να συναινέσει στην ψήφιση των μέτρων, όπως αυτά επιβλήθηκαν από την Τρόικα, όσο σκληρά και αν ήταν αυτά. 

Σε αρκετές άλλες χώρες παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της πολιτικής συναίνεσης και του συνασπισμού κομμάτων για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ειδικότερα σε καιρούς εθνικής κρίσης. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα της πολιτικής νομιμότητας και την αποφυγή της άγονης εσωτερικής αντιπαράθεσης. Ο ιταλικός συνασπισμός που ανέδειξε τον Μάριο Ντράγκι στην εξουσία το 2021 για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση της χώρας, αποτελεί ίσως το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να αφήνονται τα πράγματα να οδηγούνται πρώτα σε ένα αδιέξοδο, μέχρι να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα της συνεννόησης, σύνθεσης και συνεργασίας; Το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλει τη συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτά που βιώσαμε, τα οποία οδηγούν στην πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας. 

Το όποιο επιχείρημα, αντίθετο με την πρόταση της ΔΗΠΑ – Συνεργασίας, περί κατάργησης της δημοκρατίας και υγιούς πολιτικού συστήματος, καταρρίπτεται από τα μηνύματα των πολιτών,  τα οποία εκφράζονται μέσω της αποχής, της αποστασιοποίησης και της αδιαφορίας από τα όποια πολιτικά και κομματικά δρώμενα του τόπου.

Η αναγκαιότητα για μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι στον τόπο μας, πέραν από τις κοινές, παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του νέου ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας, καλούμαστε να διαχειριστούμε επιπρόσθετες δυσκολίες ως αποτέλεσμα της ανοικτής πληγής του Κυπριακού και των προβλημάτων που πηγάζουν από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Η εισβολή στη Ουκρανία από τη Ρωσία για παράδειγμα δεν μπορεί να αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία αδιάφορη. Ήδη πήραμε μια γεύση από τον ατυχή παραλληλισμό που έκανε ο κ. Λαβρόφ για την εισβολή στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια του να δικαιολογήσει τη θέση της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της ουκρανικής κρίσης αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτά προβλήματα στις παγκόσμια οικονομία και κυρίως σε χώρες, όπως η Κύπρος, που βασίζονται σε εισαγωγές και διεθνείς αγορές. 

 Αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν την πατρίδα και τον λαό μας, ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία, έχουμε καταθέσει την πρόταση μιας για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή έστω κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής. 

Ήδη, κάποιοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσουν την πρόταση αυτή με καχυποψία και αρνητισμό και να δηλώσουν πως είναι ουτοπική. Τα πιο πάνω παραδείγματα όμως, αποδεικνύουν πως η πρόταση είναι και εφαρμόσιμη και ρεαλιστική. Αν θέλουμε να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει και να ευημερεί, τότε επιβάλλεται, έστω προσωρινά για την επόμενη 5ετια, να αντικαταστήσουμε τη στείρα και άγονη αντιπαράθεση, με συνεννόηση, σύνεση και ευθύνη.  

Αυτό σημαίνει για τη ΔΗΠΑ – Συνεργασία, μοντέρνος πατριωτισμός και αγάπη προς την πατρίδα. 

* Αντιπρόεδρος Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία