Η πυραυλική επίθεση εναντίον της κουρδικής περιφερειακής πρωτεύουσας Αρμπίλ στο βόρειο Ιράκ είχε στόχο «μυστικές ισραηλινές βάσεις».

Αυτό δήλωσε σήμερα ανταποκριτής της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης που έχει την έδρα του στο Ιράκ.

Δώδεκα βαλλιστικοί πύραυλοι, που εκτοξεύτηκαν από τοποθεσία εκτός της ιρακινής επικράτειας, έπληξαν νωρίτερα σήμερα το Αρμπίλ, δήλωσαν κούρδοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εξωφρενική επίθεση», ενώ επιβεβαίωσε πως κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν ζημιές στο αμερικανικό προξενείο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Kurdistan24 δημοσίευσε εικόνες από καταστροφές στις εγκαταστάσεις του σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αμερικανικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στο συγκρότημα του διεθνούς αεροδρομίου της Αρμπίλ, έχουν κατά το παρελθόν δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν πολιτοφυλακές που είναι σύμμαχες του Ιράκ. Ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουν σημειωθεί τέτοιες επιθέσεις.

Η προηγούμενη φορά που αμερικανικές δυνάμεις είχαν στοχοθετηθεί με βαλλιστικούς πυραύλους ήταν τον Ιανουάριο 2020 -τα ιρανικά αντίποινα για το φόνο από τις ΗΠΑ νωρίτερα εκείνο το μήνα του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στην επίθεση του 2020 δεν είχε σκοτωθεί αμερικανικό προσωπικό, αλλά πολλοί είχαν τραυματισθεί.

Κούρδοι αξιωματούχοι δεν έκαναν αμέσως γνωστό πού έπληξαν οι πύραυλοι. Εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών είπε ότι δεν διακόπηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ.

Κάτοικοι της Αρμπίλ δημοσιοποίησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εικονίζουν μεγάλες εκρήξεις και μερικοί είπαν ότι τα σπίτια τους σείστηκαν από τις εκρήξεις. Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τα βίντεο αυτά.

iefimerida.gr