Την αβεβαιότητα των προβλέψεων που γέννησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προσπαθεί να κωδικοποιήσει η τουριστική βιομηχανία και προς το παρόν οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται συγκρατημένοι για εκτιμήσεις, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Ο «Φ» παρουσιάζει το πώς βλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου των εισηγμένων εταιρειών την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους και ήδη προβαίνουν σε ενέργειες προς άλλες αγορές για να μειώσουν τις απώλειες από τη ρωσική και ουκρανική αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

● Η εταιρεία Tsokkos Hotels αναφέρει πως «τα γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από τις σχετιζόμενες αγορές. Η εταιρεία ήδη προβαίνει σε ενέργειες προς άλλες αγορές για άμβλυνση της όποιας τυχόν μείωσης αφίξεων τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά στα καταλύματα της εταιρείας. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή ο βαθμός και διάρκεια επηρεασμού δεν μπορούν να αξιολογηθούν επακριβώς και κατά τη δική μας εκτίμηση θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της σύρραξης, τις κυρώσεις και των επακόλουθων τους. Ως εκ τούτου, οποιεσδήποτε εκτιμήσεις σήμερα για τον βαθμό επηρεασμού είναι πρόωρες».

● Η εταιρεία Dome επισημαίνει πως «τα γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από τις σχετιζόμενες αγορές. Η εταιρεία ήδη προβαίνει σε ενέργειες προς άλλες αγορές για άμβλυνση της όποιας τυχόν μείωσης αφίξεων τουριστών από την ρωσική και ουκρανική αγορά στα καταλύματα της εταιρείας. Σε αυτή την χρονική στιγμή ο βαθμός και διάρκεια επηρεασμού δεν μπορούν να αξιολογηθούν επακριβώς και κατά την δική μας εκτίμηση θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της σύρραξης, τις κυρώσεις και των επακόλουθων τους. Ως εκ τούτου οποιεσδήποτε εκτιμήσεις σήμερα για τον βαθμό επηρεασμού είναι πρόωρες».

● Η εταιρεία Leptos Calypso αναφέρει: «τα γεγονότα στην Ουκρανία αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από τις σχετιζόμενες αγορές. Σε αυτήν τη χρονική στιγμή ο βαθμός και διάρκεια επηρεασμού δεν μπορούν να αξιολογηθούν επακριβώς και κατά την δική μας εκτίμηση θα εξαρτηθούν από την διάρκεια της σύρραξης, τις κυρώσεις και των επακόλουθων τους. Ως εκ τούτου οποιεσδήποτε εκτιμήσεις σήμερα για τον βαθμό επηρεασμού είναι πρόωρες. Η εταιρεία ήδη προβαίνει σε ενέργειες προς άλλες αγορές για απάμβλυνση της όποιας τυχόν μείωσης αφίξεων τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά στα καταλύματα της εταιρείας».

● Η εταιρεία Louis ανακοίνωσε ότι «η αβεβαιότητα που υπήρχε μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αυξάνεται ως αποτέλεσμα των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των περιοριστικών μέτρων του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η εταιρεία γενικά δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσοουκρανική αγορά. Συγκεκριμένα για το 2022 προβλεπόταν ότι η αγορά αυτή θα αποτελούσε το 5% περίπου του συνόλου των αναμενόμενων εσόδων της. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος που αυτές θα έχουν στο τουριστικό ρεύμα από την υπόλοιπη Ευρώπη και άλλες χώρες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Ενόψει της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να προβούμε σε οποιεσδήποτε προβλέψεις για το τρέχον έτος».

ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Η εταιρεία Constantinou Bros αναφέρει ότι «με βάση τις μέχρι σήμερα εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα περιοριστικά μέτρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες κυρώσεις που πάρθηκαν εναντίον της Ρωσίας, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας στο παρόν στάδιο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά. Η διακοπή πτήσεων από και προς τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα την τουριστική βιομηχανία, αφού η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούσαν σημαντικό μέρος του κυπριακού τουρισμού. Παρόλα αυτά δεν αναμένονται ουσιώδεις επιπτώσεις στη λειτουργία και οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας καθώς οι συνεργασίες με πελάτες από τις προαναφερόμενες χώρες δεν είναι σε ψηλά ποσοστά». Κατά συνέπεια, επισημαίνεται, «οποιαδήποτε παράταση, εξέλιξη ή επέκταση του πολέμου στην περιοχή, πιθανώς να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στον βαθμό που θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία και όλες τις επιχειρήσεις και αγορές της ευρύτερης περιοχής».