To Top
21:19 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Η ισότητα είναι δικαίωμα αλλά όχι γεγονός
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Η ισότητα είναι δικαίωμα αλλά όχι γεγονός
  12 Μαρτίου 2019, 10:48 πμ  
Ο Χαράλαμπος Μερακλής, παραθέτει στοιχεία από τη σελίδα (UN Women) των Η.Ε.

Η 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή ούτε η Ημέρα της Γυναίκας, αλλά είναι η επέτειος της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 του Μάρτη του 1857 από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Γι’ αυτό, ως κοινωνίες του σήμερα θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και μπροστά για να θυμηθούμε τα αγωνιστικά προστάγματα για τα οποία αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται σπουδαίες επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες διαχρονικά, όπου ένα μέρος των αυτονόητων δικαιωμάτων κερδήθηκαν με πάρα πολλούς αγώνες και θυσίες. Η υπάρχουσα πόλωση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου φύλου χρησιμεύει μόνο ως στοιχείο αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης που είναι η ισότητα των δύο φύλων. Μπορεί η διατήρηση των μακραίωνων πρακτικών να προσφέρει σε κάποιους ικανοποίηση αλλά η στέρηση της ελευθέρας επιλογής, αυτοδιάθεσης, εκδήλωσης ερωτισμού, ισονομίας και της ιδιοκτησίας του σώματος θα πρέπει να θεωρούνται απαράδεκτες στις σύγχρονες κοινωνίες.
Δυστυχώς αυτή η επανάσταση για ισότητα δεν έφερε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα, γιατί η βία στη γυναικεία κακοποίηση εξακολουθεί να καλπάζει ποικιλότροπα σε όλες τις χώρες σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθεται στη σελίδα (UN Women) των Η.Ε. ως εξής: 1. Υπολογίζεται πως το 35% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τον σύντροφό τους ή από κάποιον άλλο. 2. Εκτιμάται πως το 50% των δολοφονηθέντων γυναικών, προήλθε από τους συντρόφους τους ή μέλη των οικογενειών τους. Επίσης σημειώνεται πως 2,554 αυτών των θυμάτων σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική ήταν θύματα γυναικοκτονίας. 3. Από έρευνα που διεξήχθη σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής διαπιστώνεται πως παιδιά που βίωσαν τη βία κατά των μητέρων τους χρησιμοποιούν και αυτά τις ίδιες μεθόδους βίας κατά των συντρόφων τους στην ενήλικη ζωή τους. 4. Όλοι που επέπεσαν θύματα trafficking, το 51% αυτών, ήταν γυναίκες. 5. Υπολογίζεται πως 650 εκατ. γυναικών και κοριτσιών από όλο τον κόσμο παντρεύονται πριν γίνουν 18 χρονών με αποτέλεσμα να έχουν πρόωρη εγκυμοσύνη, κοινωνική απομόνωση, περιορισμούς των ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή, διακοπή της σχολικής φοίτησης και αύξησης της οικογενειακής βίας. 6. 200 εκατ. γυναίκες και κορίτσια από 30 χώρες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων λόγω συνηθισμένων πρακτικών. 7. 15 εκατ. ενήλικα κορίτσια 15 - 19 χρονών υπέστησαν αναγκαστικό σεξ. 8. Ένας στους τρεις μαθητές των 11, 13 και 15 χρονών έπεσαν θύματα εκφοβισμού από συνομήλικούς τους. 9. Το 23% των προπτυχιακών φοιτητριών έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση ή σεξουαλική κακομεταχείριση. 10. Μια στις δέκα γυναίκες της ΕΕ παρενοχλήθηκαν δικτυακά από την ηλικία των 15 χρονών. 11. Στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, το 40% - 60% των γυναικών υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο. 12. Σε εθνική έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία έδειξε πως το 39% του γυναικείου εργατικού δυναμικού της ηπείρου δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό τους χώρο. 13. Το 82% των βουλευτίνων σε 5 περιφέρειες 39 χρονών υπέστησαν κάποια σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της θητείας τους. 14. Εκτός των αναφερομένων μορφών, οι γυναίκες σε παγκόσμια κλίμακα δεν ξεφεύγουν και οι περιβαλλοντικές ακτιβίστριες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για προστασία της φάσης που σύμφωνα με την ΜΚΟ Global Witness τα θανατηφόρα θύματα αυτού του αγώνα ανέρχονται στα 270. Η βία προέρχεται από τις μεγάλες εταιρείες σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum λόγω της απουσίας εθνικής πολιτικής και απειλούν με βιασμό, κάψιμο των σπιτιών και των οικογενειών τους όσων στέκονται στο πλευρό των περιβαλλοντικών ακτιβιστών.
  Χαράλαμπος Μερακλής   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.